Yaşam

Osman Gazi kimdir? Osman Gazi’nin hayatı ve vefatı

Google News

Osman Gazi, Osmanlı Devleti’nin kurucusu olarak tarihte yer alan ve Türk Tarihi’nde saygı duyulan hükümdarlardan biridir. Güçlü bir hükümdar olan Osman Gazi hakkında pek çok halk söylencesi ve kahramanlık efsanesi vardır. Günümüzde bir televizyon kanalında yayınlanan Kuruluş Osman dizisi nedeniyle de Osman Gazi kimdir? Sorusu sıkça araştırılmaya başlanmıştır. Sizler için Osman Gazi kimdir? Sorusunun cevabını araştırdık.

Osman Gazi kimdir?

Osmanlı tarihinde önemli bir yerde bulunan ve tarihi kaynaklara göre Ertuğrul Gazi’nin oğlu olan Osman Gazi, Söğüt’te 1254 yılında dünyaya gelmiştir. Anlatılan efsane ve hikâyelere göre annesi Halime Ana’dır. Osman Gazi 1281-1326 yılları arasında Osman Beyliği’ni yöneterek devletleşmesini sağlamıştır. 600 yıl geniş topraklarda hüküm sürmüş olan Osmanlı Devleti’ne adını vermiştir.

Osman Gazi babası Ertuğrul Gazi’nin vefatını ardından diğer kardeşlerinden daha kabiliyetli olması sayesinde 23 yaşında Osmanlı Beyliği’nin başına geçti. Bazı kaynaklara göre gerçek isminin Ataman olduğu söylenir.

Osmanlı’nın kuruluşu

İktidara geldikten sonra o dönem önemli konumlarda bulunan Karacahisar ve Kulaca Hisar kalelerini fetih etti. Fetihlerin ardından kendisine Selçuklu Sultanı tarafından Bey unvanı verildi. Bu fetihlerin ardından Osman Gazi, 1299 yılından İnegöl’ü aldı. Bu başarı ile Osmanlı Devleti kurulmuş oldu.

kuruluş osman
Osmanlı’nın kuruluşunu anlatan Kuruluş Osman dizisinde Osman Gazi’yi ünlü oyuncu Burak Özçivit canlandırmaktadır.

Osman Gazi devleti kurduktan sonra gözlerini bir Bizans toprağı olan İznik’e çevirdi. Buranın alınması Osman Gazi için son derece önemliydi. Çünkü burası bir direniş merkeziydi. Osman Gazi bu şehre pek çok sefer düzenledi. Osman Gazi hayatı boyunca Mudanya, Yanıkca Hisar, Yenikale Karamürsel, Bursa, İzmit, Ağranos, Akhisar, Lefke ve Kestel gibi bölgeleri alarak Osman Devleti’ni genişletmiştir.

Osman Gazi’nin Bizans ile yaptığı Koyunhisar Savaşı, Osman Gazi’nin şöhretini arttırdı. O dönem Anadolu’ya göç eden Türkmenler Osman Gazi’nin himayesine girerek devletin büyümesine yardımcı oldular.

osmanlı
Osmanlı arması

Osman Gazi, 1289 yılında o dönemin önemli Ahi Şeyhlerinden olan Şeyh Edabali’nin kızı Bala Hatun ile evlenerek beyliğinin daha fazla güçlenmesini sağlamıştır. Osman Gazi’nin bir diğer eşi ise Kayı Boyu’nun hatırı sayılır beylerinden olan Ömer Bey’in kızı Mal Hatun’dur. Osman Gazi’nin Savcı Bey, Melik Bey, Orhan Bey, Alaeddin Ali Bey, Hamid Bey, Çoban Bey, Pazarlı ve Fatma Hatun isimlerinde çocukları olduğu rivayet edilir.

Osman Gazi nasıl bir hükümdardı?

Osman Gazi’nin hayatı bilinmeyenlerle dolu olsa da tarihçiler, Osman Gazi’nin karakteri, yaşam tarzı ve dış görüntüsü hakkında bazı araştırmalara yapmışlardır. Araştırmalara göre Osman Gazi, uzun boylu, esmer ve yuvarlak yüzlüydü. Bazı rivayetlere göre geniş omuzlu olduğu söylenir.

Osman Gazi’nin cömert bir yönetici olduğu da anlatılan rivayetler arasındadır. Osman Gazi, yeni giydiği bir elbiseyi bir kez giydikten sonra bir yoksula hediye ederdi. Evinde sık sık misafir ağırladığı ve insanlara ikramda bulunmayı sevdiği de anlatılanlar arasındadır.

Eskiden Osmanlı Hakimiyetinde Bulunan Devletler
İlginizi Çekebilir Eskiden Osmanlı Hakimiyetinde Bulunan Devletler

Osman Gazi’nin vefatı

Osman Gazi ile ilgili son dönemlerde izleyiciyle buluşan filmlerin de etkisiyle nasıl vefat ettiği ve ölümüne ilişkin merak edilen konular araştırılıyor. Osman gazi’nin ölüm tarihi, ölüm nedeni ve vefatının ardından defnedildiği yerler ise şu şekildedir;

Osman Gazi, 1326 yılında Bursa’da gut hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Defin yer Bursa’da olup adına yapılmış olan Osman Gazi Türbesi’ndedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu