EkonomiGüncel

2019 Yılı Asgari Ücret Miktarı

Google News

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret, yeniden belirlendi. 2019 yılı içerisinde uygulanması planlanan asgari ücret aralarında bir asgari ücretli çalışanın bulunduğu ve ayrıca işçi sendikası ile işveren sendikasının da bulunduğu komisyon tarafından belirlendi. Buna göre geçtiğimiz yıl yani 2018 yılında 1,604 TL olan asgari ücret 2019 yılı için 417 TL tutarında zam yapılarak 2,020 TL olarak açıklandı. Peki asgari ücret ne kadar arttı? 2019 yılında asgari ücrete yüzde kaç zam yapıldı? 2019 net asgari ücret ve brüt asgari ücret kaç TL? Asgari ücret nasıl belirleniyor? Tüm bu soruların yanıtına gelin birlikte bakalım.

2019 asgari ücret

Asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenerek 25 Aralık 2018 tarihinde açıklanan 2019 asgari ücret net 2,020 TL, brüt ise 2,558 TL oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapılan yeni asgari ücret miktarı açıklamasında şu bilgilere yer verildi;

Bildiğiniz gibi, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 6 Aralık’taki ilk toplantısında, yine bu salonda, bir araya gelmiştik. Ve ortak hedefimizin, tüm sosyal tarafların görüşlerini ve taleplerini göz önünde bulundurarak, işçi ve işverenlerimizle hep birlikte, sürdürülebilir bir kalkınmayı tesis edecek şekilde asgari ücreti daha ideal bir noktaya getirmek olduğunu belirtmiştik. O buluşmamızdan bu yana Komisyon üyelerimiz çok yoğun ve titiz bir çalışma yürüttüler. 2. toplantıyı 13 Aralık’ta TİSK ev sahipliğinde, 3. toplantıyı ise 20 Aralık’ta TÜRK-İŞ ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Bu vesileyle, Komisyon çalışmalarına sundukları değerli katkılardan dolayı TÜRK-İŞ’e, TİSK’e ve tüm kamu temsilcilerimize huzurlarınızda teşekkür etmek isterim.

Biz de Bakanlık olarak bu süreçte sosyal adaleti ve çalışma barışını güçlendirmeyi / işçilerimizi, işverenlerimizi ve işin bizatihi kendisini koruyarak ülkemizin insani ve ekonomik kaynaklarına sahip çıkmayı temel önceliğimiz olarak gördük. Bu sorumluluğun bilinciyle, tüm dengeleri ve hassasiyetleri gözeterek Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını yürüttük. Hükümetlerimiz döneminde gerçekleştirdiğimiz asgari ücret artışlarına baktığımızda da bu hassasiyeti görebilirsiniz.

Malumunuz, asgari ücret, işçilerimizin, işverenlerimizin ve hükümetimizin 5’er üye ile temsil edildiği toplam 15 üyeden müteşekkil bağımsız bir komisyonca tespit edilmektedir. İşçi ve işveren sendikalarımızın temsilcilerinin görüşleri ve talepleri, Hazine ve Maliye Bakanlığımızın, Ticaret Bakanlığımızın ve Türkiye İstatistik Kurumumuzun değerlendirmeleri ve ayrıca ulusal ve küresel ekonomik hedeflerimizin ışığında bugüne gelmiş bulunuyoruz.

Bu haberi bekleyen milyonlarca vatandaşımızı daha fazla bekletmeden asgari ücret rakamlarını açıklamak istiyorum. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun nihai kararına göre 1 Ocak 2019’dan itibaren geçerli olacak asgari ücret brüt 2558 TL net 2020 TL olarak belirlenmiştir.

2019 net asgari ücret: 2020 TL
2019 brüt asgari ücret: 2558 TL

Asgari ücret ne kadar arttı?

2018 yılı için 1604 TL olan asgari ücret için 2019 yılında işçi ve işveren sendikaları tarafından 1800 TL ile 1200 TL bandında rakamlar talep ediliyordu. Uzun süredir komisyon tarafından görüşülen bu rakam 25 Aralık’ta netlik kazandı ve 2019 yılı asgari ücret açıklandı.

2019 yılında uygulanacak 2 bin 020 TL’lik asgari ücret geçen yıla göre 417 TL artış gösterdi. Yüzde 26.05 artış gösterilen asgari ücret 2019 yılı için net 2 bin 20 TL, brüt 2 bin 558 TL’den işlem görecek.

Geçmişten günümüze yıllara göre asgari ücret
İlginizi Çekebilir Geçmişten günümüze yıllara göre asgari ücret

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişilik bir komisyon tarafından belirleniyor. Bu komisyon içerisinde, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, TİSK işveren tarafı adına masa bulunuyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantının ardından komisyon, sırasıyla işveren ve işçi ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapıyor.

Ülkelere Göre Asgari Ücret
İlginizi Çekebilir Ülkelere Göre Asgari Ücret

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. (Kaynak:Yeni Şafak)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu