SağlıkYaşam

Horlamanın sebepleri ve horlama tedavisi yöntemleri

Google News

Birçok insanın uyurken yaşadığı sağlık problemlerinden biri olan horlama, yaşlılarda daha fazla olmak kaydıyla genç – yaşlı, kadın – erkek herkeste görülebiliyor. Merak edenler için Horlama neden olur? Horlama nasıl geçer? Horlama nedir? Horlama tedavisi ve horlayan kişiler için yapılacak müdahale ve çözüm yollarını araştırdık. İşte horlama hakkında detaylı açıklamalar.

Horlama neden olur?

Horlama, kişi uyurken nefes alış verişi sırasında havanın dar bir alandan geçerken, çevresindeki yumuşak dokuların titreşimiyle ortaya çıkan sestir. Horlama neden olur ve nasıl oluşur diyenler için ise şu şekilde açıklayabiliriz; Horlamanın artıp azalması horlamaya neden olan yumuşak biçimdeki dokuların darlık ve genişliğine bağlı olarak değişebilmektedir.

Horlamaya neden olan darlıklar halk arasında bilinen yanlış bilginin aksine genellikle üst solunum yolunun dil arkasında ve yutak çevresindeki bölümünün daralmasıyla bağlantılıdır. Horlama kişinin uykusunda dengesizlik ve bölünmelere neden olduğu gibi hiç kuşkusuz horlayan kişinin yanında bulunan kişilere de olumsuz etkisi son derece büyüktür.

Horlama hakkında yanlış bilinenler

Halk arasında inanılan yanlış bir bilgi de horlama esnasında kalbin durduğu ve çalışmadığıdır. Bu bilgi tamamen asılsız olmasıyla birlikte horlama sırasında sadece nefes alıp verme güçleştiği için nabız değişebilmektedir.

Horlama nasıl durdurulur?

Horlamaya ne iyi gelir? Evde yapılacak horlama tedavisi gibi konularda yardım arayanlar için ise şu şekilde doğal tedavi yöntemlerini sıralayabiliriz.

Horlama sorunu yaşayan ve aynı zamanda polen alerjisi olan kişilerin mutlaka polenlerle irtibatı kesmeli ve ortamını buna göre oluşturmalıdır. Camlar açılarak bulunulan ortam havalandırılmalı, klima kullanılıyorsa polenden korunmak için bu bir pozitif yöntemdir. Polen alerjisinden kaynaklı horlama yaşayan kişiler uyumadan önce duş alabilirler.

Horlama tedavisi

Horlama tedavisi

Horlamanın tedavisine ilk önce kişi kendisinden başlayabilir. Bunun için dikkat edilmesi gereken en önemli şey kişinin uyurken ki yatış pozisyonudur. Bununla birlikte kullanılan yatak da eğer rahatsızsa çoğu zaman horlamanın sebebi olmakta. Yastık seçimini de iyi yapıldığı taktirde horlamayı kesebilmekte. Tabi ki bunlar oldukça basit ve ilk önce denenmesi gereken seçenekler. Eğer bu yöntemleri denemek bir yarar sağlamadıysa o zaman bilen bir kişinin yani doktorun tavsiyelerini dinlemek önem taşıyor. Yatış pozisyonuna dikkat etmek sanılanın aksine oldukça önemlidir. Çünkü yatış pozisyonuna göre kalp kanı az ya da çok pompalar. Kalbin kanı pompalamasındaki zorlanma kişide horlama olarak açığa çıkacaktır.

Doktora gitmekten korkanlar için deneyebilecekleri bir başka seçenek ise burun bantlarıdır. Piyasada çok fazla çeşit burun bandı bulunuyor. Eczaneden kolaylıkla alınan bu burun bantlarını gece yatmadan burnunuza taktığınızda çok daha kolay nefes aldığınızı göreceksiniz. Ancak bu bantların kesinlikle horlama sorunu yaşayanlar için kesin bir çözüm olduğunu söylemek mümkün değil. Eğer bu tarz çözümler sizin için yetersiz kalıyorsa o zaman kesinlikle bir hekime görünmek en doğrusu. Horlama sorunu bazen burunda ve genizde var olan bir parça sebebiyle de ortaya çıkmakta. Böyle durumlarda ameliyat kaçınılmaz bir hal almakta. Ancak gelişmiş teknoloji ile birlikte horlama sebebiyle olunan ameliyatlar oldukça kolay şekilde olunabiliyor.

Horlamaya iyi gelen doğal besinler

Horlamaya iyi gelen bitkiler ve bitkisel çözümler ile kolaylıkla evde doğal tedavi yolları geliştirebilir, horlamaya karşı önlemler alabilirsiniz. Eğer soğuk algınlığı nedeniyle horlama problemi yaşıyorsanız buna çay içerisine bal katarak veya su bal karışımı ile tedavi uygulayabilirsiniz.

Horlama sorununu çözmek için balgam çıkarmaya çalışılmalı, bunun için balgam söktürücü bitkilerden kullanılmalıdır. Sık sık sıcak çorba tüketerek boğazı yumuşatmakta horlamayı bitirmeye yardımcı alternatiftir. Horlama sorunu yaşanması durumunda ve tedavi sürecinde et ve balık gibi yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Horlamayı yok etmek için dengeli bir şekilde uyumalı, alçak yastık tercih edilmelidir. En önemlisi de kafanızı vücut seviyesine getirerek uyumalısınız. C vitamini içeren turunçgiller horlamayı azaltan etkiye sahiptir. Akşamları uyumadan yaklaşık 1 saat önce bir bardak taze sıkılmış portakal suyu almanız horlama nasıl geçer sorusuna bitkisel bir yanıt olarak aklınızda kalmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu