GüncelSağlık

Hadi Konumuz Sağlıklı Beslenme Olsun mu?

Google News

sağlıklı beslenmeSağlık, beslenme, diyet, ekmeği azalt, yok yok hatta hiç yeme, meyve sadece şeker mi içeriyormuş ne komşunun kızı öyle dedi aman yemeyelim… Bir sirkülasyon şeklinde bunları duymaktayız değil mi? Her duyduğumuza inanmalı mıyız? Bu bilgi kirliliğine doğru kaynaktan el atalım, bu işin doğrusunu öğrenelim.

Beslenme her şeyden önce yaşamsal bir gerçek ve ihtiyaçtır. Sağlığımızı korumak için gerekli besin ögelerinin teminidir. Gelin görün ki bugün toplumdaki kulaktan kulağa oyunu sebebiyle yanlış anlaşılmaktadır. Birde başına sağlıklı kelimesi geldiğinde iş biraz da ticarete dökülmekte ihtiyaç olarak görülmeyip lüks ve zevk olarak algılanmaktadır. Peki gerçekten de öyle mi, sağlıklı beslenmek için bir statü gerekli mi? Bu konuyu işin uzmanı ile görüştüğünüzde böyle olmadığını alternatif olarak neler yapabileceğinizi öğrenebileceksiniz.  Her gördüğünüze, her duyduğunuza inanmamanızı tavsiye ediyorum.

Sağlıklı beslenmenin en temel ilkesi çeşitliliktir. Beslenme biliminde besinleri 4 ana besin grubuna ayırıyoruz. Evet evet 4 yapraklı yonca modeli…

  • Süt ve süt ürünleri grubu,
  • Et, yumurta, kurubaklagil grubu,
  • Ekmek ve tahıl grubu,
  • Sebze ve meyve grubu

Sağlıklı beslenmek için ilk basamak her öğünde bu 4 besin grubundan önerilen miktarda tüketmektir. Bu besin gruplarını biraz inceleyelim.

Süt ve Süt Ürünleri Grubu

Bu gruba süt ve sütten yapılmış yoğurt, peynir, süt tozu, dondurma girmektedir. Önemli kalsiyum kaynağıdır. Size bir sır vereyim mi? Kalsiyumun yağ yakımı üzerine olumlu etkilerine dair araştırmalar mevcut. Bu grup A, B12, B2 vitaminince, proteinden ve fosfordan zengindir.

Vücutta kemik sağlığı, doku onarımı, büyüme gelişme, kasların düzenli çalışması için gereklidir.

süt ve süt ürünleri

Önerdiğimiz tüketim miktarı, çocuklarda 3-4 porsiyon, yetişkinlerde 2 porsiyondur. Bireyler kalp damar hastalıkları yönünden risk altında iseler yarım yağlı ürünleri tercih edebilirler.

Hangi sütü tercih edeyim diyorsanız, kesinlikle kaynağını bilmediğiniz, güvenilirliğinden emin olmadığınız, veteriner kontrolü olmayan hayvanların sütlerini tercih etmeyiniz. Pastörize ve UHT  sütler tercihiniz olsun.

Et, Yumurta ve Kurubaklagil Grubu

Yumurta, tavuk eti, dana eti, balık, kurubaklagiller (nohut, mercimek…) ceviz, fındık, fıstık gibi yiyecekleri bu gruba almaktayız. Bol miktarda protein ihtiva etmektedirler. Demir, çinko, fosfor, magnezyum, B2 , B6, B12 vitaminlerinden zengindir.

Kırmızı et tüketmeyen bireylerde B12 vitamini ve demir ile ilgili sorunlar yaşandığına çokça şahit oluyoruz. Güçlü bir bağışıklık sistemi, kan yapımı, daha berrak zihin, daha sağlıklı büyüme ve gelişme için bu besin ögelerini yeterli miktarda tüketmeliyiz.

Yetişkin, çocuk ve gençlerde 2 porsiyon, gebe ve emziklilerde 3 porsiyon önerdiğimiz miktarlardır. Haftada 2-3 kez balık tüketimiyle de omega-3 ihtiyacımızı karşılamaya çalışalım.

Bir de küçük hatırlatma da bulunalım. Et ve yumurtadaki demirden vücudumuzun yararlanabilmesi için özellikle anemi riski olan bireyler bu yieceklerle beraber çay, kahve tüketmeyiniz. Demirin emilimini artırmak için bu yiyecekleri C vitamini kaynağı ile beraber(meyve, meyve suyu, salata, yeşillik…) yiyiniz.

Sebze ve Meyve Grubu

Sebze ve Meyve Grubu

Sebze meyveler bol miktarda su içermeleri, vitamin, mineral deposu olmaları, yüksek posa içerikleriyle beslenme planımızın olmazsa olmazlarından biridir. Güçlü antioksidan özellikleriyle sağlıklı yaşamın önemli taşlarındandır.

Günde en az 5 porsiyon tüketilmesi önerdiğimiz miktardır.

Ekmek ve Tahıl Grubu

Ekmek ve tahıllar bol miktarda karbonhidrat içerirler. Karbonhidrat temel enerji kaynağımızdır. Ekmeksiz beslenme olmaz diyorum. Ekmek tercihiniz konusunda seçici olmanızı öneriyorum. Tam tahıllı ekmekleri tercih edelim.

Bu grubun günlük 6-11 porsiyona kadar tüketilmesini öneriyoruz.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sağlıklı beslenme birçok hastalığın tedavisinde etkin role sahip. Ne demişti Hipokrat “Besinler ilacınız olsun.” Sağlıklı beslenme ile kendimizi korumak elimizde.

Sağlıcakla kalın.

İlgili Makaleler

4 Yorum

    1. Meyve suyu içilebilir zararlı oldugunu söylemek doğru olmayacaktır. Taze sıkılmış meyve sularını tuketebilirsiniz. Hazır ürünlerde ise etiket okumanizi öneriyorum, içerisinde glukoz-fruktoz şurubu kullanilan ürünler sağlığa zararlı maliyeti azaltmak için tatlandırmak adına kullanıyorlar. Meyve suyu bir alternatif olabilir, Doğal meyveden olduğu sürece…

  1. Kış yaklaşırken alınması gereken gıdalar, gribe karşı önlem amaçlı yiyecekler hakkında da bir bilgi paylaşsanız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu