GüncelDünya

2022 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler

Google News

Bir klasiğimiz haline gelen yıl içerisindeki önemli olaylar ve gelişmeleri listelediğimiz içeriklerimizde bu kez 2022 yılı önemli olaylar sıralandı. Yıl içerisinde kronolojik olarak listelenen önemli gelişmeler herhangi bir yorum eklenmeksizin olduğu gibi kısa açıklama ile birlikte aktarılıyor.

Daha önce paylaştığımız 2020 yılı önemli olaylar ve 2021 yılı önemli olaylar içeriklerinin devamı olarak bu kez de 2022 yılı içerisinde gerçekleşen önemli gelişmeleri ele alıyoruz. Türkiye ve dünya gündeminden en önemli olaylar, ses getiren, ama iyi ama kötü kötü tüm önemli gelişmeleri paylaşıyoruz. Gelin bu olaylara birlikte göz atalım.

İçindekiler

2 Ocak: Kazakistan olayları

Kazakistan olayları

Kazakistan‘da LPG fiyatlarına yüksek zam yapılması nedeniyle başlayan protestolar ilk olarak petrol işleme tesislerinin bulunduğu Janaözen’de başladı. Ardından hükûmetten artan memnuniyetsizlik ve ekonomik eşitsizlik nedeniyle ülkenin diğer şehirlerine, özellikle de en büyük şehir olan Almatı’ya yayıldı.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Mangistav Eyaleti ve Almatı’da 5 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere olağanüstü hâl ilan etti. Aynı gün Başbakan Askar Mamin’in kabinesi de istifa etti. 11 Ocak’ta, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün yaptığı açıklamada, Kazakistan’da düzenin artık yeniden sağlandığını ve protestoların bittiğini söylendi.

Protestolar boyunca 164 kişi öldü ve 9900’den fazla kişi tutuklandı.

24 Ocak: Fatma Girik hayatını kaybetti

Fatma Girik

Yeşilçam’ın en önemli oyuncularından biri olan Fatma Girik, 24 Ocak 2022 tarihinde İstanbul’da COVID-19’a bağlı çoklu organ yetmezliği nedeniyle 79 yaşında hayatını kaybetti.

Fatma Girik, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncasından birisi olarak kabul ediliyordu.

En çok filmde rol alan Türk oyuncular
İlginizi Çekebilir En çok filmde rol alan Türk oyuncular

Ayberk Pekcan hayatını kaybetti

Yine 24 Ocak 2022 tarihinde ünlü oyuncu Ayberk Pekcan‘da hayatını kaybetti. Pekcan, Diriliş: Ertuğrul gibi birçok popüler dizide rol almış, 4 Şubat 2022 tarihinde vizyona giren Dilberay filminde de filme konu olan ünlü şarkıcı Dilber Ay’ın babasını canlandırmıştır. Fakat vefatıyla filmin yayınlanmasını göremeden akciğer kanseri nedeniyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

10 Şubat: Haydar Dümen hayatını kaybetti

Cinsel sağlık konulu yazıları ve okurların cinsel yaşam konusundaki problemleri mizahi bir üslupla yanıtlaması ile tanınan Haydar Dümen, 10 Şubat 2022 tarihinde İstanbul’da COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Koronavirüse yakalanan Dümen, 31 Ocak 2022 tarihinden beri Beykent Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi görmekteydi.

11 Şubat: Temel gıdada KDV oranı yüzde 8’den 1’e düşürüldü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Şubat Cumartesi günü yaptığı açıklamada temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranının yüzde 1’e düşürüleceğini açıkladı. KDV indirimi sonrası ilgili iş yerlerinde KDV oranının etiketlere yansıyıp yansımadığı konusunda denetimler yapıldı. Temel gıda ürünleri %1 KDV oranı üzerinden alıcıya sunuldu.

16 Şubat: Brezilya’da sel felaketi

Brezilya’nın Rio de Janeiro eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı seller sonucu 232 kişi hayatını kaybetti.

24 Şubat: Rusya – Ukrayna savaşı resmen başladı

Rusya Ukrayna savaşı

Uzun süredir devam eden Rusya-Ukrayna krizi son günlerde en üst seviyeye tırmanmış, askeri sevkiyatlar çeşitli haber organlarında yer almıştı. 24 Şubat 2022 saat 6:00 sularında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas’a askeri Operasyon başlattı ve savaş resmen başladı. İlk günden birçok bölgede düzenlenen saldırılarda can kayıpları yaşandı. Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle piyasalar son zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

2 Mart: Açık alanlarda maske yasağı kaldırıldı

koronavirüs hasta

Koronavirüs salgınının Türkiye’de görüldüğü dönemlerde alınan en önemli kararlardan biri olan maske yasağı 2 Mart 2022 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan basın açıklamasında kaldırıldığı belirtildi. Alınan karara göre artık açık alanlarda zorunluluk bulunmayacak. Kapalı alanlarda ise havalandırmanın ve sosyal mesafenin yeterli olduğu alanlarda maske şartı aranmıyor. Ayrıca HES Kodu uygulaması da bu tarihten itibaren kaldırıldı.

4 Mart: Akrep Nalan hayatını kaybetti

Şarkıcı ve oyuncu kimliğiyle tanınan Akrep Nalan, Bodrum’da uzun süredir yaşadığı evinde 4 Mart 2022 sabahı solunum yetmezliği nedeniyle 67 yaşında hayatını kaybetti. Vefatından sonra tüm mirasını Nesin Vakfı’na bağışladığı açıklandı.

18 Mart: 1915 Çanakkale Köprüsü açıldı

1915 Çanakkale Köprüsü

1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu yapılan tören ile açıldı. Çanakkale köprüsü, orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya’yı geride bırakarak bu alandaki ilk sıraya yerleşti. 1915 Çanakkale köprüsünün araç geçiş fiyatı 200 lira olarak belirlendi. (Köprü geçiş ücretleri)

21 Mart: Çin’de yolcu uçağı düştü

21 Mart 2022, Pazartesi günü havalanan Boeing 737 yolcu uçağı kalkıştan 1 saat 37 dakika sonra Çin’in Wuzhou kenti yakınlarına düştü. Uçakta 123 yolcu ve 9 mürettebat, toplam 132 kişi bulunuyordu. Uçakta bulunan 132 kişiden kurtulan olmadı.

18 Nisan: Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak’ın kuzeyine Pençe Kilit Operasyonu başlattı

askerlik

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Irak’ın kuzeyinde Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki terörist hedeflere yönelik karadan ve havadan Pençe Kilit Operasyonu başlattı. Operasyonun ardından yapılan açıklamalara göre birçok bölgenin ve terör unsurunun etkisiz hale getirildiği belirtildi.

20 Nisan: Bursa’da infaz koruma memurlarını taşıyan otobüse bombalı saldırı!

bursa bombalı saldırı

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde infaz koruma memurlarını taşıyan otobüse EYP’li saldırı düzenlendi. Saldırıda 36 yaşındaki İnfaz ve Koruma Memuru Cengiz Yiğit şehit oldu, 7 kişi de yaralandı.

26 Nisan: Kapalı alanlarda maske kullanımı zorunluluğu kaldırıldı

Koronavirüs Bilim Kurulu’nun almış olduğu karar sonucu, kapalı alanlarda maske kullanımı zorunluluğu kaldırıldı. Toplu taşıma araçlarında maske takma zorunluluğunun devam edeceği açıklandı. Açık alanlardaki maske yasağı da 2 Mart’ta kaldırılmıştı.

30 Nisan: Süper Lig 2021-2022 sezonu şampiyonu Trabzonspor oldu

trabzonspor

Süper Lig 2021-2022 sezonunda ligin bitimine 3 hafta kala Trabzonspor şampiyonluğunu ilan etti. Bordo-mavililerin 38 yıllık şampiyonluk hasreti böylelikle son buldu.

14 Mayıs: Rize-Artvin Havalimanı açıldı

Temeli 3 Nisan 2017’de atılan, deniz üzerinde inşa edilen ikinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı hizmete girdi. Rize-Artvin Havalimanı, deniz üzerine inşa edilen Ordu-Giresun Havalimanı sonrası ikinci olurken dünyada ise bu şekilde inşa edilen 5. havalimanı konumunda. Rize’nin Pazar ilçesi sınırları içinde inşa edilen havalimanının yıllık 3 milyon yolcuya hizmet vermesi bekleniyor.

Ayrıca yıllık 2 milyon yolcu kapasitesine, 16 bin 200 metrekarelik terminal binasına ve yaklaşık 3 kilometrelik piste sahip olan Tokat Havalimanı da 25 Mart 2022 tarihinde hizmete açıldı.

21 Mayıs: Anadolu Efes, EuroLeague şampiyonu oldu

Anadolu Efes

Anadolu Efes basketbol takımı, Real Madrid’i EuroLeague finalinde mağlup ederek üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu. Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en büyük kupasını kazanmak için sahaya çıkan Anadolu Efes Sırbistan’da zafere ulaştı ve ülkemize müthiş bir gurur yaşattı.

22 Mayıs: VakıfBank Kadın Voleybol Takımı Avrupa şampiyonu oldu

VakıfBank Kadın Voleybol Takımı, CEV Şampiyonlar Ligi Süper Finali’nde İtalya’nın Imoco Volley ekibi 3-1 yenerek, 2021-2022 sezonunun şampiyonu oldu.

1 Haziran: Turkey ibaresi Türkiye olarak değiştirildi

Birleşmiş Milletler, Türkiye’nin talebinin ardından yabancı dillerde “Turkey” olarak kullanılan ülke adını “Türkiye” olarak değiştirdi.

9 Haziran: İtalya’da helikopter kazası

İtalya’da içinde Eczacıbaşı çalışanı 4 Türk’ün de bulunduğu 7 kişilik özel bir helikopter, Toskana – Emilia-Romagna bölgeleri arasında radardan kayboldu. Kayıp helikopter 11 Haziran’da Cusna Dağı’nda bulundu. İtalyan ANSA ajansının haberine göre düşen helikopterde 5 kişinin cansız bedeni bulunduğu belirtildi.

21 Haziran: Marmaris’te orman yangını

Muğla, Marmaris Bördübet Koyu çevresinde orman yangını başladı. Yangının 3. gününde yangını çıkardığı belirtilen Sacit Ayhan tutuklandı. Şüpheli ilk sorgusunda, ailevi sorunlar yaşadığını, babasının bölgedeki arazisini sattığını ve babası tarafından dışlandığını bu nedenle yangın çıkardığını itiraf etti.

Marmaris orman yangınları, yoğun çalışmalar neticesinde 4. gününde 25 Haziran’da kontrol altına alındı.

23 Haziran: Mahmut Efendi hayatını kaybetti

Mahmut Efendi

İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu, böbrek rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 93 yaşında hayatını kaybetti. Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazında yoğunluk yaşandı, cenaze namazına katılmak isteyenler erken saatlerde camiye yürüdü.

Ustaosmanoğlu’nun cenazesi Edirnekapı Sakızağacı mezarlığına defnedildi.

28 Haziran: Cüneyt Arkın hayatını kaybetti

Cüneyt Arkın

Türk sinemasının efsane oyuncusu Cüneyt Arkın, 85 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti. Gerçek adı Fahrettin Cüreklibatır olan ünlü oyuncu 8 Eylül 1937 tarihinde Eskişehir’de dünyaya gelmişti. Kariyeri boyunca birçok film ve dizi projesinde izleyici karşısına geçen Arkın, 28 Haziran 2022 tarihinde kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. (Cüneyt Arkın’ın rol aldığı film ve diziler)

30 Haziran: Türkiye’de ilk maymun çiçeği hastalığı tespit edildi

hastane doktor tedavi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de bir hastada maymun çiçeği hastalığı tespit edildiğini, bağışıklık sistemi yetersizliği olan 37 yaşındaki hastanın tecrit edildiğini belirtti.

1 Temmuz: Asgari ücrete yılın ikinci yarısı için zam yapıldı

para

2022 yılı için 4.250 TL olarak belirlenen asgari ücrete 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %30 zam yapıldı. Böylelikle 1 Temmuz itibariyle net asgari ücret miktarı 5.500 TL oldu. (Ayrıca bkz. Yıllara göre asgari ücret)

23 Temmuz: Rasim Özdenören hayatını kaybetti

Türk edebiyatının usta yazarlarından Rasim Özdenören 82 yaşında hayatını kaybetti. Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi görüyordu. KOAH rahatsızlığıyla tedavisi süren Özdenören, geçtiğimiz yıl koronavirüse yakalanmış, iki ay süren tedavisinin ardından taburcu edilmişti.

28 Temmuz: İlhan İrem hayatını kaybetti

Türk Müziği’ne unutulmaz eserler kazandıran ünlü sanatçı İlhan İrem, böbrek rahatsızlığı nedeniyle 2016 yılında rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmış ve diyaliz makinasına bağlanmıştı. İlhan İrem, bir süredir böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

4 Ağustos: 31 Temmuz’da yapılan KPSS oturumu iptal edildi

Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) birçok sorunun bir yayınevinin deneme testlerinde çıkan sorularla benzer/aynı olması tepkilere yol açmıştı. Sınavın ÖSYM başkanı görevden alınmış, konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Görevden alınan Halis Aygün yerine Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy atandı. ÖSYM Başkanı Ersoy, 4 Ağustos’ta yaptığı açıklamada 31 Temmuz’da yapılan KPSS oturumlarının iptal edildiğini açıkladı.

Aynı zamanda 6-7 Ağustos 2022 ve 14 Ağustos 2022’de yapılacak KPSS oturumları da ertelendi.

20 Ağustos: Antep ve Mardin’de meydana gelen trafik kazaları

mardin trafik kazası

Antep’te bir otomobilin şarampole yuvarlanması sonucu olay yerine gelen ekiplere otobüs çarptı, 15 kişi hayatını kaybetti. Yine aynı gün Mardin’in Derik ilçesinde TIR ile 2 aracın karıştığı kazada yaralılara müdahale eden ekiplere bir başka TIR çarptı, bu kazada ise 20 kişi hayatını kaybetti. Meydana gelen iki trafik kazasında toplam 35 kişi hayatını kaybetti.

4 Eylül: Ömer Tuğrul İnançer hayatını kaybetti

Yazar, avukat ve mutasavvıf Ömer Tuğrul İnançer 76 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti. İnançer, Karagümrük’teki Pir Nurettin Cerrahi Tekkesi’nin son postnişini olarak biliniyordu.

8 Eylül: İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth hayatını kaybetti

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth 96 yaşında hayatını kaybetti. Kraliçe’nin ölümü ‘Londra Köprüsü Yıkıldı’ parolası ile duyuruldu. Ölüm haberinin duyurulmasının ardından Prens Charles İngiltere Kralı oldu.

16 Eylül: İran’da Mahsa Amini’nin vefatıyla başlayan protestolar

İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından “başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle” gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açtı.

1 Ekim: Endonezya’da futbol müsabakasında izdiham

Endonezya’da bir futbol müsabakası sırasında polisin arbedeyi durdurmak için göz yaşartıcı gaz kullanmasının ardından meydana gelen izdihamda, 133 kişi hayatını kaybetti.

9 Ekim: Ampute Futbol Milli Takımı Dünya Kupası şampiyonu oldu

Türkiye-Angola Ampute final maçı 9 Ekim Pazar günü oynanandı. Ampute Futbol Milli Takımı, 2022 Ampute Dünya Kupası finalinde Angola’yı 4 – 1 mağlup ederek tarihinde ilk defa dünya şampiyonu oldu.

Ampute Milli Takımımız 2021 Avrupa Şampiyonası finalinde İspanya’yı 6-0 mağlup ederek üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu olmuştu.

14 Ekim: Bartın maden faciası

Bartın maden faciası

Bartın’ın Amasra ilçesindeki bir maden ocağında 18:15 sularında bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, maden ocağında 110 işçinin olduğunu; 41 kişinin öldüğünü, 11 kişinin yaralandığını açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yaptığı açıklamada kazanın grizu patlaması nedeniyle gerçekleştiği belirtildi.

Yaralı olarak hastanede tedavi altına alınan madencilerden biri daha faciadan günler sonra hayatını kaybetti, toplam vefat sayısı 42 oldu.

28 Ekim: Elon Musk Twitter’ı resmen satın aldı

elon musk kitap

Tesla ve SpaceX’in Üst Yöneticisi Elon Musk, sosyal medya platformu Twitter‘ı 44 milyar dolara satın aldı. Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk, satın alma sonrası Twitter mavi tik özelliğini ücretli hale getirme kararını açıkladı.

Elon Musk, 29 Ekim’de satın aldığı Twitter’ın yönetim kurulunu feshederek kendisini “tek yönetici” ilan etti.

29 Ekim: Türkiye’nin yerli otomobili TOGG seri üretime başladı

TOGG yerli otomobil

Togg’un ilk akıllı cihazı C SUV, Cumhuriyetin 99. yılının kutlandığı 29 Ekim’de yapılan özel törenle 1.300 Togg çalışanının alkışları arasında seri üretim bandından indi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin yerli ve milli otomobili TOGG’un üretim tesisinin açılışını yaptı. TOGG tesisinde 8 yılda 1 milyon aracın üretilmesi hedefleniyor. TOGG fiyatı ve ön satış işlemlerinin Şubat 2023’de netleşerek başlaması planlanıyor.

TOGG renklerinde ise “Türkiye’nin Renkleri” teması kullanıldı. Seçilen renkler şu şekilde;

  • Gemlik
  • Anadolu
  • Oltu
  • Kula
  • Kapadokya
  • Pamukkale

Güney Kore’de Cadılar Bayramı etkinliğinde facia

Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen Cadılar Bayramı etkinliklerinde meydana gelen izdihamda 156 kişi hayatını kaybetti. Dar bir sokakta üst üste yığılan ve yol kenarında sağlık görevlileri tarafından kalp masajı yapılarak hayata döndürülmeye çalışılan insanların görüntüleri dünyada gündem oldu. Hayatını kaybedenlerin bir kısmına ani kalp durması teşhisi konuldu.

12 Kasım: Türkiye genelinde deprem tatbikatı gerçekleştirildi

Android deprem uyarısı

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümü dolayısıyla saat 18.57’de “çök kapan tutundeprem tatbikatı yapıldı. Mobil cihaz kullanıcılarına ayrıca deprem tatbikatı hayati uyarı bildirimi gönderildi.

Android deprem uyarılarını açarak depremden önce bildirim alın!
İlginizi Çekebilir Android deprem uyarılarını açarak depremden önce bildirim alın!

13 Kasım: İstiklal Caddesi’nde patlama!

İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Taksim İstiklal Caddesi‘nde bombalı saldırı meydana geldi. Patlamanın ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 81 kişinin de yaralandığını bildirdi.

15 Kasım: Dünya nüfusu 8 milyar kişiye ulaştı

nüfus toplum

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), dünya nüfusunun 15 Kasım itibarıyla 8 milyar kişiye ulaştığını bildirdi. (Ayrıca bkz. Yıllara göre Türkiye nüfusu) UNFPA’nın yayımladığı rapora göre, dünyanın 2030’da 8,5 milyar, 2050’de 9,7 milyar, 2100’de 10,4 milyar nüfusa ulaşacağı tahmin ediliyor.

20 Kasım: Hıncal Uluç hayatını kaybetti

Bir süredir yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle hastanede tedavi gören gazeteci, yazar ve spor yorumcusu Hıncal Uluç 83 yaşında vefat etti.

22 Kasım: Yusufeli Barajı hizmete açıldı

Yusufeli Barajı
Görsel: ntv.com.tr/galeri/turkiye/yusufeli-baraji-ve-hesi-bugun-aciliyor

Artvin’in Yusufeli ilçesinde yapımı tamamlanan kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye’nin en yüksek, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı su tutmaya başladı. Barajın inşasına 21 Aralık 2012 tarihinde başlanmıştı. Baraj, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip, 558 megavat kurulu gücüyle ekonomiye yılda 4,1 milyar liralık katkı sağlayacak.

23 Kasım: Düzce’de 5.9 büyüklüğünde deprem

Türkiye deprem fay hattı
Türkiye deprem fay hattı haritası.

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 5.9 büyüklüğünde, 6.81 derinliğinde deprem meydana geldi. Saat 04.08’de meydana gelen deprem İstanbul ve Ankara’da hissedildi. Depremde hasar gören bazı binaların olduğu bilgisi paylaşılırken can kaybı yaşanmadı.

18 Aralık: Dünya kupası şampiyonu Arjantin oldu

2022 dünya kupası

FIFA World Cup Qatar 2022 finalinde Arjantin ile Fransa karşı karşıya geldi. Katar Lusail İkonik Stadyumunda 2-2 biten maç uzatmalarda 3-3 tamamlandı. Penaltılarda ise Arjantin kazanarak bu yılın dünya kupası şampiyonu oldu. Bu durumda 2022 dünya kupasında Fransa ikinci olurken turnuvanın üçüncüsü de Hırvatistan oldu.

22 Aralık 2021: 2023 yılı asgari ücret miktarı açıklandı

2023 yılında uygulanacak asgari ücret miktarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Buna göre 2023 yılı asgari ücret net 8.500 TL oldu. Böylelikle 2022 yılında 5.500 TL olan asgari ücrete yaklaşık yüzde 55 oranında zam yapılmış oldu. (Ayrıca bkz: Yıllara göre asgari ücret)

29 Aralık: Pele hayatını kaybetti

pele

Brezilyalı efsane futbolcu Pele, 29 Kasım’dan bu yana tedavi gördüğü hastanede 82 yaşında yaşamını yitirdi. Ünlü futbolcu, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri olarak kabul görmekteydi. 3 kez, FIFA Dünya Kupası’nı kazanan takımda yer alırken, ilk dünya şampiyonluğunu 1958 yılında yaşadı. Futbol kariyerinde 1281 gol atarak kırılması çok zor olan bir rekora imza attı. Pele, bununla beraber kariyeri boyunca 6 defa bir maçta beşer gol kaydederek ayrı bir başarıya daha imza atmıştır.

30 Aralık: Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş, Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Ateş, 31 Aralık’ta Bursa’da çok sayıda kişinin katıldığı cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

2022 yılında koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı

2022 yılı önemli olaylar

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından elde edilen verilere göre 1 Ocak – 27 Kasım 2022 tarihleri arasında Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 19.131 kişidir.

Koronavirüs nedeniyle 2021 yılında hayatını kaybeden kişi sayısı ise 61 bin 480 kişi, 2020 yılında Covid-19 kaynaklı vefat sayısı ise 20 bin 881’dir. Her üç yılın toplam koronavirüs kaynaklı vefat sayısı 101.492 şeklindedir.

2022 yılında şehit olan asker sayısı

şehit

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı şehit verilerine göre Türkiye’de 2022 yılındaki şehit sayısı 100’dür. Şehitlerimiz arasında Er, Sözleşmeli Er, Uzman, Astsubay, Üstçavuş, Başçavuş, Teğmen, Yüzbaşı, Binbaşı, Yarbay ve Korgeneral gibi birçok rütbede askerimiz bulunmaktadır. 2022 yılında şehit olanların isimleri ve listesi için M.S.B. resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

2022 yılında işlenen kadın cinayetleri

kadın cinayeti

2022 yılında Türkiye’de kadına yönelik şiddetten ölen kadın sayısı 393‘dür. Bir önceki yıl olan 2021 yılında Türkiye’de işlenen kadın cinayeti sayısı ise 415’dir. Zira bu sayının bu günden itibaren hiç artmaması ve sonraki yıllarda da sıfırlanması dileğiyle…

Yıl içerisindeki önemli olay ve gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. 2022 yılı önemli olaylar ve gelişmeler ve diğer güncel haberler için Blog Artı’yı takip etmeyi unutmayın.

Kaynak(lar): Sağlık Bakanlığı Covid-19 Bilgilendirme Platformu, Anıt Sayaç,
https://www.msb.gov.tr/SehitVefat/Sehitlerimiz

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu