Sosyal MedyaYaşam

Sosyal medyada itibar yönetimi

Google News

Hiç kimse güvenmediği bir yerden ürün ya da hizmet almak istemez. Nasıl ki fiziksel dünyada öncelikli olarak şirketinizin itibarı bakımından, güveni ve sağlamlığınızı ispat etmeye çalışıyorsanız aynı şekilde sanal dünyada da bunu yapmak zorundasınız. Çünkü sosyal medya kullanıcısının dış dünyadakinden en mühim farkı acımasız, hızlı tepki veren ve cesur olmasıdır. Satışa giden yolu açan etken güvendir, itibardır.

Sosyal medyanın olumsuz yönleri

Sosyal medyada telaffuz yok, mimik yok, beden dili ile müşteriyi çekmek ya da ikna etmek yok. Herhangi bir müşteri adayına mağazanıza geldiğinde ilgi göstererek, yardımcı olarak ya da belki indirim yaparak, güzel konuşmalarınızla kendinize inandırabilir, satış sonrası hizmetinizi anlatarak bağlayabilir ya da ürünlerinize güvenerek kendinizi sevdirebilirsiniz. Fakat sosyal medyada böyle bir olanağınız yok. Ne yapmalısınız?

İlk kural: Bilgi edinme

Öncelikle coğrafyanızı yakından tanımalısınız. Ne demektir bu? Yaşadığınız toprakların kültürünü, zevklerini, isteklerini ve iletişim kanallarını bilmelisiniz. Yıllardır esnafımızın çok alışılagelmiş ama her zaman tutmuş olan şu özelliğini bir hatırlayalım. “Memleketin neresi?” sorusu.

iletişim ve sosyal medya

Hemen hemen birçok esnafımız ya da satışçılarımız bu soruyu kullanarak, yıllarca bu taktikle, günde birçok insanla muhatap olmanın verdiği bir artı ile insan sarrafı olmalarının getirdiği bir özellikle ya bu sorunun cevabını bilerek sorarlar ya da sorup aldıkları cevaba göre o kanaldan ilerlerler. Bu soru her zaman sohbeti koyulaştırır, kendini sevdirir ve doğru iletişimi kurdurur. Çünkü herkes kendisi gibi özellikleri olan, aynı yöne baktığı, ortak paydada buluştuğu insanlara ayrı önem verir.

Aynı şehirden iseler yöreye ait bildikleri şeyleri anlatırlar, sohbet ederler ve müşteri kendini oraya ait hisseder. Aynı şehirden değilse bile vatana olan bağlılık, her bölgenin yakın kültüre sahip olması yine de müşteri ve satıcıyı ayrı düşürmez. Her türlü bingo bir sorudur.

İşte bu kültürü ve toplumunu tanımaktır. Sosyal medya üzerinden eğer satış yapmak, takipçi çekmek ya da sevilmek, tanınmak, bilinmek istiyorsanız, takipçi ile ortak paydada buluşmak zorundasınız.

Örneğin; bölgesel, coğrafi, lokasyon bazlı bir paylaşım her zaman sizin gerekli reaksiyonu almanıza sebep olacaktır.

Türkiye’deki herkes İstanbul’da yaşamıyor ya da İstanbullu değil ama Boğaz’ın ihtişamı herkesi büyüler. Türkiye’deki herkes Muğlalı değil ya da orada yaşamıyor, ama oranın bir kıyısına ait fotoğraf, soru, bilgi herkesin hoşuna gidebilir. Çünkü denizin o pırıl pırıl, fotoğrafından bile yosun kokusunu, huzurunu aldığınız Muğla takipçilerinizin tepkisiz kalamayacağını size gösterecektir. İşte buna benzer ülkemizin birçok bölgesinde harikalar bulunmaktadır. Bunları doğru, yerinde ve uygun şekilde kullanmanız size artı sağlayacaktır.

Konu seçimine dikkat!

twitter sosyal medya

Gündemde yer alan olumsuz bir polemik ya da siyasi bir durum ise takipçilerinizin ayrışmasına, hesabınızın linç yemesine sebep olabilir. Ayrılıkların değil birleştiriciliğin olduğu kültürel yönlerimizi içeriklerinizde kullanmanız hem hesabınıza etkileşim olarak dönüşü olacak, hem takipçilerinizin sevgisini kazanmanızı sağlayacak, hem potansiyel müşterilerinizi için bir adım olacaktır.

Sürekli kendinizden, markanızdan, ürünlerinizden ya da hizmetinizden bahsetmeniz bir yerden sonra hesabınızın “sıkıcı” sıfatını almasına sebep olacaktır.

Kendinden bahsetmekten başka konusu olmayan bir kişi nasıl ki itici geliyor ya da bizi sıkıyorsa, sosyal medyada da durum böyledir. Evet, ürünlerinizi görmek isterler, sizi tanımak isterler, hakkınızda bilgi isterler ama bunu dozajında yapmanız sadık takipçi kazanmanızı sağlayacaktır.

Arada bir kurum ve toplumsal kültürünüze uygun, yaptığınız işe çok alakasız kaçmayacak lifestyle gönderilere de yer vermeniz takipçinin ilgisini çekecek, etkileşimini alacak, ortak noktasını harekete geçirecek ve size inanmasına, güvenmesine, itibarınızı sağlamlaştırmanıza neden olacaktır.

Bu tarz gönderilerle takipçiyle satış harici muhabbet kurmuş oluyorsunuz. Hepimiz mağazada adım adım peşimizden gelen, sürekli mağazayı ürünleri öven anlatan, biz “Aldım” demeden “Ben bunu kasaya götürüyorum” diyen satış temsilcilerinden kaçmaya çalışırız.

İnanın sosyal medyada durum çok farklı değil. Samimiyetinizi, içtenliğinizi, zevklerinizi takipçiye paylaşımlarla gösterin. Onlara arada bir nefes aldırın. Bir kahve eşliğinde sohbet ediyormuşçasına güzel şeylerden bahsedin, sunun. Satış amacını deli gibi güttüğünüzü göze sokarak itici olmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu