DünyaGüncel

2024 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler

2024 yılında neler oldu?

Google News

Bir klasiğimiz haline gelen ve ilgiyle takip edilen yıl içerisinde yaşanan en önemli olaylar ve gelişmeleri listelediğimiz serimize 2024 yılı ile devam ediyoruz. Vefat, deprem, yangın ve benzer önemli olaylar tarihleriyle birlikte ele alındı. 2024 yılı önemli olaylar kronolojik olarak sıralandı. Türkiye ve dünya gündeminden 2024 yılının en önemli haberlerini gelin birlikte inceleyelim.

1 Ocak: Japonya’da 7.6 büyüklüğünde deprem

2024 yılı önemli olaylar

Japonya, Ishikawa eyaletinde 1 Ocak’ta meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem meydana geldi. Ishikawa’nın yanı sıra Toyama, Niigata, Fukui ve Gifu eyaletlerinde hasara neden olan depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 244’e yükseldi. Deprem nedeniyle yüzlerce kişinin de yaralandığı bildirildi.

3 Ocak: İran’da art arda 2 patlama

haber

İran’da Kasım Süleymani’nin Kirman’daki mezarının yakınlarında ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende art arda iki patlama meydana geldi. Patlamada ilk belirlemelere göre en az 103 kişi öldü, çok sayıda yaralı var. Patlamanın terör saldırısı olmasından şüphe ediliyor.

9 Ocak: Togg’un yeni modeli T10F tanıtıldı

Togg T10F

ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen dünyanın en büyük elektronik fuarı CES 2024, teknoloji devlerini bir araya getirdi. Fuarda Togg’un T10F fastback modeli tanıtıldı. Togg CEO’su M. Gürcan KarakaşT10F’i, 2025 yılından itibaren Türkiye’den başlayarak kullanıcılarımızla buluşturacağız” dedi. 600 kilometreye varan menzile sahip olacak T10F sürücü destek sistemleri sayesinde sürüş güvenliği ve konforunu en üst seviyeye yükseltecek.

19 Ocak: İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı uzaya fırlatıldı

Alper Gezeravcı

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı‘nın da üyesi olduğu Ax-3 mürettebatını SpaceX Dragon uzay aracıyla birlikte taşıyan SpaceX Falcon 9 roketi, Türkiye saatiyle 00:49’da Florida’daki Kennedy Uzay Üssü’nden başarılı bir şekilde fırlatıldı. Tarihte ilk kez bir Türk uzaya çıktı. Gezeravcı, 9 Şubat Cuma günü dünyaya iniş yaptı.

23 Ocak: İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de onaylandı

İsveç’in NATO’ya katılımıyla ilgili kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Genel Kurul’daki oylamada 287 kabul, 55 ret oyunun yanı sıra 4 de çekimser oy kullanıldı. Türkiye’nin ardından Macaristan’ın da İsveç’in üyeliğine onay vermesi gerekiyor.

2 Şubat: Alev Alatlı hayatını kaybetti

Türk düşünce dünyası içinde yeri doldurulamayacak isimler arasında yer alan usta yazar Alev Alatlı çoklu organ yetmezliği nedeni ile 79 yaşında hayatını kaybetti. Usta yazar, Edebiyat alanında 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne lâyık görülmüştü.

13 Şubat: Erzincan İliç’te altın madeni faciası

Erzincan İliç maden faciası
Görsel kaynak: ntv.com.tr

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni bölgesinde 13 Şubat Salı günü heyelan meydana geldi. Saat 14.30 sıralarında meydana gelen heyelanda 9 işçi toprak altında kaldı. İşçilerden 5’i konteynerde, 3’ü araçta, 1’i kamyonda olduğu bilgisi paylaşılırken arama kurtarma çalışmaları uzun süre devam etti.

21 Şubat: Milli Muharip Uçak KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi

KAAN savaş uçağı

Milli imkanlarla geliştirilen KAAN savaş uçağı, 21 Şubat 2024 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. KAAN’ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu. Kısa bir süre havada kalan KAAN, sorunsuz bir şekilde iniş yaptı.

17 Mart: Olaylı Trabzonspor – Fenerbahçe karşılaşması

Olaylı Trabzonspor - Fenerbahçe karşılaşması

Süper Lig’de şampiyonluk yarışı veren Fenerbahçe, deplasmanda Trabzonspor ile karşı karşıya geldi ve 3-2 yendi. Karşılaşmanın bitiş düdüğü sonrası Fenerbahçeli oyuncular ve teknik ekip, orta sahada toplanarak galibiyeti kutlamak istedi. Bu sırada çok sayıda taraftar sahaya indi. Orta saha bir anda karışırken, futbolcu ve sahaya giren taraftarlar arasında arbede yaşandı. Çok sayıda güvenlik görevlisinin araya girmesiyle, Fenerbahçe takımı güçlükle tünele girerek yeşil zeminden ayrıldı.

22 Mart: Rusya’da konser salonuna düzenlenen terör saldırısı

Rusya’nın başkenti Moskova’da Crocus City Hall adlı konser salonuna 22 Mart akşamı silahlı kişilerce terör saldırısı düzenlendi. Rusya Soruşturma Komitesinden yapılan yazılı açıklamada hayatını kaybedenlerin sayısı 3’ü çocuk olmak üzere 137’ye yükseldiği belirtildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyı düzenleyen 4 teröristin de içinde olduğu 11 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

31 Mart: 2024 yerel seçimler

Yerel Seçim 2024

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde ülke genelindeki 1393 belediyede aynı gün ve tek turlu olarak yapılan seçimlerde seçmenler yerel yönetimlerin farklı pozisyonlarını belirlemek için oy kullandı. 2002 yılından bu yana girdiği tüm seçimlerden zaferle çıkan AK Parti ilk kez başarılı olamayıp seçimi ikinci sırada tamamladı. İstanbul, Ankara ve İzmir’i koruyan CHP, Türkiye genelinde de oylarını artırdı. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş yeniden belediye başkanı seçilirken İzmir’de ise Cemil Tugay belediye başkanı olarak seçildi.

2 Nisan: İstanbul Gayrettepe’de tadilat yangını

İstanbul Gayrettepe’de 16 katlı bir binanın gece kulübü olarak kullanılan giriş katındaki tadilat sırasında yangın çıktı. Yıldız Posta Caddesi üzerinde yer alan Masquerade adlı gece kulübünde meydana gelen yangında alevler kısa sürede girişi sardı ve 29 kişi yanarak ya da dumanların etkisiyle can verdi.

12 Nisan: Antalya’da teleferik faciası

Antalya teleferik faciası

Antalya’da Tünektepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri’nde hareket halindeki teleferik kabinlerinden biri düştü. Olayda 1 kişi hayatını kaybetti. Yaşanan kaza sonrası havada asılı kalan kabinlerde mahsur kalan vatandaşları kurtarma operasyonu 23 saatte tamamlandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatıldığını ve 13 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu.

2024 yılı şehit sayısı

2024 yılı şehit sayısı

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı şehit verilerine göre Türkiye’de 1 Ocak – 20 Mart 2024 tarihleri arasındaki şehit olan asker sayısı 17’dir. Şehitlerimiz arasında Er, Sözleşmeli Er, Uzman, Astsubay, Üstçavuş, Başçavuş, Teğmen, Yüzbaşı, Binbaşı, Yarbay ve Korgeneral gibi birçok rütbede askerimiz bulunmaktadır. 2024 yılında şehit olanların isimleri ve listesi için M.S.B. resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

2024 yılında işlenen kadın cinayetleri

2024 yılında işlenen kadın cinayetleri

2024 yılında Türkiye’de kadına yönelik şiddetten ölen kadın sayısı 86‘dır. Bir önceki yıl olan 2023 yılında Türkiye’de işlenen kadın cinayeti sayısı ise 397’dir. Bu sayının bu günden itibaren hiç artmaması ve sonraki yıllarda da sıfırlanması en büyük arzumuz…

Yıl içerisindeki önemli olay ve gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. 2024 yılı önemli olaylar ve gelişmeler ve diğer güncel haberler için Blog Artı’yı takip etmeyi unutmayın.

Geçmiş yıllardaki önemli olaylar ve gelişmeler

2023 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler
İlginizi Çekebilir 2023 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler
2022 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler
İlginizi Çekebilir 2022 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler
2021 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler
İlginizi Çekebilir 2021 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler
2020 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler
İlginizi Çekebilir 2020 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler

Kaynak(lar): Anıt Sayaç
https://www.msb.gov.tr/SehitVefat/Sehitlerimiz

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu