DünyaGüncel

2020 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler

Google News

Yıl içerisinde dünyadan ve ülke gündeminden öne çıkan haberleri detaylarıyla birlikte ele aldık. 2020 yılı içerisinde gerçekleşen gerek mutlu eden gerekse hüzünlendiren en önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz. 2020 yılı önemli olaylar tarihleri ve kısa açıklamalarıyla birlikte sıralandı.

Yıl boyunca yaşanacak gelişmelerle de güncel tutulacak olan sayfada olayların gelişme tarihleriyle birlikte kronolojik olarak sıralamasını görebilirsiniz. İşte öne çıkan yönleriyle 2020 yılı önemli olaylar ve gelişmeler.

İçindekiler

3 Ocak 2020 – İranlı General Kasım Süleymani Bağdat’ta öldürüldü

Kasım Süleymani

Irak’ın başkenti Bağdat’ta havaalanına düzenlenen füze saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü. Pentagon, Süleymani’nin ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatı ile öldürüldüğünü açıkladı.

8 Ocak 2020 – TürkAkım doğal gaz boru hattı açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in katılımıyla Rus doğalgazını Karadeniz ve Türkiye üzerinden Doğu Avrupa ülkelerine taşıyacak olan TürkAkım doğal gaz boru hattı açıldı.

8 Ocak 2020 – Ukrayna uçağı düşürüldü

ukrayna uçağı düşürüldü

Tahran’dan Kiev’e giden Ukrayna Hava Yolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı, kalkıştan kısa süre sonra düştü. Uçaktaki 176 kişiden kurtulan olmadı.

Uçak düştükten 3 gün sonra İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna uçağını “yanlışlıkla” vurduklarını itiraf etti.

24 Ocak 2020 – Elazığ Depremi

2020 yılı önemli olaylar
Türkiye deprem fay hattı haritası.

Merkez üssü Elazığ‘ın Sivrice ilçesi olan ve çevre illeri de etkileyen 6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremde resmi rakamlara göre 41 vatandaşımız hayatını kaybetti.

26 Ocak 2020 – Efsane basketbolcu Kobe Bryant hayatını kaybetti

Kobe Bryant

Efsane basketbolcu Kobe Bryant, California’da yaşanan helikopter kazasında hayatını kaybetti. Öte yandan Bryant’ın 13 yaşındaki kızı Gianna Bryant da kaza da yaşamını yitirdi.

Koronavirüs (Kovid-19)

koronavirüs

Çin’in Wuhan kentinde tanımlanamayan yeni koronavirüs dünya çapında paniğe yol açtı. Bulaştığı kişilerde akciğer rahatsızlıklarına yol açan virüs sebebiyle çok sayıda insan hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü ise dünya çapında daha çok vakanın görüleceğini kaydetti. 11 Mart’ta ilk olarak Türkiye’de tanısı konan vakalardan kısa süre sonra ilk ölüm 16 Mart’ta gerçekleşti, o günden sonra koronavirüs nedeniyle birçok kişi hayatını kaybetti.

Koronavirüs nedeniyle Türkiye’de tanınan isimlerden Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu, Siyasetçi Haydar Baş ve İlahiyatçı Ömer Döngeloğlu da hayatını kaybetmiştir.

Ülkelere göre Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı
İlginizi Çekebilir Ülkelere göre Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı

5 Şubat 2020 – Van Bahçesaray’daki çığ felaketi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde iki günde iki defa çığ felaketi yaşandı. 5 kişinin öldüğü, 8 kişinin de yaralandığı ilk çığ felaketinde kar altında kalan 2 kişiyi kurtarmak isteyen ekiplerin üzerine de çığ düştü. İkinci felakette dün 33 kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken, bugün de facia bölgesinden son 3 kişinin cansız bedenine de ulaşıldı. Her iki faciada hayatını kaybedenlerin sayısı ise 42 oldu.

5 Şubat 2020 – Sabiha Gökçen’de uçak pistten çıktı

uçak kazası

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı‘nda Pegasus Havayollarına ait Boeing 373 tipi yolcu uçağının inişi sırasında pistten çıkmasıyla meydana gelen kazada 3 kişi hayatını kaybetti.

23 Şubat 2020 – Galatasaray Fenerbahçe’yi 20 yıl aradan sonra evinde yendi

futbol

20 yıldır Fenerbahçe‘yi sahasında yenemeyen Galatasaray, 23 Şubat 2020 Pazar günü tekrar karşı karşıya geldi. Bu karşılaşma ile Fenerbahçe‘yi 3-1 mağlup eden Galatasaray, önemli bir başarı elde etti.

27 Şubat 2020 – İdlib’de 36 askerimiz şehit oldu

Barış Pınarı Harikatı

Suriye‘nin İdlib kentinde rejim kuvvetleri tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına düzenlenen hava saldırısı sonucunda 36 Mehmetçiğimiz şehit oldu.

Mart 2020 – Çekirge istilası

çekirge istilası

Doğu Afrika’da son 70 yılın en büyük çöl çekirgesi istilası gerçekleşti. Çekirge istilası, Afrika’da başladıktan sonra yayılım gösterdi ve dünya gündemine girdi. Şu ana kadar 70 bin hektarlık alan, çekirgelerin istilasına uğradı.

22 Mayıs 2020 – Pakistan uçak kazası

pakistan ucak kazası

Pakistan Uluslararası Havayolları’na ait Airbus A320 tipi yolcu uçağı Karaçi kentinde bir yerleşim alanına düştü. 91 yolcu, 8 mürettebat bulunan uçakta 97 kişi hayatını kaybetti.

25 Mayıs 2020 – ABD’de siyahi George Floyd’un polis şiddetiyle öldürülmesi

George Floyd - ABD

Minneapolis polis memuru Derek Chauvin‘in George Floyd‘un boynuna diziyle baskı uygulayarak öldürülmesi Amerika Birleşik Devletleri ve dünya gündeminde büyük yankı uyandırdı. Siyahilere yönelik şiddet nedeniyle hemen hemen ABD’nin tüm şehirlerinde polise yönelik protestolar yaşandı.

14 Haziran 2020 – Bingöl’de 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

depremler

Saat 17.24’te merkez üssü Bingöl’ün Karlıova ilçesi olan 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle Bingöl’de 17, Erzurum’da 4 kişi etkilenirken Bingöl’de 1 kişi hayatını kaybetti. Sonrasında bölgede birçok artçı deprem meydana geldi.

16 Haziran 2020 – Trabzonspor Fenerbahçe’yi 23 yıl aradan sonra evinde yendi

futbol

23 yıldır Fenerbahçe‘yi sahasında yenemeyen Trabzonspor, 16 Şubat 2020 tarihinde Ziraat Türkiye Kupası yarı final rövanşında karşı karşıya geldi. Bu karşılaşma ile Fenerbahçe’yi 3-1 mağlup eden Trabzonspor, 23 yıl sonra önemli bir başarı elde etti.

3 Temmuz 2020 – Sakarya’da havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi

Sakarya havai fişek fabrikası patlama

Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Patlama sonrası meydana gelen yangın güçlükle kontrol altına alınırken valilik tarafından yapılan açıklamaya göre 7 kişi hayatını kaybetti, 122 kişi ise yaralandı. Fabrikada yaklaşık 150-200 kişinin çalıştığı belirtildi.

9 Temmuz 2020 – Patlayıcıların intikalleri esnasında patlama meydana geldi

Fabrika faciasında patlamayan havai fişekler ile diğer patlayıcıların imha edilmek üzere yüklendiği kamyonda patlama oldu. Sakarya Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Patlayıcıların intikalleri esnasında patlama meydana geldi. Patlamada 3 şehidimiz, 6 yaralımız var” dendi.

16 Temmuz 2020 – Van’da keşif uçağı düştü: 7 şehit

Van’ın Geveş bölgesinde gözden kaybolan insanlı keşif uçağımız Artos Dağı’na çarpması sonucu 7 Emniyet mensubu şehit oldu.

Aynı gün Siirt Pervari’de teröristlerle çıkan çatışma sonucunda 2 Özel Harekat polisimiz şehit oldu. Böylelikle aynı gecede 9 şehit verdik…

24 Temmuz 2020 – Ayasofya 86 yıl aradan sonra ibadete açıldı

Ayasofya camii
Ayasofya | Fotoğraf:winkatturkey.com

Bakanlar Kurulu kararıyla 1934 yılında müzeye dönüştürülen Ayasofya, Danıştay’ın söz konusu kararı iptal etmesinin ardından 24 Temmuz Cuma günü Müslümanlar için ibadete açıldı. Karar sonrası Ayasofya’da ilk namaz 24 Temmuz 2020, Cuma namazıyla birlikte kılındı. Ayasofya Camii’de kılınan Cuma namazına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok önemli isim katıldı. Kovid-19 önlemleri kapsamında sosyal mesafe kuralına riayet edilerek cami içerisinde ve cami dışında binlerce kişi Ayasofya’da ilk cuma namazı için saf tuttu.

27 Temmuz 2020 – Mersin’de askerleri taşıyan otobüs devrildi

Mersin’in Mut ilçesinde askerleri taşıyan otobüs devrildi. Valilikten yapılan açıklamada, ilk belirlemelere göre sürücünün hayatını kaybettiği, 5 askerimizin şehit olduğu belirtildi. Kazada ayrıca 10 kişinin de yaralandığı belirtildi.

4 Ağustos 2020 – Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta patlama

lübnan beyrut patlama

Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Beyrut Limanı’nda patlama meydana geldi. Yapılan açıklamada, patlamanın yıllar önce el konulan ve limanda depolanan 2.750 ton amonyum nitrata bağlı olduğunu belirtmiştir. Patlamada 135’ten fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklanırken yaralı sayısının ise 5 binden fazla olduğu tahmin ediliyor.

21 Ağustos 2020 – Karadeniz’de doğalgaz bulundu

Fatih Sondaj Gemisi - Doğalgaz

Karadeniz’de sondaj faaliyetleri yürüten Fatih Sondaj Gemisi doğalgaz rezervi buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Ağustos Cuma günü yaptığı müjde açıklamasıyla doğal gazın 320 milyar metreküp olduğunu ve kalitesi yüksek, maliyeti düşük olduğunu belirtti. Bulunan doğal gaz 2023 yılında ekonomiye kazandırılacak.

23 Ağustos 2020 – Giresun’daki sel felaketi

giresun sel

Giresun’u etkisi altına alan sağanak yağış nedeniyle Dereli, Espiye, Yağlıdere ve Bulancak ilçelerinde cadde ve sokaklar sele teslim oldu. Şehrin birçok yerinde su baskınlarına ve tahribata yol açtı. İçişleri Süleyman Soylu’nun yaptığı açıklamada ilk belirlemelere göre 5’i Jandarma olmak üzere 12 kayıp kişi olduğu bilgisi paylaşıldı.

27 Eylül 2020 – Ermenistan Azerbaycan’a saldırı düzenledi

27 Eylül Pazar günü Ermenistan, Azerbaycan mevzilerini ve sivil yerleşim yerlerine saldırı düzenledi. Saldırıda sivillerin de aralarında bulunduğu birçok kişi hayatını kaybetti. Dağlık Karabağ’da Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri arasında devam eden çatışma sonrası her iki ülke de savaş durumu ilan etti.

27 Ekim 2020 – Gram altın fiyatı 500 TL’yi gördü

çeyrek altın

Uzun süredir artışını sürdüren gram altın fiyatı 500 TL’yi geçti. 27 Ekim gram altın fiyatı: 502,92 TL

30 Ekim 2020 – İzmir’de 6.6 şiddetinde deprem meydana geldi

depremler

İzmir’de 6.6 şiddetinde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerde ve İstanbul’da da hissedildi. İzmir Seferihisar ve Bayraklı‘da birçok bina yıkıldı, meydana gelen depremde 117 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi ise yaralı olarak kurtuldu.

6 Kasım 2020 – ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden oldu

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan seçimde mevcut başkan Donald Trump seçimi kaybetti, yerine seçilen isim Joe Biden oldu.

25 Kasım 2020 – Ünlü futbolcu Diego Maradona hayatını kaybetti

Arjantinli futbol efsanesi Diego Armando Maradona, kalp ve akciğer problemi nedeniyle hayatını kaybetti. Arjantin Devlet Başkanı Maradona’nın ölümü dolayısıyla ülkede 3 gün ulusal yas ilan ederken futbol dünyası da yasa boğuldu.

29 Kasım 2020 – Beşiktaş Fenerbahçe’yi 15 yıl aradan sonra evinde yendi

Beşiktaş

15 yıldır Fenerbahçe‘yi sahasında yenemeyen Beşiktaş, 29 Kasım Pazar günü tekrar karşı karşıya geldi. Bu karşılaşma ile Fenerbahçe‘yi 4-3 mağlup eden Beşiktaş, önemli bir başarı elde etti. Bu yıl Şubat ayı içerisinde Galatasaray’da 20 yıl aradan, Haziran ayında ise Trabzonspor 23 yıl aradan sonra Fenerbahçe’yi deplasmanda yenmişti.

19 Aralık 2020 – Gaziantep’te hastanede patlama

Gaziantep‘te SANKO Üniversitesi Hastanesi Kovid-19 yoğun bakım ünitesinde yüksek akım oksijen cihazından kaynaklı patlama meydana geldi. Patlamada yoğun bakımdaki 7 kişi hayatını kaybederken 2 kişi de farklı hastaneye nakli sırasında hayatını kaybetti. Patlamada toplamda 9 kişi hayatını kaybetti.

28 Aralık 2020 – 2021 yılı asgari ücret miktarı belli oldu

para

Milyonlarca asgari ücretli çalışanı ilgilendiren asgari ücret miktarı belli oldu. Buna göre Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 2021 yılı asgari ücret zammını açıkladı. 2021 yılı asgari ücret net 2.825 TL, brüt 3.577 TL olarak açıklandı. Böylelikle asgari ücrete 2021 yılı için %21,56 oranında zam yapıldı.

Geçmişten günümüze yıllara göre asgari ücret
İlginizi Çekebilir Geçmişten günümüze yıllara göre asgari ücret

2020 yılında koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı

koronavirüs

T.C. Sağlık bakanlığı verilerine göre 2020 yılı içerisinde koronavirüs (covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 20 bin 881’dir. Türkiye’de koronavirüs kaynaklı ilk ölüm 11 Mart 2020 tarihinde gerçekleşmişti. 31 Aralık 2020 tarihine kadar 21 bine yaklaşan vefat sayısı 2021 yılında da artmaya devam etti. 2021 yılında Koronavirüs’den ölen kişi sayısı ve diğer detaylar için: 2020 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler

2020 Türkiye kadın cinayeti sayısı

kadın cinayetleri

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu‘nun 2020 yılı raporuna göre 300 kadın öldürüldü, 171 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Ayrıca platform, raporunda şu tespitlere yer verdi:

Bu yıl 300 kadın cinayeti işlenmiş, 171 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 300 kadından 182’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 22’si ekonomik, 96’sı da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 182 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

Türkiye’nin kadın cinayeti karnesi
İlginizi Çekebilir Türkiye’nin kadın cinayeti karnesi

2020 yılında gerçekleşen 6.5 üzeri depremler

2020 yılında gerçekleşen büyük depremler meydana geldiği yer, depremin şiddeti, depremlerin tarihleri ve can kaybı sayılarıyla listelendi.

  • Elazığ: 6.7
    24 Ocak 2020
    41 can kaybı
  • Jamaika: 7.7
    28 Ocak
  • Rusya: 7.0
    13 Şubat
  • Japonya: 6.6
    2 Mayıs
  • Endonezya: 6.8
    6 Mayıs
  • Solomon Adaları: 6.6
    12 Mayıs
  • ABD: 5.5
    15 Mayıs
  • Şili: 6.8
    3 Haziran
  • Japonya: 6.6
    13 Haziran
  • Yeni Zelanda: 7.4
    18 Haziran
  • Meksika: 7.4
    23 Haziran
    10 can kaybı
  • Papua Yeni Gine: 7.0
    7.0
    1 can kaybı
  • ABD: 7.8
    22 Temmuz
  • Filipinler: 6.6
    18 Ağustos
    2 can kaybı
  • Endonezya: 6.8
    18 Ağustos
  • Endonezya: 6.9
    18 Ağustos
  • Endonezya: 6.9
    21 Ağustos
  • Şili: 6.8
    1 Eylül
  • ABD: 7.6
    19 Ekim
  • İzmir: 6.6
    30 Ekim
    116 can kaybı

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. 2020 yılının önemli olayları bir de yıllar sonra Beşiktaş Fenerbahçe’yi evinde yendi 😄

  2. 2020 Yılında yaşanan mühim gelişmeler hakkında youtube kanalıma bir belgesel hazırlayacaktım. Konuyla alakalı malumat toplarken sizin bu blog siteniz karşıma çıktı. Sağdan soldan olayları toplamakla uğraştırmayıp, her şeyi tek bir sitede bulmama yardımcı oldunuz. Emekleriniz için gerçekten çok teşekkür ederim.

    1. Rica ederiz, katkımız olmasına biz de sevindik 🙂 Video açıklamanızda yazı adresimize yer verirseniz biz de sosyal medya hesaplarımızdan paylaşarak destek olmak isteriz. Kolaylıklar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu