Sağlık

Unutkanlığı engellemek için yapılması gerekenler

Google News

Unutkanlık pek çok insanın hayatına etki eden olumsuz durumlardan biridir. Yaygın olarak gözüken bu durum hayatın gidişatını olumsuz yönde etkiler. Üstelik unutkanlık hastalığı sadece ileri yaşlarda değil genç yaşlarda da görülebilmektedir.

Alzheimer sorunundan bağımsız olarak yaşanan unutkanlığın nedenleri arasında bazı durumlar vardır. Unutkanlıktan kurtulmak ve bu sorunu ortadan kaldırmak için önerilen başlıca yöntemleri araştırdık. İşte unutkanlıkla başa çıkmak için mutlaka ve öncelikli olarak yapmanız gerekenler.

Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin

spor yürüyüş

Hayatına düzenli egzersizi katmaya başaran kişilerde unutkanlık sorununun daha az görüldüğü belirlenmiştir. Bu nedenle sporu günlük olarak yapılması gerekenler listesine eklemeyi tercih edebilirsiniz. Düzenli olarak egzersiz yapamıyorsanız bile, mutlaka günlük yürüyüş planına uymanız bu sorunun önüne geçmek açısından ideal olacaktır.

Stresi azaltmaya bakın

birisvar

Stresten kaynaklı olarak ortaya unutkanlık çıkabilir. Özellikle sürekli olarak stres altında olduğunuz bir işi yapmak, stresli yerlerde bulunmak unutkanlığın bariz bir şekilde görülmesine neden olur.

Vitamin eksikliği

meyveler

Vitamin eksikliği unutmanın en büyük nedenleri arasında gösteriliyor. B12 vitamini eksikliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkan bu sorunu gidermek için doğal yoldan vitamin alınmaya bakılabilir.

Sigara ve alkol

sigara

Unutkanlığı bitirmek için sigara ve alkol tüketimine sınırlandırma getirilmelidir. Bunların tüketimi mümkün olduğu kadar en aza indirilerek veya tamamen bitirilerek bu alanda iyi bir sonucun alması sağlanabilir.

Hafıza oyunları

fikirler

Hafıza oyunları unutkanlığı önleme yolları arasında oldukça iyi bir seçenek halindedir. Günlük olarak oynanacak bu tarz oyunlar, hafızanın geliştirilmesine yardımcı olurken hafıza sorunları çeken kişiler açısından da kurtarıcı olarak görülen çözüm yolları arasında bulunur.

Unutkanlıkla ilgili önemli bilgiler

Ayrıca unutkanlığın ileri safhası olarak kabul edilen Alzheimer hastalığı ile ilgili belirtiler ve safhalarını da listeledik. Bu durumlardan biri veya birkaçı ile karşılaşılması durumunda da önlem almanız gerektiğini, en azından uzman doktor desteğine başvurmanız gerektiğini önemle hatırlatırız.

Alzheimer’ın belirtileri

  • Sorumluluktan kaçınma isteği
  • Kelimeleri bulmakta zorlanma
  • Yemek yapmak gibi gündelik işleri yapamama durumu
  • Tarih, yol gibi bilgileri unutmak
  • Çok basit konularda karar verememek
  • Basit düşünmede zorluk çekmek, hesap yapamama
  • Eşyaların yerini karıştırma durumu
  • Günlük yaşamı önemli derecede etkileyen unutkanlıklar
  • Davranışlarda ve ruh halinde değişiklik
  • İnsanları haksız yere suçlamaya başlamak
  • Karakter özelliklerinin değişmesi

Alzheimer hastalığının evreleri

Evre 1: Dışarıdan normal
Evre 2: Çok hafif bozukluk
Evre 3: Hafif bozukluk
Evre 4: Orta dereceli bozukluk
Evre 5: Orta ciddi bozukluk
Evre 6: Ciddi bozukluk
Evre 7: Çok ciddi bozukluk (Son evre)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu