GüncelOtomobil

Ortalama Hız Radarı Nedir?

Google News

Ortalama hız radarı, 1 Temmuz 2017 itibariyle uygulamaya geçen, HGS-OGS giriş ve çıkış noktalarındaki zamanlamanız dikkate alınarak aşırı hızı önlemek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğünün yeni radar uygulamasıdır. Ortalama hız radarı hakkında merak edilen konulardan başlangıç tarihi, hesaplama yöntemi, hangi yollarda ortalama hız radarı var gibi konuları bir arada topladık.

Ortalama Hız Radarı Uygulaması Ne Zaman Başladı?

OGS ve HGS noktalarından giriş çıkışlarınıza göre hesaplanan ortalama hız radarı uygulaması 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren devreye girmiştir. Bu tarihler arasında otoyollardaki HGS noktasından giriş yaptığınız süreden çıkışa kadarki sürede hız limitine uymanız gerekmektedir.

Ortalama Hız Radarı Uygulaması Hangi Yollarda Var?

Devreye alınan ortalama hız uygulaması kapsamında, Ankara-İstanbul arasındaki Anadolu Otoyolu, İstanbul – Edirne arasındaki Avrupa Otoyolu, İzmir – Aydın arasındaki Aydın Otoyolu, Niğde – Mersin arasındaki Mersin Otoyolu, Adana – Gaziantep – Şanlıurfa arasındaki Şanlıurfa Otoyolunda hız koridorları oluşturuldu.

Ortalama Hız Radarından Uygulaması Nasıl Çalışıyor?

Bu uygulama, otoyolda yaptığınız ortalama hızı baz alarak araç plakanıza ceza gönderen bir sistemdir. Sitemin işleyişi ise; gişelerden giriş yaptığınız otoyolda giriş saat ve dakikanız kaydedilmektedir. Otoyoldan çıkış için tekrar gişelere girdiğiniz süre içerisinde geçen süre ve çıkış zamanınız da kaydedilmekte olup arada geçen sürede bir araç ortalama kaç km/h ile gideceği hesaplanarak hız limitini aşmanız durumunda aracınıza ceza yazılmaktadır.

Örneğin; Çamlıca gişelerden Anadolu otoyoluna saat 09:00’da giriş yaptınız. Saatte 120 km hız limiti olan bölgeden 1 saat içerisinde gidebileceğiniz maksimum kilometre 120 km’dir. 1 saat içerisinde 120 km değil de 150 km gittiniz ve bir OGS-HGS noktasından çıkış yaptıysanız otomatik olarak arkanızdan ceza gelecektir. Peki hem hızlı gidip hem ceza yememek için ne yapmalıyız, işte yanıtı…

Ortalama Hız Radarından Ceza Yememek İçin Ne Yapmalıyız?

Öncelikle trafikte hız limitlerine uymanızı ve kendinizle birlikte yanınızdaki kişilerin, trafikteki diğer sürücülerin hayatınızı riske atmamanızı önemle tavsiye ediyoruz.

Bu bölgelerdeki ortalama hızınızı yüksek tutarak, aciliyet durumu ve yolun müsait olması gibi durumlarda hız yapmanız gerekirse normal şartlarda ceza gelecektir. Bu gelecek cezanın önüne geçmek için dinlenme tesislerinde mola vererek ya da gişelerden girip çıkma işlemi yapmadan belli süre bekleyerek otoyolda bulunma sürenizi uzatarak ceza yemekten kurtulabilirsiniz. Normalde 2 saatte gideceğiniz 240 km yolu, 1,5 saatte gidip, bir dinlenme tesisinde 30 dk dinlenerek geçirebilirsiniz. Böylelikle hem ceza yemekten kurtulacak, hem dinlenmiş ve daha güvenli seyahat etme şansınız olacaktır.

Yine belirtmek gerekirse olabildiğince hız sınırını aşmamanızı önemle hatırlatıyoruz.

Ortalama Hız Radarı Bölgesi Hız Limitleri

Otoyollarda hız limitleri ekstra yol çalışması gibi durumlar olmadığı sürece saatte 120 km/h şeklindedir. Tüm hız uyarı levhalarında gösterilen limitlerin %10 aşabileceğiniz kısmı da vardır. Yani bu durumda hız sınırı 120 olan bölgelerde hızınızı en fazla 132’e kadar çıkarabilirsiniz. Diğer bir örnekle hız sınırı limiti 80 olan bir bölgede de hızınızı en fazla 88’e çıkarabilirsiniz. Bu limitlerin üzerine çıkmanız durumunda ortalama hız radarı ve diğer radarlar sayesinde tespit edilerek ceza yeme durumunuz mümkündür.

Ortalama Hız Radarı Cezası İtirazı

Yasada belirtilmekte olan araba hız limitlerini aşan araçların plakalarına Karayolları Trafik Kanununun ilgili maddesi uyarınca trafik idari para cezası tatbik edilmesi mümkün kılınacaktır. Sürücülerin kesilen cezalara 15 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Kesilen cezalara itiraz etmek isteyen sürücülerin 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hâkimliklerine başvurması gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu