Yaşam

Taşınma sonrası Kira Kontratı ve İkamet Değişikliği işlemleri

Google News

Ev taşıma veya yeni bir eve taşınma durumu sırasında yapılması gereken kira kontratı ve ikamet adresi değişikliği merak edilen konuları ayrıntıları ile adım adım yazdık. Kiralık ev için ikamet alma, kira kontratı oluşturma gibi işlemlerin detaylarını aşağıdaki şekilde görebilirsiniz.

Öncelikle belirtmek gerekirse kira sözleşmesi ve ikametgah alımında paylaştığımız konular sadece konutta kiracı olarak kalacak kişiler için yazılmıştır, mülk sahibi olunması durumunda farklı işlemler gerekebiliyor. İşte ev taşıma esnasında ve sonrasında adım adım yapabileceğiniz adres değişikliği işlemleri.

Öncelikle tüm fatura işlemlerinden ve ikamet değişikliğinden önce kiraladığınız ev için kira sözleşmesi yapmanız gerekiyor. İşte kira kontratı için yapılacak işlemler.

Kira sözleşmesi nasıl yapılır, nelere dikkat edilmeli?

Kira sözleşmesi diğer adıyla kira kontratı, kiralanan ev sahibi (mülk sahibi) ve kiracı arasında yapılan yazılı sözleşmedir. Bu sözleşme içerisinde mülk sahibi bilgileri ve kiracı bilgileri detaylı olarak yer almaktadır. Bunlar TC kimlik numarası, adres ve telefon numarası gibi bilgilerdir. Kiralanan evin adresi açıkça bu sözleşmede belirtilerek her iki tarafın da imzası ile o ev artık kiracıya devredilmiş olacaktır.

Kira sözleşmesi üzerinde aylık kira bedeli, depozito miktarı, yıllık kira toplamı ve yıllık kira zammı oranı gibi bilgiler de yazılmalıdır. Kira sözleşmesinde evde kırık, çalışmayan, hasarlı ve bozuk olan tüm eşyalar yazılmalıdır, eğer sağlamsa sağlamlıkları not düşülmelidir. İmzalamadan önce kira miktarı, kira ödeme günü gibi bilgileri ve özellikle de kimlik bilgilerinin doğruluğundan emin olunarak imzalanmalıdır. Tüm bu işlemlerin ardından artık evin yeni (geçici) sahibi kiracı olacaktır.

Taşınma sonrası Doğal Gaz, Elektrik ve Su Aboneliği işlemleri
İlginizi Çekebilir Taşınma sonrası Doğal Gaz, Elektrik ve Su Aboneliği işlemleri

Taşınma sonrası ikamet değişikliği nasıl yapılır?

Adres değişiklikleri bilindiği üzere Nüfus müdürlüklerinde gerçekleştirilmektedir. Farklı bir eve taşınma veya adresinizde bir değişiklik olması durumunda bulunduğunuz ilçedeki nüfus müdürlüklerine bildirmeniz yasal bir zorunluluktur. Yeni kiralanan bir eve ikamet aldırmak için gerekli belgeler ise şu şekildedir;

  • Kira kontratı
  • Nüfus cüzdanı / kimlik

Eğer taşındığınız veya adresinizi almak istediğiniz yerde başka birileri oturuyorsa bu durumda o evde ikamet eden kişilerden biri ile nüfus müdürlüğüne gidilmesi zorunludur. Adres değişikliği sonrası dilerseniz İkametgâh belgesi de alabilirsiniz. Adres değişikliği yapma ücreti veya ikametgâh belgesi almak kaç TL diyenler için özellikle belirtelim her iki işlem de ücretsizdir, adres değişikliklerinde herhangi bir ücret alınmamaktadır.

Güncelleme: Artık adres değişiklikleri E-devlet üzerinden yapılabiliyor

19 Ekim 2020

Daha önceden sadece Nüfus Müdürlüğü üzerinden yapılabilen ikamet taşıma işlemi, E-devlet üzerinde yapılan güncelleme ile birlikte artık online olarak yapılabiliyor. Vatandaşlık numaranız ve şifreniz ile birlikte E-devlet’e giriş yaparak adres değişikliği yapabilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

E-devlet üzerinden adres değişikliği nasıl yapılır?

  • E-devlet sitesine gidin (turkiye.gov.tr)
  • Sisteme giriş yapın (TCKN ve şifreniz ile birlikte)
  • Arama kısmından veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü altından Adres Değişikliği Bildirimi sayfasını açınız.
  • Taşınma tarihinizi seçin.
  • Adresini taşımak istediğiniz bireyleri seçin. (Kendiniz veya aileniz)
  • Adres değişikliği yapmak istediğiniz kişilerin kimlik bilgilerini giriniz ve değişikliği onaylayın.
  • Hepsi bu kadar! Adres değişikliği tamamlandı…

Adres değişikliğini bildirme süresi

Yapılan adres değişiklikleri en fazla 20 iş günü içerisinde bildirilmeli ve ikamet yeni adrese taşınmalıdır. Bu sürenin sonrasında cezai işlem uygulanabilmektedir.

Adres değişikliğini bildirmeme cezası

Adres değişikliği yapmama veya nüfus müdürlüğüne bildirmeme cezası bulunmaktadır. Yeni adres bildirimi yasal süresi içerisinde gerçekleştirilmez ise 480 TL, yanlış ve yalan beyanda bulunanlar için 963 TL olarak uygulanmaktadır. Adres değişikliği cezası nereye ödenir merak edenler için ise uygulanan bu cezalar Defterdar Muhasebe Müdürlüğüne veya Mal Müdürlüğüne yatırılması gereklidir.

Doğal gaz, Su ve Elektrik abonelikleri taşıma / yeniden açtırma hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Sayfada yer alan bilgiler 19 Ekim 2020 tarihinde güncel bilgiler ile revize edilerek yeniden yayınlanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhaba admin ben kuzenlerimle 1 kaç ay kaldığım eve ikametimi aldım şimdi başka bir eve taşındım eşimle beraber ama elektrik su doğalgazı şuan üzerime almadım adres değişikliği için napmam gerekiyor tam adresin verilebilmesi için elektrik veya su faturasını yanıma alıp esimle birlikte gitsem halolurmu sonradan faturaları üzerime alıcam yoksa değişiklik için ev sahibiyle mi gitmem gerek. Teşekkürler şimdiden.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu