TeknolojiWebmaster

Adobe’un yeni harikası: Experience Design

Google News

Adobe’un arayüz tasarımcıları için geliştirmiş olduğu yeni uygulaması olarak karşımıza çıkan Adobe XD (Experience Design) hakkında merak edilenleri ve ilk inceleme deneyimimiz doğrultusunda yorumlarımızı paylaştık. İşte tüm detayları ile Adobe Experience Design (Adobe XD)!

Adobe XD Nedir?

Adobe XD, (UI ve UX) yani Kullanıcı Arayüzü ve Kullanıcı Deneyimini bize daha hızlı bir şekilde üretip aynı zamanda ortaya çıkan projeyi PC ve uyumlu Mobil cihazlarda bunu test etmemizi sağlayan uygulama olarak tanımlayabiliriz.

Experience Design

Neden Adobe XD?

  1. Arayüzü çok sade ve karmaşık bir yapısı yok.
  2. Tasarım aşamasında ki performansı çok iyi.
  3. Tasarım objelerine daha hızlı müdahale edebilme olanağı sağlıyor bu mantığı Adobe Illustrator’a benzetebiliriz.
  4. Objelerin konumlarını, ister Photoshop’da ki gibi layer ekranından yapabiliyoruz. İster Adobe Illustrator gibi kısayol kullanarak ya da yine mouse kullanarak açılan menüden geçişleri sağlayabiliyoruz.
  5. Experience Design menüsünden olması gereken IOS, Android ve Windows UI Kit’liri indirmek için yönlendirme yapıyor ve araştırmaya gerek kalmadan hızlıca objelere ulaşabiliyoruz.

Make Symbol

Experience Design - Make Symbol

Herhangi bir objeye (Make Symbol) bizim tabirimizle Master tanımlaması atanabiliyor. Örneğin Mobil uygulamada “Header” kısmına Master tanımlaması yaptık ve birden fazla ekran tasarımı yaptık tek tek uğraşmak yerine bu özellik ile tek yerden “Header” kısmına müdahale edebiliyoruz.

Dynamic List

Experience Design - Dynamic List

Listelemeyi otomatik olarak kopyalama özelliği, bu özellik sayesinde örneğin bir video ya da haber listeleme kısmında sadece tek bir satırın tasarımını yapmamız yeterli oluyor. Otomatik hale gelmesi için ise bu objeleri grup yapmamız gerekiyor.

Export

Experience Design - Export

Oluşturduğumuz tasarımları export alırken yani dışa aktarırken tüm projeyi hangi cihaz boyutunda çalışıyorsak o boyutlarda SVG, PNG gibi formatlarda bize veriyor. Tasarım çıktılarını alırken IOS için 1x, 2x, 3x Android platformu için ise kendi değerleri ile belirttiğim formatlarda çıktı alabiliyoruz. Bu da bizi diğer Adobe uygulamalarına nazaran büyük bir yükten kurtarıyor.

Prototype

Geliştirmekte olduğumuz mobil tasarımları işletim sistemi Mac OS olmak şartıyla IOS ya da Android cihazlarda içerisinde uygulama yüklüymüş gibi bir Prototype çıkararak uygulamada ki tüm davranışları canlı olarak görmemizi sağlıyor.

Analysis

Experience Design - Analysis

Adobe XD ile Tablolama veya Analiz ekranları tasarlamak Adobe Photoshop’a oranla çok daha basit ve kolay bunun en büyük etkeni ise otomatik kopyalama ve çalışma mantığıdır.

Dynamic Menu

Adobe XD’ in başka ilginç olan özelliği ise dinamik menü sistemi bu sistem çok basit ve kullanışlı notepad kullanarak menü isimlerini belirliyoruz ve tasarımda oluşturduğumuz menü kısmına sürükleyerek bırakıyoruz. Bu işlem ile kolayca menüye eklemek istediğimiz içerikleri aktarmış oluyoruz.

Background Blur

Background Blur

Adobe XD’ de arka plana blur görünümü vermek Photoshop’a oranla çok basit tek bir objeye özellik tanımlayarak işlemi uygulayabiliyoruz.

Adobe Experience Design ile ilgili Experience Design nasıl kullanılır, kısa yolları ve merak edilenler gibi makalelerimizde tekrar sizlerle olmak dileğiyle.

Şükrü Emanet
Web Tasarım Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu