Sağlık

Dudak çatlamasının nedenleri ve tedavi yöntemleri

Google News

Dudaklarda çatlama; özellikle soğuk mevsimlerde insanların karşılaştığı sorunlarından biridir. Kozmetik sorunlara ek olarak ağrıya neden olurlar. Küçük hasarlar bile iltihaplı hastalığa ve rahatsızlığa neden olabilir.  Peki dudak çatlaması neden olur ve bunlardan kurtulmak için ne yapılabilir? Gelin kış mevsimi öncesi bu sorunun detaylarına birlikte bakalım.

Dudak çatlaması neden olur?

  • Kuru hava koşulları ve iç mekan mikro iklimi nedeniyle kuru cilt.
  • Dudaklarda çatlama yetersiz hava nemi nedeniyle olabilir. Önlenmesi için cildi aşırı buharlaşmayı önleyen koruyucu maddelerle yağlamak gerekir.
  • Alerji. Dudaklarda çatlama, hijyen ürünlerine, kozmetik ürünlere karşı alerjik bir reaksiyonun tezahürü olabilir. Durum antihistaminikler alarak ve uyaranla teması ortadan kaldırarak düzeltilecektir.
  • Dudak yalama ya da ısırma alışkanlığı. Oldukça sık, çatlaklara neden olur. Dudak derisinin tükürük ile kaplanması nemin buharlaşmasının artmasına neden olur, cilt daha kuru ve çatlak olur.
  • Mekanik hasar. Çatlaklara, ağzınızda metal cisimler tutma, tükenmez kalem veya kurşun kalem ısırma gibi görünüşte zararsız alışkanlıklar neden olabilir.
  • Gastrointestinal sistem hastalıkları ve patolojisi. Örneğin, Herpes, Candidiasis. Bakteriyel enfeksiyonların varlığından şüphe varsa, o zaman kalifiye uzmanlardan yardım istemeniz ve bir teşhis almanız gerekir.
  • A vitamini eksikliği veya fazlalığı. Vücuttaki miktarı dudak derisinin ve neminin durumundan sorumludur.

Dudaklarda çatlama nasıl tedavi edilir?

Dudak çatlamaları ve kuruluklarda hem eczane hem de ev ilaçları ile tedavi edebilirsiniz. En iyi sonuçlar, birkaç yöntemi birleştirerek elde edilebilir.

Dudaklarda çatlama için tedaviye başlamadan önce, neden ortaya çıktığını anlamak önemlidir. Aksi takdirde, bununla mücadelenin etkisi dengesiz olacaktır ve bir süre sonra sorun tekrar geri dönecektir.

Kuruluk ve çatlakların sebebi ne olursa olsun, dudaklara ilave nemlendirme ve besin sağlamak önemlidir. Bunu yapmak için, hyaluronik asit, seramitler, doğal yağlar ve antienflamatuar bitki özleri içeren kozmetikler kullanabilirsiniz. Hafif vak’alarda, kuru dudaklar ciddi rahatsızlığa neden olmadığında, A ve E vitaminleri yağda kullanılabilir.

Dudak çatlağına karşı evde yapılabilecek tedavi yöntemleri

Evde, mutfağınızda bulunan ürünlerle hassas dudak derisine bakabilirsiniz. Örneğin, zeytinyağı nemlendirici ve iyileştirici özelliklere sahiptir. Dudakların derisine günde birkaç kez ılık yağ ile dokunulması yeterlidir ve kuru cilt uzayacaktır.

Ayrıca; Keten tohumu, deniz topalak ve diğer yağlar da faydalı olacaktır.

Dezenfektan ve antienflamatuar özellikler balda bulunur. Ayrıca, birkaç damla taze havuç suyu, vitamin ve mineral eksikliğini telafi edecektir. Bir hafta yatmadan önce, bir tuz kompres yapabilirsiniz. Bunu yapmak için, yarım litre ılık suda bir çay kaşığı tuz eritin. Bu çözeltide pamuklu bir bezi veya gazlı bez parçasını nemlendirin ve dudaklarınıza 5-10 dakika uygulayın. Bu yöntemlerle dudaklarda çatlama sorununun önüne geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu