Bilim

Depremler en çok nerelerde görülür?

Google News

Doğal afetler arasında Türkiye olarak belli dönemlerde yaşadığımız deprem, son günlerde yapılan “her an deprem olabilir” uyarıları, “küçük depremler büyük depremlerin habercisi” ve “deprem olacak mı?” konuları ile sık sık gündeme gelmeye başladı. Doğal afet dendiğinde en çok merak edilen konuların başında gelen depremle ilgili merak edilenleri ele aldık. Deprem en çok nerede olur? Depremler en çok hangi bölgede görülür? Deprem daha çok nerelerde olur? Deprem olan yerler hakkında tahminler, en çok deprem olan yerler ve bilimsel açıklamalarını ele aldık. İşte merak edilen o soruların yanıtı.

En çok deprem olan yerler

Depremler, dünya üzerindeki herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda meydana gelebildiği bilimsel bir gerçektir. Bununla birlikte, dünyanın bazı bölgeleri depremlere diğerlerinden daha müsaittir. Depremler tektonik levhaların ve fay hatlarının kenarlarında meydana gelir. Gezegenimizde depremlere duyarlı üç büyük bölge vardır. Bunlar; Ateş Kuşağı olarak bilinen Circum-Pacific Sismik Kuşağı, Alp Kuşağı ve Atlantik Ortası Sırtı’dır.

Depremin en çok yaşandığı yerler hakkında listeli olarak detaylar ise şu şekilde sıralanmıştır;

Atlantik ortası sırtı

Atlantik Ortası Sırtı

Bu sırt Atlantik Okyanusu’nun katında bulunan bir okyanus ortası sırtıdır. Kuzey Atlantik Okyanusu’ndaki Avrasya ve Kuzey Amerika Plakaları ile Güney Atlantik Okyanusu’ndaki Güney Amerika ve Afrika kıtasal levhalarını ayırır. Bu kayış yüksek oranda tektonik faaliyetlerde bulunduğundan, depremlere karşı da oldukça hassastır.

Alp kuşağı

alp kuşağı

Alp kuşağındaki başlıca depremlerden bazıları, Ağustos 1968’de 11.000 can talep eden İran depremi ve yaklaşık 1.000 kişiyi öldüren Mart 1970 Türkiye depremidir. Büyüyen dağların, fay hatlarının ve sismik olarak aktif yapıların diğer formlarının varlığı Alpid kuşağını depremlere karşı hassas kılmaktadır.

Dünyadaki depremlerin % 17’si bu deprem kuşağında gerçekleşiyor.

Ateş çemberi

ateş çemberi

Çevre-Pasifik Sismik Kuşağı (Ring of Fire) olarak da bilinen ateş çemberi dünyadaki en büyük depremlerin% 81’ini yaşayan bir deprem kuşağıdır. Kemer, Şili’den kuzeye, Güney Amerika’nın Pasifik kıyıları boyunca, Orta Amerika da Kuzey Amerika’da Meksika’ya kadar uzanıyor.

Fay hatları

Türkiye deprem fay hattı
Türkiye deprem fay hattı haritası.

Yer kabuğundaki fay hatları boyunca da depremler meydana gelir. Sarsıntılar temel olarak levha tektoniği nedeniyle tetiklenen kıtasal veya okyanus levhalarında çatlaklardır. Kabuk, fay hatları çevresinde oldukça dengesizdir ve fay hatları boyunca meydana gelen bozukluklar, büyük depremleri tetikleyebilir.

Plaka kenarları boyunca oluşan depremler

plaka deprem

Depremler, okyanus veya kıtasal plakaların birleştiği noktalarda veya okyanus ve kıtasal plakaların kenarlarında yaygın olarak görülmektedir. Yer kabuğunun bu tür hareketleri depremlere neden olur. Kaynak: World Atlas

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu