EkonomiYaşam

İş Göremezlik Ödemesi Hakkında Merak Edilenler

Google News

İş hayatında hastalık, kaza ve rahatsızlıklardan kaynaklı raporlu olarak işe gidememek her çalışanın karşılaşacağı durumlardan biridir. Birçok kişinin bilgisi olmayan iş göremezlik ödemesi de raporlu olduğu süre içerisinde işine devam edemeyenler için en karmaşık konuların başında geliyor. Hatta iş göremezlik ödeneğinin varlığından bilgisi olmayıp raporlu geçirdiği sürenin ödemesini almayan vatandaşlar bulunuyor.

İş göremezlik ve raporlu geçirilen süre hakkında merak edilen konuların başında gelen iş göremezlik ödeneği nedir? İş göremezlik ödeneğine nasıl başvurulur? İş göremezlik ödeneği nasıl sorgulanır? Rapor parası nereden alınır? Sağlık raporu ödemesi kaç TL? İş göremezlik ödeneği kaç gün sonra sisteme geçer? İş göremezlik ödemesi nereden alınır gibi konuların detaylarını araştırdık. İşte detaylar…

İş göremezlik ödeneği nedir?

En basit haliyle iş göremezlik ödeneği, çalışanın raporlu geçirdiği süre içerisinde iş yerinden alamadığı ödemenin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ödemesidir. Raporlu geçirilen sürelerin uzun olması halinde sigortalı çalışanın maaşından, raporlu olduğu gün sayısı kadar kesinti yapılmaktadır. Bu da sizin hesabınıza ayrıca yatmaktadır.

İş göremezlik ödemesi ve işsizlik ödemesinin farkı nedir?

Genelde işsizlik maaşı ve iş göremezlik ödemesi birbiri ile karıştırılmaktadır. İşsizlik ödemesi aslında işsizlik maaşıdır. Her ikisini de kısaca açıklayacak olursak;

İşsizlik maaşı: Çalışanın işten çıkarılması durumunda belirli sürelerde, işsiz kaldığı sürelerde belli bir süre için kendisine yapılan ödemedir. Bir kişinin işten çıkarıldıktan sonra işsizlik maaşı alabilmesi için çalıştığı yerde en az 6 ay sigortalı olarak çalışmış olması şartı aranır.

İş göremezlik ödemesi ise çalışanın raporlu olduğu durumlarda, 3 ve daha fazla günlerin ödemesinin çalıştığı işyerinden değil Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmesidir.

Geçmişten günümüze yıllara göre asgari ücret
İlginizi Çekebilir Geçmişten günümüze yıllara göre asgari ücret

Kaç gün rapordan sonrası için maaştan kesinti yapılır?

Çalışanın 2 günden fazla raporlu olması halinde, 3. gün ve sonrasındaki tüm günler maaşından kesinti yapılır. Örneğin 5 gün rapor aldığınızda işyeriniz size ilk 2 günün maaşını normal bir şekilde kesintisiz olarak yatırır, kalan 3 günün ödemesini yapmaz. Ay sonu toplam maaşınız 3 gün kesintili haliyle size verilir. Diğer alamadığınız 3 günlük iş göremezlik ödeneğini ayrıca almanız gerekir.

İş göremezlik ödeneği nereden alınır?

Daha önceden Ziraat Bankası tarafından yapılan iş göremezlik ödemesi artık PTT tarafından verilmektedir. TC Kimlik kartınızla en yakın PTT şubesine giderek iş göremezlik ödemenizi alabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken önemli bir konu, işgöremezlik ödemeleri sisteme hemen düşmemektedir. İş göremezlik ödemesi sorgulama ve diğer detaylar için aşağıdaki başlıkları inceleyin.

İş göremezlik ödeneği (rapor parası) nasıl sorgulanır?

3 ve daha fazla gün raporlu olduğunuz sürelerin ödemesini e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. İş göremezlik ödeneği sorgulama adımları için aşağıdaki şekilde ilerleyebilirsiniz.

  • e-Devlet sistemine TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi girerek giriş yapınız. (turkiye.gov.tr)
  • Sosyal Güvenlik Kurumu sayfası altından 4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme sayfasını açınız
    veya
  • Doğrudan arama kısmına İşgöremezlik Ödemesi yazarak karşınıza çıkan seçeneklerden 4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme sayfasına giriniz.

Girilen bu sayfadan ödemenizin durumunu, kaç TL olduğunu, evrak işlem tarihini, rapor başlangıç ve bitiş tarihini ve bankaya gönderilme tarihini görebilirsiniz. Ayrıca sayfada şu not da yer alıyor;

İşgöremezlik ödeneği ödemeleri PTT şubeleri aracılığı ile veya varsa ilgilinin tanımlı banka hesabının bulunduğu banka şubesi aracılığı ile yapılmaktadır.

Bu sayfadan geçmişe dönük iş göremezlik ödemeleriniz varsa bunları da sorgulayabilir, üzerinden süre geçmiş olsa bile PTT şubelerinden bu ödemeyi alabilirsiniz.

 İş göremezlik ödeneği kaç gün sonra sisteme geçer?

Raporu aldığınız güne, raporun sisteme geçme ve onayın süresine bağlı olarak süre farklılık gösterebilmektedir. Ödemenin PTT hesabına yatma süresi ortalama 1 buçuk ay kadar sürerken en geç 2 ay sonra sisteme geçmektedir.

Önce ödemenizin durumunu sorgulayıp buna göre PTT’ye gitmenizi öneririz.

İş göremezlik ödeneği kaç TL?

Aldığınız maaş üzerinden hesaplanan işgöremezlik ödemesi, aldığınız net maaşın aylık çalıştığınız gün süresine bölünerek hesaplanmasıyla bulunmaktadır. Örneğin; 1 günlük iş göremezliğiniz bulunuyorsa, maaşınız net 2.000 TL ise ve haftada 6 günden ayda 22 gün çalıştığınızı varsayarsak şu formül ile işgöremezlik ücret miktarınızı öğrenebilirsiniz.

2000/22=90 TL

İş göremezlik hakkında soru ve cevaplar

Merak ettiğiniz veya sormak istedikleriniz için alt kısımdaki Cevap Yaz kısmından sorularınızı paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. 4 gün iş görememezlik raporu aldım fakat işyeri sisteme ücretsiz izin olarak girmiş. Bu konuda ne yapabilirim. bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu