GüncelOtomobil

2018 yılı trafik cezası ücretleri

Google News

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak trafik cezası ücretleri belli oldu. Buna göre geçen yıla göre artış oranları, hangi trafik ihlalinin cezası ne kadar gibi birçok soruya yanıt bulacağınız 2018 trafik ceza oranları açıklandı.

Trafikte her geçen gün artan araç sayısı trafik kazalarındaki artışı ve trafik işaret ve işaretçilerine olan ihlalleri de beraberinde getiriyor. Buna bağlı olarak trafik işaret ve işaretçilerine uymayan sürücülerden kaynaklı kazaların da önüne geçilmesi amacıyla trafik cezalarında artış devam ediyor. İhlallerin caydırıcılığı için getirilen kısıtlamaların ve önlemlerin başında TEDES uygulaması ve geçtiğimiz yaz döneminde başlayan Ortalama Hız Koridoru geliyor.

Bu uygulamalarla belli bölgelerde trafik kazalarında aşırı hızdan kaynaklı bir azalma görülse de genel olarak trafikte yaşanan can kayıpları üzücü seviyede seyrediyor. 2018 yılı içerisinde alınacak önlemlerle yaşanan bu kazaların en aza inmesini diliyor, ceza oranları ile ilgili detaylara geçiyoruz.

2018 Trafik Cezası Ücretleri Ne Kadar?

Taşıma sınırı üstünde yolcu taşıma cezası: 85 TL

Alkollü araç kullanma cezası: 2 bin TL

Ehliyetsiz araç kullanma cezası: 2.018 TL

Seyir halinde cep telefonu kullanma cezası: 108 TL

Sahte plaka kullanmanın cezası: 5.942 TL

Tescil edilen araçları trafik belgesi ve tescil plakası almadan trafiğe çıkma cezası: 1.002 TL

Trafik işaret ve levhalarına uymayanlara kesilecek ceza: 108 TL

Yasak alanda sollama cezası: 488 TL

Engelli yerine araç park etme cezası: 216 TL

Kırmızı ışıkta geçme cezası: 235 lira

Hız sınırını %30 aşma cezası: 235 lira

Hız sınırı aşma cezası (%30 üzeri): 488 lira

Sis farını gereksiz yere yakma cezası: 108 TL

Yapılan düzenleme ile sis farını keyfi olarak yakmanın da cezası belli oldu. Buna göre gündüz vakti, lüzumsuz olarak sis farını yakan kişiler tespit edilmesi halinde 108 TL cezaya tabi tutulacak.

Aydınlatması bulunmayan tünellerde fark yakmama cezası: 108 TL

Farlarınızı yakın uyarısı yapıldığı halde, aydınlatması olmayan tünellerde farları yakmama cezası da 108 TL olarak güncellendi.

Emniyet kemeri ihlali yapmak ve emniyet kemerini takmama cezası: 108,7 lira

Alkollü araç kullanan sürücülere kesilecek ceza; ilkinde bin 2 lira, ikincisinde bin 256 lira, üçüncüsünde ve daha fazlasında 2 bin 18 lira para cezası uygulanacak.

Ruhsatsız araç kullananlar ile tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takanlara 108 lira, yönetmeliğe aykırı plaka takanlara kesilecek ceza: 488 TL

Karayoluna, trafiği tehlikeye sokacak ve trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek şekilde bir şey atan, döken, bırakan, karayolunun yapısına, güvenlik tesisleri ile trafik işaretlerine zarar verenlere, bunların yerlerini değiştirenlere veya ortadan kaldıranlara kesilecek ceza: 488 TL

Kamyon, çekici ve otobüslerde takograf, taksilerde taksimetre bulundurmayanlar veya kullanmayanlara 488 lira para cezası verilecek. Ayrıca cihazları bozuk imal edenlere, bozulmasına neden olanlara ve bozuk durumdaki cihazları araçlarında kullananlara 7.623 TL para cezası uygulanacak.

En yüksek trafik cezası

2018’de en fazla trafik cezası “geçici tescil belgesini basmak ve araç sahibine vermek üzere yetkilendirilen gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerinden belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket edenler” için kesilecek olup ceza tutarı ise 17 bin 65 TL olarak düzenlendi.

En düşük trafik cezası kaç TL?

1 Ocak 2017 tarihi itibariyle en düşük trafik cezası 85 TL ceza ile taşıma sınırı üstünde yolcu taşıyan sürücülere kesilecek.

2018 trafik cezaları ne kadar arttı?

1 Ocak 2018’den itibaren geçerli olacak trafik cezası ücretlerine yapılan zam oranı %14,47 olarak belirlendi. Yapılan %14,47 rakamına göre örneğin hız sınırını aşma 206 liradan 2018’de 235,80 liraya yükselecek.

Trafik cezalarını erken ödeme indirimi kaç TL?

Trafik cezalarını tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde ödeyen sürücülere %25 oranında indirim yapılacak.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu