Güncel

2017 Referandumu ile Anayasada Yapılan Değişikliler

Google News

2017 yılında yapılan referandum seçimi sonucunda “evet” çıkması, anayasada bazı maddelerin değişmesi veya düzenlenmesine olanak sağlamıştır. Anayasada yapılan değişikliklerle, hangi maddelerin değiştiği ve diğer merak edilenleri ele aldık. İşte ilk yürürlüğe girecek olan maddeler ve kısa açıklamaları.

Anayasa değişikliği sonucu hemen yürürlüğe girecek hükümler

  1. Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilir” hükmü kaldırılarak hemen yürürlüğe girmiştir.
  2. Anayasa değişikliği ile hemen hayata geçecek bir diğer düzenleme, hâkimler ve savcılar yüksek kurulunun (HSYK) yapısıyla ilgili, hakimler ve savcılar yüksek kururlunun adı, hakimler ve savcılar kurulu (HSK) olarak değişti. Üye sayısı 23’ten 13’e, daire sayısı 3’ten 2’ye düşecek. HSK’nın adalet bakanı ve müsteşarı kurulun doğal üyesi olarak kalacak. 4 üyeyi cumhurbaşkanı seçecek, 7 üye ise meclis tarafından seçilecek. Üyeler 4 yıl için seçilecek, süresi biten üyeler bir kez daha seçilebilecek. Kurulun yeni üyeleri 30 gün içinde seçilecek.
  3. Anayasa mahkemesinde 2 askeri üyenin görevine son verilecek. Üye sayısı 17’den 15’e indirilecek. Ayrıca anayasa mahkemesi genel kurulu 12 üye ile değil, en az 10 üye ile toplanacaktır.
  4. Askeri Yargıtay ve askeri yüksek idare mahkemesi üyeleri, başkan ve başsavcıları yüce divandan yargılananlar arasından çıkarılmıştır. (Çünkü bu mahkemeler kaldırılmıştır.)
  5. Jandarma genel komutanı, yüce divanda yargılananlar arasından çıkarılmıştır.
  6. Milletvekili seçilme yaşı 25’ten 18’e indirilmiştir. Aynı zamanda askerlikle ilişiği olmamak şartı getirilmiştir. Yani askerliğini tecil eden bir kimse artık milletvekili seçilebilecektir.
2017 Anayasa değişikliği ve referandum maddeleri
İlginizi Çekebilir 2017 Anayasa değişikliği ve referandum maddeleri

Özellikle sınava çalışan bireylerin en çok merak ettiği ve araştırdığı maddeler olan bu bilgiler, bundan sonraki dönemlerde kabul göreceği gibi KPSS gibi genel kültür ağırlıklı sınav tiplerinde de sıklıkla karşılaşılacak sorulardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu