Güncel

Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Alfabeler

Google News

Geçmiş tarihimize bakıldığında Türkler olarak birçok dil kullanılmış olduğunu görüyoruz. Dünyaya egemen olmuş asırlık bir millet olarak konuştuğumuz diller de farklılık göstermiştir. Üstelik bu dillere zaman içerisinde eklemeler de yapılmıştır. Peki, en çok merak edilen konulardan biri olan Türklerin geçmişte kullandığı alfabeler hangileri? Geçmişte kullandığımız dillerin uğradığı değişimler ve bu değişimlerin etkilerini araştırdık. Türklerin kullandığı alfabeler ve bu alfabelerin özellikleri detaylarıyla birlikte paylaşılmıştır. İşte o alfabeler ve özellikleri.

Türkler olarak şuan kullanmakta olduğumuz dil Latin alfabesidir. Konuştuğumuz dil olan Türkçe ise dünya dilleri arasında kelime sayısı en fazla ikinci dildir. Kelime sayısı en fazla dil olan Korece‘de 1 milyon 100 bin kelime bulunurken Türkçe‘de yaklaşık 616 bin 767 kelime bulunur. Bu ek bilginin ardından ana konumuz olan geçmişte kullanılan alfabeleri ise detaylarıyla birlikte aşağıda görebilirsiniz.

Türklerin kullandığı alfabeler

Türkçe

1. Göktürk Alfabesi

Göktürk Alfabesi
Göktürk Alfabesi

Orhun alfabesi olarak da bilinen 38 harften oluşan Göktürk alfabesi, Orhun’da yerleşimde bulunmuş Türkler tarafından kullanılmış ve düzenlenmiştir. Göktürk Alfabesini Hunlar, Göktürkler ve Türk kavimler kullanmıştır. Kullanmanın yanı sıra ayrıca eklemelerde bulunmuşlardır. Alfabede dördü sesli olup, sekiz sesi karşılar, geri kalan harfler sessiz harf şeklindedir. Alfabenin yazılış şekli sağdan sola doğru yazılır ve bu şekilde okunur.

2. Uygur Alfabesi

Uygur Alfabesi
Uygur Alfabesi

18 işaret ve şekilden meydana gelen bu alfabe, Göktürklerden sonra kurulan Uygurlar tarafından adlandırılmıştır. 4 sesli harf bulunan Uygur Alfabesinde geriye kalan harfler ise sessiz harftir. Alfabenin yazılış şekli Göktürk Alfabesinde olduğu gibi sağdan sola yazılır.

3. Arap-İslam Alfabesi

Arapça Alfabe
Arapça Alfabe

Türk – İslam Alfabesi, Türklerin İslamiyeti kabulünden sonra ön plana çıkmış ve yaygın olarak kullanılmıştır. Bu alfabe 28 harfen oluşmasına rağmen Türklerin kullandıkları 31 ile 36 harften meydana gelmektedir. Alfabenin yazılış şekli yine sağdan sola yazılır ve okunur.

4. Kiril Alfabesi

Kiril Alfabesi
Kiril Alfabesi

Kiril alfabesi 38 harften oluşan, ilk bakışta en zor gözüken alfabelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. 11 sesli, geri kalanı ise sessiz harflerden oluşur. Alfabenin yazımı günümüz alfabesinde olduğu gibi soldan sağa doğru yazılır. Bu alfabenin kullanım alanının Rusya’daki Türkler için olduğunu özellikle belirtmek gerekir.

 5. Latin Alfabesi

Latin Alfabesi
Latin Alfabesi

Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasından sonra 1928 yılında Türkiye’de kullanılmaya başlayan Latin Alfabesi 29 harften oluşur. Bu harflerin 8 sesli geri kalan ise sessiz harftir.

1925 yılında ilk olarak Azeri Türkleri tarafında kullanılan Latin Alfabesi, Türkiye ve Avrupa Türkleri tarafından kullanılmaktadır. Diğer kullanılan alfabelere göre öğrenilmesi daha basit ve kolaydır.

Özellikle belirtmek gerekirse Türkler zaman içerisinde 5 alfabenin yanı sıra farklı birçok alfabeyi kullanmıştır lakin uzun süre kullanılan alfabeler bu sayılan 5 alfabedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu