Deepfake teknolojisi nedir? Nasıl yapılır?

DeepFake teknolojisine baktığımızda, son dönemlerin korkutan teknolojisi şeklinde öznel bir yorum yapabiliyoruz. Günümüzde manipülasyon yöntemi olarak kullanılmakta olan bu teknoloji ile yapılmış video vesaire, zaman içerisinde tamamen yasaklanmıştı hatta. Bir adım daha götürelim, bu teknolojinin tabiri caizse panzehirini üretebilmek açısından birçok şirket milyon dolarlık harcama bile yaptı. Çünkü bu teknoloji ile üretilmiş olan videoların sahte olup olmadığı kesinlikle çıplak gözü bırakın, profesyoneller tarafından bile anlaşılamıyor.

Daha öncelerde, Photoshop gibi uygulamalarla fotoğraflardaki manipülasyon tekniklerini görmüştük. Bunları biliyorduk. Fakat işin artık videoya kadar ulaşmış, erişmiş olması, gerçekten de bizleri nelerin beklediğini özetliyor diyebiliriz.

Olayın bırakabileceği boyutun nasıl olduğunu örneklemek amacıyla mesela Obama’nın Donald Trump adına “Tam bir aptal” dediği videoyu gösterebiliriz. Buradaki Obama gerçek değil. Deepfake teknolojisi ile birlikte yapılmış olan Obama konuşuyor. Fakat gözünüzle gördükleriniz size hiç de bunu söylemiyor. Birebir olan bu videonun bıraktığı etki çok uzun süre gündemde yer edinmişti.

Video sektöründeki gizli tehlike: Deep-Fake

Şimdi biraz daha beyin jimnastiği yaptığınızda, kişilerin adına ne gibi iftira atılabileceğini de tahmin edebilirsiniz. Bu tarz manipülasyon yöntemlerinden kadınların da canı çok yanmıştı. Ve şu anda yine en çok hedef tahtasında kadınlar yer alıyorlar. Kadınların çeşitli videolarda yer alması bu teknoloji ile sağlanıyor, daha doğrusu sağlanmış gibi yapılıyor ve servis ediliyor. Konunun mahiyeti bu bağlamda çok daha önemli olmaktadır.

Deepfake ne demek?

DeepFake teknolojisinin kullanım alanları konusunu açmadan evvel kelime anlamına da bakmak gerekiyor. Ki zaten İngilizce konusunda yeterliliğe sahip olan herkes “Deepfake nedir?” sorusuna yanıt verebilecektir. Deepfake kelime anlamı olarak veya deepfake ne demek merak edenler için ise en yalın haliyle ele alacak olursak; Türkçe’ye birebir olarak aktarmak istediğimizde karşımızda, “derin sahtelik’’ gibi bir kelime öbeği çıkmaktadır. Yani size bunu biraz daha net olarak söyleyelim, bu seferki sahtelik, manipülasyon, çok daha derin, çok daha gizemli!

DeepFake: Video ile istediğiniz bir kişiye istediğinizi söyletme teknolojisi.

Ayırt edilmesi bu kadar zor olan, derin olan sahte bilgilerin bu teknoloji ile üretilmesi durumu ile karşı karşıyayız. Bu teknolojinin belirli yararlı kullanım alanlarından da bahsedeceğiz fakat onun öncesinde, birkaç kaygı verici durumu da söylemeliyiz. Bu kadar derin olan bir sahte formun medyada, sosyal medyada nasıl kötü etkiler bırakabileceğini düşünmek hiç de zor olmasa gerek.

Deepfake nerelerde kullanılıyor?

Günümüzde Deepfake teknolojisinin kullanıldığı çeşitli alanlardan bahsetmek mümkündür. Özellikle de bazı alanlarda bu teknolojinin gerçekten de çok işe yarar olduğunun altını çizmek zorundayız. En başta sinema sektöründen bahsetmek isteriz. Sinema sektöründe oyunculara erişim konusunda yaşanmış olan sıkıntılar, bu tarz teknolojiler ile elimine edilmektedir. Ya da oyuncunun yapamayacağı, riskli olan sahneler varsa, yine burada bu teknoloji devreye girebilmektedir.

Video sektörünün geleceği: Yüz değiştirme

İsterseniz YouTube üzerinde mesela bu teknolojinin kullanılmış olduğu birçok video görebilirsiniz. Çeşitli filmlerde kullanılan sahnelere bakınca ve sahte olduklarını görünce eminiz ki çok şaşıracaksınız. Bu filmlere örnek olarak Heath Ledger’ın Joker’de sahte bir şekilde bu teknoloji ile yer almasını izlemenizi öneriyoruz.

Bir kişinin ne kadar çok fotoğrafı varsa deepfake teknolojisi kullanılarak video hazırlanma aşamasında o kadar iyi sonuçlar elde edilmektedir.

Deepfake nasıl yapılır?

Teknolojinin ilk olarak nasıl çalıştığını bilmemiz gerekiyor ki Deepfake nasıl yapılır sorusuna yanıt bulabilelim. Bu teknoloji bir yapay teknoloji ürünü olduğu için, makine öğrenme denen öğrenme şekli ile bilgileri işlemektedir. Teknolojinin çeşitli bilgiler ile beslenmesini sağlamak işin en önemli kısmıdır. Bunun adına da videosunun yapılması istenen kişinin eski videoları ve görselleri makine ile paylaşılmaktadır. Makine bu kişinin yüz hatlarını ve karakteristik olan özelliklerini öğrenmeye başlıyor. Ardından bu görsellere, videolara en uygun olacak şekilde yepyeni bir video yaratıyor. Ve bu oluşturulan videoda yer alan kişi, gözlerinize inandığınız takdirde, tamamen aynı kişi oluyor!

Tekrardan YouTube üzerinde Deepfake araması yaparak yer alan videoları incelemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Birbirinden farklı ve şaşıracağınıza emin olduğumuz farklı çeşitten videolar göreceksiniz.

Deepfake, bazıları son derece profesyonel olurken bazıları da amatör şekilde yapılmış videolar olmaktadır. Sizler de bu tarz videolar hazırlayabilmek için bahsettiğimiz süreci takip etmelisiniz. Olabildiğince veriyi makinenin öğrenme sürecine dahil etmelisiniz. Sonrasında da makinenin bu bilgiler ile yepyeni bir şekilde bir bilgi, içerik üretmesi ile karşı karşıya olacaksınız. Ve tekrar edelim ki, bu teknoloji ile profesyonel bir şekilde hazırlanmış olan videolar, insanı bir süre şok edebiliyor.

Deepfake’in kötü niyetli kullanımı sonucu neler yapılabilir?

  • Ünlüleri itibar kaybına uğratır.
  • Az gelişmiş ülkeleri yıkabilir.
  • Şirketlere hisse kaybı yaşatabilir.
  • Seçimleri manipüle edebilir.

This website uses cookies.