Sağlık

Farenjit nedir? Faranjite ne iyi gelir?

Google News

Boğaz ağrısı hissi genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılır. Aslında, bu belirti göz ardı edilemez farenjit olduğunu gösterebilir. Bu ciddi komplikasyonlara neden olabilecek oldukça tehlikeli bir hastalıktır.

Farenksdeki enflamatuar sürecin, mukoza ve lenfoid dokuyu etkilediği bir hastalıktır. Farenjit belirtileri, farenksin diğer hastalıklarına benzer: boğaz ağrısı, boğaz hissi, kuru, yüzeysel öksürük şeklinde sıralanabilir.

Farenjitin zamansız veya yanlış tedavisi, hastalığın kronik bir şekline geçiş, ciddi komplikasyonlar, vücutta enfeksiyonun yayılması ve diğer doku ve organlara zarar verilmesi nedeniyle tehlikelidir. Semptomlarda benzer hastalıklar ile tedavi yöntemlerini birbirinden ayırmak gerekir; örneğin, boğaz ağrısı ile farenjit, larenjit, tonsillit ve diğer hastalıklar ve bunların kombinasyonları hakkında konuşabilirler.

Kapsamlı bir inceleme ile, doktor cerahatli bir mukoza birikintisi tespit edebilir. Farenjit geliştiğinde, komplikasyonları önlemek için derhal tedaviye başlanmalıdır. Farenjit tedavisi, çeşitleri ve farenjite ne iyi gelir detaylarıyla ele aldık.

Faranjit tipleri ve nedenleri

Çoğu zaman, hastalık soğuk hava solumakta olan bir kişi larinksi soğuduğunda kendini gösterir. Diğer sebepler de mümkündür:

  • Viral enfeksiyonlar
  • Stafilokoklar ve diğer patojenler
  • Candida gibi mantar enfeksiyonları
  • Sık soğuk algınlığı
  • Kimyasallar ve buharları ile tahriş
  • Çok sıcak veya soğuk yemek
  • Farinks kaslarının aşırı gerilmesi, iş yerinde çok fazla konuşan insanların ortak bir sorunudur (öğretim görevlileri, öğretmenler, rehberler, şarkıcılar).

Ek olarak, alerjik faranjit sık görülen bir durumdur. Kendisini belirli ürünlere veya maddelere, ayrıca böcek ısırıklarına, evcil hayvanlarla temas halinde reaksiyon olarak gösterir.

Elbette, farenjit, akut ve kroniktir. İlk durumda, enfeksiyonun farinks üzerindeki agresif etkisinden dolayı semptomlar belirgindir. Hastalık tedavi edilmezse, periyodik olarak görülen kronik evreye girer. Bu nedenle, farenjit tedavisini ertelemeniz gerekmez – tüm doktor tavsiyelerine uymalısınız.

Farenjit ayırıcı tanısı

Hastalık, semptomların benzerliği ve farenksin diğer bölgelerinde enflamatuar süreçlerin olası bağlanması nedeniyle farklılaşmayı gerektirir. Aynı duyularla, hastalıkların farklı bir etiyolojisi, lezyon alanı, seyri ve komplikasyonları olabilir. Bu nedenle, eğer bir boğaz ağrısı varsa, hastalar farenjit hakkında konuşabilirler ve uzmanlar, farenjit ve tonsillit, larenjit ve ayrıca karışık tanıları (laringofarenjit, faringotonsillit) paylaşabilirler.

Semptomlar ve tedavi hem klinik belirtilerde hem de tedavi yöntemlerinde çok yakın olabilir, ancak hastalığı teşhis etmek ve bir randevu almak için her bir vakada bir uzmana danışılması gerekir. Kendi kendine teşhis girişimleri, tonsillit ve larenjit arasındaki farkların netleştirilmesi, farenjit şekli ve nedeni, “nedir ve nasıl tedavi edileceği” durumun kötüleşmesine neden olabilir.

Faranjite ne iyi gelir?

Doğal yollarla faranjit tedavisi için şu önerileri uygulayabilir, beklenmeyen bir durumla karşılaşıldığında ise mutlaka doktorunuza başvurmanız gerektiğini hatırlatırız.

  • Zerdeçal: Boğaz ve solunum yollarının mikroplardan temizlediği gibi ayrıca göğüs ağrılarına da faydalıdır. Farenjit tedavisinde zerdeçal kullanmak için bir bardak süte yarım çay kaşığı zerdeçal koyun ve iyice kaynatın. Soğuttuktan sonra üzerine bal ilave ederek günde 3 kere içiniz.
  • Fesleğen: Fesleğen en etkili antioksidanlar arasında gösterilmektedir. Farenjitin tedavisi olarak fesleğeni suda kaynatarak içebilir veya fesleğen yapraklarını çiğneyebilirsiniz.
  • Zencefil: Mikrop kırıcı özelliğinin yanında üst solunum yollarını açmaya yardımcı olan zencefil faranjit tedavisinde oldukça etkilidir. Zencefili salata veya çay olarak hazırlayarak faranjit tedavisinde kullanabilirsiniz.
  • Nane: Faranjite karşı nane tedavisi bir diğer yöntemdir. Faranjit ile tahriş olan boğazların yeniden toparlanmasını sağlayan nane, solunum yollarını açtığı gibi, hastalıktan meydana gelen tahrişin kısa sürede giderilmesine yardımcı olabilir. Çiğneyerek veya suda kaynarken buharını soluyarak alabilirsiniz.
  • Limon: C vitamini deposu olan Limon faranjite iyi gelen diğer besindir. Limonun suyu ile gargara yaparak boğazlarda farajitin neden olduğu tahrişin kısa sürede geçmesi sağlanır.
  • Bal: Zerdeçal ile de tüketilebilir, bu şekilde daha etkili olacaktır. Bir çok hastalığın tedavisi için kullanılan balın doğal antibiyotik özelliği vardır, çok güçlü mikrop kırıcı özelliği olan bal tüketimi farnjit sorunlarını ortadan kaldırmaya destek olur.
  • Sarımsak: Son olarak birkaç diş sarımsağı ağızda çiğnemek veya suya ekleyerek içmek faranjit tedavisinde çözüm yolu olarak gösterilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu