Sağlık

Zemzem Suyunun Hikayesi ve Faydaları

Google News

Hepimizin gidip görmek istediği yer, maneviyatımızı doruklarda yaşamamıza, biraz olsun dünya sıkıntılarından kurtulup Allah’ı sıkça anmamıza yardımcı olan yer Kâbe, kötülüklerden kurtulup iyiliklere yönelme şansımızın olduğu yerdir. Sadece manevi açıdan değil sağlık açısından da birçok faydalı olan yerdir Kâbe.

Hac sırasında her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği kutsal topraklardan dönüşte her hacının ikram olarak getirdiği en önemli iki şeyden biri hurma, diğeri ise zemzem suyudur. Hurma’nın yanında içtiğimiz zemzem suyu da birçok hastalığın şifasıdır. İçerken edilen dua ise bize yine manevi şifasını sunmaktadır. Peki, Zemzem suyu nedir? Zemzem suyunun hikayesi, bilinmeyenleri ve diğer özelliklerini merak ettiniz mi? İşte tüm detayları ile zemzem.

Zemzem Suyunun hikayesi

Hz. İbrahim, Hz. Hacer validemizi ve oğlu Hz. İsmail’i Allah’ın emri üzerine zemzem kuyusunun olduğu yere bırakır. Mekke de o zamanlarda yerleşim yeri yoktu ve su da bulunmuyordu. Hz. İbrahim Hz. Hacer validemizin ve oğlunun yanına biraz su ve hurma bırakıp yanlarından ayrılmıştır.

Çevrede yiyecek ve içecek bir şeyin bulunmaması Hz. Hacer validemizi oldukça zorlamış fakat bunu emreden yüce Rahman olduğuna göre, zorluğu düşünmek yersiz olacaktır. Elbette ki Emri veren Hak sahibi onları görüyor ve durumu biliyordu.

Bir zaman sonra Hz. İbrahim’in bırakmış olduğu su bitmiş ve Hz. Hacer zor durumda kalmıştır. Daha bebek olan Hz. İsmail artık ağlamaya başlamış annesi ne yapacağını şaşırmıştı çünkü ne su ne de süt yoktu. Çaresizce birilerini görme umuduyla Safa tepesine çıkan annesi sağa sola bakınmış kimseyi göremeyince Safa Merve tepesi arasında koşuşturmaya başladı. Yedinci kez  Merve tepesine ulaştığında bir ses duydu. Zemzem kuyusunun yanında Hz. Cebrail’i görmüştü. Kanadıyla (rivayete göre ayağıyla) yeri kazıyordu. Nihayet su göründü ve Hz. Hacer buna çok sevindi. Suyun aktığını görünce dur dur manasına gelen Zem Zem dedi ve su akmasın diye suyun önüne bir set çekti. Su testisini doldurduktan sonra sudan içti ve Hz. İsmail’i emzirmeye başladı.

Cebrail (a.s.), Hz. Hacer’e hitaben:

“Sakın, ‘Helak oluruz, zarara uğrarız’ diye korkmayın. İşte şurası Beytullah’ın (Kabe’nin) yeridir. O beyti şu çocukla babası yapacaktır. Muhakkak ki, Cenab-ı Hak o işin ehlini zayi etmez” dedi.

Zemzem suyu nasıl içilir?

Zemzem Takımı
Gümüş görünümlü kaplarda ikram edilen zemzem suyu.

Hac sırasında tavaftan sonra iki rekât namaz kılıp daha sonra Kabe’ye yönelerek ayakta birkaç yudum zemzem içmek sünnettir. (Bunun dışındaki zamanlarda suyu oturarak içmek daha uygun bir davranıştır.)

İkram edilen zemzem nasıl içilir?

Normalde suyu oturarak içmek daha uygun bir davranış olduğu bilinir ancak ikram edilen zemzem suyunun Kâbe’den gelişine hürmeten Kâbe’de içildiği gibi ayakta kıbleye yönelerek içilmesi önerilir.

Dolayısıyla ikram edilen zemzemi oturarak ya da ayakta içmek arasında bir fark yoktur. Burada önemli olan ne şekilde içildiği değil, niyettir.

Zemzem suyunun faydaları

  • En mukaddes kaynaktan gelen sudur.
  • İçerisinde bakteri ve mikroorganizma bulunmayan tek sudur. Dünya bilim adamları içerisindeki maddeleri hala çözebilmiş değildir.
  • Ne niyetle içilirse ona devadır.
  • Baş ağrısına iyi gelir.
  • Süt arttırıcı etkisi vardır.
  • Doyurucudur, açlığı giderir.
  • Mide ülserine iyi gelir.
  • Karaciğer rahatsızlıklarında zemzem suyu aç karına içilmelidir.
  • Stres, üzüntüler de iyi gelir.
  • Cilt hastalıklarına iyi gelir ve cilt zemzem suyu ile yıkanır.
  • Bedene kuvvet verir, kalp krizine şifadır.
  • Yaşlanmayı geciktirir.
  • Aslında zemzem suyu ne niyetle içilirse on şifadır, iyi gelir.

Kısacası yüce Rahman bizim için en doğal yiyecek ve içecekleri en güzel nimetleri sunmuştur. Aslında bizimde onun vermiş olduğu emanete hakkıyla bakmamız gerekir.

Hurmanın Bilinmeyen Faydaları
İlginizi Çekebilir Hurmanın Bilinmeyen Faydaları

Zemzem suyu ph

Zemzem, dünya üzerindeki en kaliteli sudur ve pH değeri 7.8 olarak tespit edilmiştir. Dolayısıyla en ideal pH zemzeme en yakın olan olarak kabul edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu