Teknoloji

Retina ekran nedir?

Google News

Akıllı cihazlarda sürekli olarak yer edinen ve ismini sürekli olarak duyduğumuz bir detay olan Retine Ekran nedir? Esasında, hiç de öyle karmaşık bir terim şeklinde kafanızı karıştırmasın. Çıkış noktası itibari ile belki de Steve Jobs’ın o meşhur sunumundan ötürü, akıllarda çok marjinal bir detay olarak kalmış olabilir. Fakat retina ekran, ekranın çözünürlük değerleri ile ilgili olan bir detay olmaktadır.

Gerekli aralıktaki çözünürlük değerini tutturabilmiş olan ekranlar, retina ekran olarak adlandırılmaktadır. Bu aralıkta üretimi yapılmış olan her ekranı retina ekran olarak adlandırsak hiç de yanlış olmayacaktır.

Retina ekranın ortaya çıkışı

Retina ekranın çıkış noktasının Steve Jobs ile birlikte olduğundan kısaca bahsettik. IPhone 4 cihazının çıkış senesinde ortaya çıkan retina ekran, çözünürlük artışına işaret etmekteydi. Sadece bunu farklı bir isimle anlatmayı tercih ettiler. Bu da zaten Apple’ın pazarlama konusundaki başarısına işaret ediyor diyebiliriz. Hatta o zamanlarda herkesin ağzında “Retina ekran bile varmış!” gibisinden cümleler dahi duyabiliyorduk.

Apple

Zamanla bu konu artık cihazlardaki bir kriter halini bile almaya başlamıştı. Yani retina tipi ekranı bulunmayan cihazlar eksik sayılıyordu. Steve Jobs ve ekibi, şunun farkına varmıştı. Göz belirli bir piksel değerine kadar ekrandaki bu modülleri algılayabiliyordu. Doğal olarak da ekranın kalitesindeki düşüşleri anlayabiliyordu. Bu yoğunluğun belirli bir eşik değerine çıkarılmasıyla birlikte, gözün ekranda yer almakta olan pikselleri görebilme yeteneği ekarte edilmiş olundu.

Apple işte bu ulaşmış olduğu basit bilgiyi kullanarak, ekran üretimlerine yepyeni bir soluk getirmiş oldu. Günümüzde artık retina ekran olarak bilinen bu üretim şekli, gözün ekrandaki piksel detaylarını görebilme durumunu ekarte etmek adına yapılmıştır.

retina ekran

Ekranın daha yüksek çözünürlükte olmasını sağlayarak, daha kaliteli ekran görüntüleri elde etmek sağlanmıştır. Şu anda da teknolojinin geldiği yer malum. Belki evet, o dönemlerde bu bilgi ve bu bilginin ışığındaki retina ekran çok büyük bir ayıraçtı. Fakat günümüze baktığımızda artık bu tarz bilgiler kullanıcı için de, üretici için de çerez niteliği taşıyor diyebiliriz. Aldığınız her cihazda ne olursa olsun, gözünüzün ayırt edemeyeceği kadar yüksek sayıda piksel zaten yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu