Cep TelefonuTeknoloji

Apple ProRAW nedir, nasıl aktif edilir?

Google News

Apple, iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max ile birlikte RAW formatını temel alan ProRAW sistemini hayata geçirdi. Profesyonel fotoğrafçılıkta RAW dosyaların önemi çok büyük. Çünkü gerçekten çok kapsamlı düzenleme sistemi sunuyorlar. Bununla birlikte fotoğraflardan en iyi şekilde yararlanmak isteyenler için de ProRAW modu biçilmiş kaftan. Peki iPhone’lardaki bu ProRAW modu ne anlama geliyor?

ProRAW nedir?

apple proraw

ProRAW, az önce de bahsettiğimiz gibi Apple’ın iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max ile sunduğu bir görüntü formatı. RAW formatını genellikle orta ve düzey kameralarda görüyoruz. Bu dosya formatı, fotoğrafçıların herhangi bir sahneden olabildiğince fazla bilgi yakalamasına imkan tanıyor. JPEG ve HEIF gibi kayıplı formatlar, deklanşöre bastığınız anda ‘gereksiz görülen’ bilgileri atıyor. Ancak RAW formatı tüm bu verileri saklıyor.

Bu veriler, Photoshop veya Apple’ın kendi Fotoğraflar uygulaması gibi bir dizi görüntü düzenleme uygulamasıyla oluşturuluyor. Dolayısıyla belirli parametrelerle fotoğrafların çekildikten sonra nasıl işleneceğini de düzenleyebilirsiniz. RAW dosyaları fotoğraftaki gölge alanların veya açık tonların çok daha fazla ayrıntılı görüntülenip değişiklik yapılmasına imkan tanıyor.

Apple ProRAW, her yerde bulunan negatif dijital formatı .DNG’yi kullanıyor. Bu da DNG dosyalarını destekleyen herhangi bir düzenleyici uygulamada ProRAW görüntüsünü açıp görüntüleyebileceğiniz anlamına geliyor. Bu sistemin ayrıca SmartHDR, Deep Fusion ve Gece Modu özellikleriyle uyumlu olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Üst düzey kameralarda kullanılan kayıpsız bir video kodek bileşeni olan benzer adlı ProRes RAW ile karıştırmayın. Çünkü ProRAW yalnızca sabit görüntüler yani fotoğraflarda kullanılabiliyor.

ProRAW’da çekim yapmanın dezavantajı nelerdir?

proRAW

Herhangi bir kamerada RAW çekmenin en büyük dezavantajı elbette dosya boyutu. Çünkü dosyalardaki hemen hemen her veri tutulduğu için depolama alanından çok fazla yer kaplıyor. JPEG gibi kayıtlı formatlar, dosya boyutunu küçültmek için olabildiğince fazla veriyi atarken RAW dosyaları çok daha fazla yer kaplıyor. Apple, ProRAW dosyaların HEIF ve JPEG dosyalardan 10 ila 12 kat daha büyük olduğunu belirtiyor. Bir ProRAW dosyası ortalama 25 MB.

Neden ProRAW modu?

Tamamen üst düzey bir düzenleme seçeneği denilebilir. Çünkü sıkıştırılmış formattakilerin aksine ProRAW çok daha kapsamlı düzenleme sistemi sunuyor. Bununla birlikte çektiğiniz 25 MB’lık bir fotoğrafı ProRAW düzenleme yapabilen uygulamalarla açabilir ve en ince ayrıntısına kadar elden geçirebilirsiniz. Bu da aslında çok daha profesyonel fotoğraflar ortaya çıkabileceğiniz anlamına geliyor.

ProRAW çekerek, görüntüdeki görünür sıkıştırma miktarını sınırlamış olursunuz. Gökyüzünde, görüntü şeritlemeye neden olan sıkıştırılmış mavi tonları yakalayarak düzenleyebilirsiniz.

ProRAW nasıl etkinleştirilir?

apple proraw aktif etme
Apple proRAW aktif etme adımları

ProRAW’ı kullanmak için öncelikle iPhone ayarlarınızdan ProRAW özelliğini etkinleştirmeniz gerekiyor. Ayarlar / Kamera / Format ya da Biçimler üzerinden bu düzenlemeyi yapabilirsiniz. Apple burada da depolama alanıyla alakalı bir uyarı barındırıyor. Fotoğrafların tanesinin 25 MB boyutunca olacağını ifade ediyor.

Elbette bunun için iPhone 12 Pro ya da iPhone 12 Pro Max kullanmanız ve iOS 14.3 güncellemesini de yüklemiş olmanız şart.

iPhone hızlandırmanın 6 basit yolu
İlginizi Çekebilir iPhone hızlandırmanın 6 basit yolu

iPhone’larda ProRAW fotoğraf nasıl çekilir?

Ayarlar altında ProRAW seçeneği aktifken Kamera uygulamasına döndüğünüzde sağ üstte RAW düğmesini göreceksiniz. Etkin olmadığında üzeri çizili olarak görülüyor. Eğer bir kez dokunursanız tekrardan aktif oluyor.

RAW çekim etkinleştirildiğinde, artık normalde yaptığınız gibi fotoğraf çekebilirsiniz. Depolama alanını korumak için RAW’ı gerekmediği durumlarda kapatmayı unutmayın.

Yani sözün özü aslına bakılırsa eğer iPhone’larla çektiğiniz fotoğrafları düzenleyip profesyonel olarak almak ya da saklamak gibi bir niyetiniz varsa ProRAW modunu aktif edebilir ve fotoğrafları öyle çekebilirsiniz. Ama bu ve benzer senaryolar haricinde standart olarak JPEG formatında fotoğraf çekmeye devam edin, aksi takdirde depolama alanınız kısa süre içinde uyarı vermeye başlayabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu