ListeSeyahat

Bursa’nın Şirin İlçesi İznik’te Mutlaka Görülmesi Gereken 7 Yer

Google News

Tarihin başlangıcı, Roma İmparatorluğu’nun en önemli savunma yeri, konstantiniyye’ye açılan kapı, Osmanlı Devleti’nin ikinci başkenti; İznik gölüne çıkan sokakları tarihi, mekânları ve çini el yapımı hediyelik eşyaları ile büyüleyici bir atmosfere sahip yer Bursa’nın en güzel ilçelerinden İznik.

Eğer bir gün sizin de yolunuz bu şirin ve tarih kokan yere düşerse aşağıda bahsettiğim yerlere uğramadan ilçeden sakın ayrılmayın. İlçe, adeta sizi üç imparatorluğun izinden tarihi bir yolculuğa sürüklüyor

Ayasofya Orhan Camii

Ayasofya Orhan Camii

İznik’in yerleşim yeri olarak kullanılmaya başladığı zamanlarda ibadet mekânı olarak inşa edildiği tahmin edilen bu yapı, Romalılar döneminde de ibadet yeri olarak kullanılmış, IV. yüzyılda eski ibadethane kalıntıları üzerinde kilise yapılmış XI yüzyılda depremden sonra tadilatlar görmüştür. Orhan Gazi tarafından 1331 yılında İznik’in fethedilmesiyle camiye çevrilmiş ve Orhangazi Vakfı adına tescil edilmiştir.

Ayasofya Orhan Camii XVI Yüzyıllarda geçirdiği yangından sonra Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Mimar Sinan tarafından büyük ölçüde mimarisi değiştirilerek ihya edilmiştir.  1920 yılında Yunanlılar tarafından yakılıp yıkılarak harap edilmiş olan Ayasofya Orhan Camii, 2007 yılında Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan tadilat çalışmaları sırasında üstü çatıyla kapatılarak yıkık vaziyetteki minaresi tamir edilmiştir. Ayasofya Orhan Camii 06 Kasım 2011 tarihinde Kurban Bayramında bayram namazıyla yeniden ibadete açılmıştır.

İznik Müzesi – Nilüfer Hatun İmareti

İznik Müzesi

Nilüfer Hatun İmareti 1388 yılında Sultan I. Murat tarafından annesi Nilüfer Hatun adına yaptırılmıştır ve T planlı XIV. Yüzyıl Osmanlı mimarisinin ilk örneklerindendir.  İmaret her gün yoksullara yemek dağıtan bir hayır kurumu görevi görmekteydi ve İmaretin bu görevi 19. yy. ilk yıllarına kadar sürdürdüğü sanılmaktadır. 1960 yılında müze olarak kullanılmaya başlamıştır günümüzde de müze görevini üstlenmeye devam eden yapı, tadilat nedeniyle geçici bir süreliğine hizmete ara vermiştir.

İznik Yeşil Camii

İznik Yeşil Camii

1378- 1392 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet’in sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından Mimar Hacı Musa’ya yaptırılmıştır. Osmanlı sanatına Selçuklu minare geleneğinin yansımasının en iyi örneklerinden birisi kabul edilir. Yeşil Camii, adını turkuaz renginde çinili ve tuğralı minaresinden almıştır. Erken Osmanlı döneminin tek kubbeli camileri arasında en görkemlerindendir . Osmanlı Devrinden zamanımıza ulaşılabilen en eski çiniler, İznik Yeşil Camii minaresine aittir.

Süleyman Paşa Medresesi

Süleyman Paşa Medresesi

Süleyman Paşa Medresesi, İznik’i kültür merkezi yapan medreselerden bir tanesi olup Rumeli fatihi olarak bilinen Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa tarafından 1332’de yaptırılmıştır. Bilinen en eski Osmanlı medresesidir Avlulu medreselerin de ilk örneğidir. Binada 11 hücre, bir dershane ve bunları örten 19 kubbe mevcuttur. Medrese, açık avlulu ve U planlıdır. Günümüzde ise Çini Çarşısı olarak kullanılan yapı, İlk Çini Çarşı unvanını da almıştır.

İznik El Yapımı Çini

İznik’in 2000 Yıllık Surları

İznik surları, kentin çevresini beş kenarlı çokgen şeklinde kuşatan 4970 metre uzunluğundaki surlar; Roma, Bizans ve Osmanlı dönemindeki ilavelerle savunma görevini üstlenmiştir. Sur duvarları, her medeniyetin taş ustalığını sergiler ve her medeniyet bir önceki medeniyetin taşlarından yararlandığından surlar adeta iç içe geçmiş bir tarih örgüsüdür.

İznik Lefke Surları

Dört ana kapı mevcuttur ve zafer takı gibi gösterişlidir. Üçü halen ayaktadır; Yenişehir kapı kısmen ayaktadır, Göl kapı ise tamamen yıkılmıştır. Lefke kapı’da mermer friz parçaları kullanıldığı görülmektedir. İstanbul kapı Konstantinopolis2e açıldığından en gösterişli olan kapıdır. Roma tiyatrosundan getirilen masklarla daha da gösterişli olması sağlanmıştır. Günümüzde tarihi surların UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınması için çalışmalar yürütülmektedir.

I. Murat Hamamı

I. Murat Hamamı

I. Murat Hamamı hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Mimari ve süsleme özelliklerine bakıldığına 14.yy. ya da 16. yy. yapılmış olduğu kabul edilmektedir.

I. Murat Hamamı İçi

Günümüzde iç avlusu Çini Çarşısı iç kısmı ise müze görevini üstlenmektedir.

İznik Sahili

İznik Sahil

Doğal güzellikleri ve gün batımının en güzel izlendiği yerlerden biri olan İznik Sahili için de zaman ayırmanızı ve bu manzaraya eşlik etmenizi tavsiye ederim.

İznik Günbatımı
İznik’te Gün Batımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu