Otomobil

Beygir gücü nedir? Beygir gücü nasıl hesaplanır?

Google News

Motorlarda beygir gücü kavramı oldukça kafa karıştırıcı bir kavramdır, İskoçyalı bir mühendis tarafından buharlı motorların gücünü daha anlaşılabilir kılmak için ortaya atılan bir ölçü birimidir. İskoç mühendis eğer bu HP beygir gücü kavramını bulmasaydı, buharlı motorunu da insanlara anlatamazdı.

Günümüzde modern dizel ve benzinli araçlarda, hibrit ve elektrikli araçlarda da beygir gücü Horse Power kavramı kullanılıyor. Ama bu nasıl hesaplanıyor? Bu makalede bir insan için beygir gücü hesabı da yapacağız. Böylece konu çok daha net bir şekilde anlaşılacaktır. Beygir gücü tanımı ardından beygir gücü hesaplama ve beygir gücüyle ilgili merak edilen konulara açıklık getirecek olursak ilk hesaplama işleminden başlayarak ilerleyebiliriz.

Beygir gücü hesaplaması nasıl yapılır?

Araçlarda etiket üzerinde tork değeri ve motor devri değeri birbiri ile çarpılır. Bu değer 5225 değerine bölünür. Ortaya Beygir Gücü değeri çıkar. Mesela tork değeri 500 N.m olan bir araba, 2400 RPM motor devrine sahipse,

 (Tork x motor devir sayısı) : 5225 = HP yani beygir gücüdür. Bu araç için, (500 x 2400):5225= 229 HP yani bu araç 229 beygir gücündedir.

Elektrik Motorlarında Beygir Gücü Hesaplama

Basitçe motor etiketinde akım, voltaj değeri ve verimlilik yüzde değeri olarak verilmektedir. Bu değerleri çarparak 746 sayısına böldüğümüzde o elektrik motorunun beygir gücünü ( HP) bulabiliriz.

Elimizde verimi yüzde 80 olan, 240 volt ve 100 Amperlik bir elektrik motoru olsun. Şimdi beygir gücünü bulalım.

Beygir gücü = (0,80 x 240 x 100) : 746= 25.7 HP yani 25 at gücünde olduğunu söyleyebiliriz.

İnsan Kaç Beygir Gücündedir?

Bunun için elinize bir kronometre alınız. Uzunca bir merdivenden hızlıca yukarı doğru tırmanacaksınız. Gerekli parametreler şunlardır: (Sizin ağırlığınız kg olarak) x 2.2 böylece pound olarak çevrilecektir. Merdiven yüksekliği metre cinsinden ölçerek Feet birimine çevirmek için bu değeri 3,28 ile çarpın. Bu merdiveni kaç saniyede tırmandığınızı kronometre ile ölçün. Şimdi kaç beygir gücünde olduğunuzu şu formül ile bulabilirsiniz.

((Kütleniz) x (9.81) x (yükseklik)): (zaman) = Watt cinsinden gücünüz ortaya çıkar. Bu değeri beygir gücü olarak ifade etmek için 746 sayısına bölmeniz yeterlidir. En hızlı sporcular bile 1 HP değere erişemiyor. Hep 0.96, 0.97 gibi değerlere erişebiliyorlar. Bu meşhur mühendisin adı James Watt’tır. Bu adam tam anlamıyla sanayi devrimini başlattı diyebiliriz. Çünkü ilk buharlı makineyi icat etti. İskoç mühendis, icat ettiği buharlı makinenin gücünü o zamanki cahil halka bir türlü izah edemiyordu. İnsanlar bu mühendisin terimlerinden hiçbir şey anlamıyorlardı.

Mühendis ile toplum arasında köprü olabilecek ortak bir objeye ihtiyaç vardı ve mühendisimiz en iyi objenin at olabileceğini düşündü. Sonunda buharlı makinesinin gücünü at gücü ile karşılaştıracak bir formül aradı. HP horse power kavramı da oradan geliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu