BilimDünyaEkonomiİnternet

Bitcoin Nedir, Ne Değildir?

Google News

Dijital Pazarlama Okulu‘nun Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi‘nde düzenlediği “Bitcoin ve Kripto Paralar” eğitimine katıldım. Dersi Bitcoin‘in doğru anlatılmasına ve anlaşılmasına emek veren Onur Gözüpek verdi.

Bitcoin’e dair vereceğim bilgiler Gözüpek’in anlattıklarından anladıklarım ve  soru cevaplardan çıkarımlarıma dayanmaktadır. Çıkarımlarımın gelişmekte olan Bitcoin ekosisteminin Türkiye ayağına dolaylı da olsa katkıda bulunacağına inanıyorum. İlgilisi en doğru bilgilere muhakkak ulaşacaktır. Çok zor olsa da.

Bitcoin dijital imkanlarla üretilen paradır.

Şifrelenmiş bilgi yığınıdır.

Sanal değil, dijital paradır. Karşılıksız değildir. En geçerli barter akçesidir diyebiliriz. 2 dakika içinde değil ama bir süre uğraşırsanız (1 hafta) Bitcoin’inizi en az zararla nakit paraya çevirebilirsiniz.

Bu işin de komisyoncuları, tefecileri, aracıları, “parayı bana ver haftaya sana yurt dışından ucuza getirteyim“cileri çıkmıştır.

Türkiye’de Bitcoin ATM’si

Bitcoin ATM’si Atatürk Havalimanı’na konulmuş BDDK yetkilisinin görmesi üzerine kaldırılmıştır.

Ülkemizde sadece ING Bank Paribu ortaklığı / iş birliği ile bu topa girmiş gibi görünüyor.

Tamamen deneyseldir, uzaylı bir yüksel CPU tarafından üretilmiş olabilir, bir küresel gücün uzun vadeli planının bir parçası da…

Her durumda değişmeyen gerçek şu, Bitcoin’in geleceğine inanan nitelikli bir genç nüfus var. İleride parasal tüm ihtiyaçları, ödemelerin tamamını, barter’ları, anlaşmaları Bitcoin ile yapmak mümkün olacak diye inanan bir güruh var. Ben de inanıyorum.

bitcoin türkiye

Bilgi kapalı kalmayı sevmez, yayılıyor.
Risk şurada, sistemde anonimlik esas.
Bu hem iyi hem kötü.

Finans sektörünün adil olmayan aracılık ücretlerine karşı sürekli açık bir kapı…

Bunun yanında hacklenmeye her zaman açık: Muhtemelen bu sebepten USB şeklindeki Bitcoin Wallet’lar (Cüzdan) revaçta. Ne yaptığımız hakkında fikrimiz yok ama neden yapmayalım? Yani Bitcoin ikinci dünya savaşında internet neyse aynı şey olabilir.

Birilerinin istihbarat ağı olabilir, biz de gereken CPU – işlemci gücü olabiliriz. Elektronik Fon Transferi’nde (EFT) bankalar bizden extra para alıyor, Bitcoin’de ise alırken bozarken.

Ülkemizde SPK Forex’i yasakladıktan sonra agresif yatırımcılardan oluşan küçük sermayedarlar Bitcoin’e odaklanmış durumda.

Yatırımcı için altın gibi.

Küresel bazda dolara endekslidir. Değer kazanması ya da kaybetmesi klasik iktisadın temeli olan arz-talep dengesiyle alakalıdır. Dünyada ve Türkiye’de çeşitli borsaları vardır.

Türkiye’de TL ile kolayca Bitcoin alıp değer kazanmasını bekleyebilir, yükselince ya da paraya sıkışınca bozdurabilirsiniz de.

Y kuşağının yatırımlık altını, Silivri’deki arsasıdır Bitcoin. Bitcoin’in farklı algoritmik temellerle yazılmış türleri Altcoin diye adlandırılır.

Piyasada 200’ün üstünde Altcoin bulunuyor ve kendine güvenen yazılımcılar, tamamı açık kaynakla yapılan Bitcoin’e yeni Altcoin’ler üretebilmektedir.

Bitcoin hacklenebilir mi?

Bitcoin muhteşem şifrelenmiş bilgi yığınları olabilir, ama birileri açık kaynak kodlarla yazılan bu dev ekosistemi pekala hackleyebilir.

Bitcoin’in piyasa değeri 22 Eylül 2017 itibarıyla 3.752 Dolar, 13.399 TL seviyesinde…

Volatilite (oynaklık) çok fazla. Grafikler fay hattı gibi.

Bir süre daha bekleyip göreyim demek de mümkün, bir bitcoini alıp bir köşede bekletmek de… İşe bugünden yarına milyon dolarlar kazanma gözüyle bakmayan realist insanlar için şunu önerebilirim.

Bitcoin araştırmaya değer

Önümüzdeki dönemde dijital tarikatlar ve mensuplarının özellikleri, yapay zekanın makro ölçekte yapabilecekleri, mikro işlemcilerin insan davranışlarına nasıl yön verebileceği üzerinde kafa yormaya çalışacağım.

Musab Turan
Ekonomi Editörü

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Zevkle okudum, bitcoin edinme sürecine de değinirseniz mutluluk duyacağım. Saygılar.

  2. Türkiye’deki en pratik mecra Ing Bank’ın Paribu hizmeti.
    Diğer türlü yurt dışından pasaport resmiyle falan uğraşmanız gerekir. İlk aşamada buna gerek yok bence. Evvela olayı iyice araştırmak lazım.
    Selamlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu