GüncelDünya

2021 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler

Google News

Yıl içerisindeki önemli olaylar ve gelişmeleri listelediğimiz yazı serimizin ikincisinde Türkiye ve dünya gündemindeki 2021 yılının önemli olayları ve gelişmelerini ele alıyoruz. Daha önce tüm önemli olaylarıyla 2020 yılını paylaşmıştık. (Bkz. 2020 yılı önemli olaylar) Gelen yoğun ilgi ve talep üzerine bu kez 2021 yılındaki ses getiren, iyi veya kötü tüm önemli gelişmeleri Blog Artı takipçileri ile paylaşıyoruz. 2021 yılı önemli olaylar kronolojik olarak liste güncellenecek biçimde paylaşılmaktadır. Gelin bu olayları birlikte inceleyelim.

İçindekiler

4 Ocak 2021: Boğaziçi Üniversitesi protestoları

Boğaziçi Üniversitesi

Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması öğrenciler tarafından protesto edildi. Bulu’nun istifa etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesinin talep edildiği gösterilerde birçok kişi gözaltına alınırken sonraki bazı günlerde de protestolar devam etti. Melih Bulu, Resmi Gazete’de yayımlanan 14 Temmuz 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden alındı.

7 Ocak 2021: ABD kongre binası basıldı

2021 yılı önemli olaylar

ABD’de Donald Trump yanlıları, seçim sonuçlarının onaylanması sırasında ABD kongre binasını bastı. Göstericiler görüşmeler devam ederken senato salonuna girdi, başta Mike Pence ve Nancy Pelosi olmak üzere senatörler salonu terk etmek zorunda kaldı. Göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 4 gösterici hayatını kaybetti. Gösteriler kısa sürede kontrol altına alındı.

9 Ocak 2021: Endonezya’da uçak denize düştü!

havalimanı uçak

Endonezya’da kalkıştan kısa süre sonda denize düşen uçakta mürettebatla birlikte 62 kişi olduğu bildirildi. Sriwijaya Havayolları‘na ait yolcu uçağının kara kutusu denizden çıkarıldı. Uçağın düşüş nedenine ilişkin resmi açıklama yapılmadı.

Küresel uçuşları takip eden Flightradar24’ün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, uçağın kalkıştan 4 dakika sonra yaklaşık 11 bin feet’e (3 bin 352 metre) çıktığı, daha sonra 1 dakikadan kısa sürede 250 feet’e düştüğü ve hava trafik kontrolü merkeziyle irtibatının kesildiği belirtilmişti.

13 Ocak 2021: İlk koronavirüs aşısı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yapıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Çin aşısı CoronaVac’a acil kullanım onayı verdi. Türkiye’de ilk koronavirüs aşısı 13 Ocak 2021 Çarşamba akşamı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘ya yapıldı. Ardından açıklandığı gibi öncelikli olarak sağlık çalışanlarına aşı yapılmaya başlandı. (Bkz. Sağlık Bakanlığı Açıklaması)

Kadir Topbaş hayatını kaybetti

kadir topbaş

Covid-19 hastalığına yakalanan Kadir Topbaş, 16 Kasım 2020’de tedavi gördüğü hastanede entübe edildi. Yaklaşık 3 ay yoğun bakımda bulunan Topbaş hastalığı atlattı ancak sonrasında bağışıklığın düşmesiyle çoklu organ yetmezliği nedeniyle tekrar yoğun bakıma alındı. 13 Şubat 2021 tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Kadir Topbaş, 1999-2004 yılları arasında Beyoğlu Belediye Başkanı ve 2004-2017 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

13 Şubat 2021: Gara’da 13 kişi şehit edildi

askerlik

Kuzey Irak’ın Gara bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Pençe-Kartal 2 Operasyonuna başlaması üzerine terör örgütü PKK tarafından mağarada tutulan 13 silahsız sivil şehit edildi. Şehitlerin uzun yıllardır burada esir tutulduğu paylaşılan bilgiler arasında. Öte yandan bölgede yapılan operasyonlarda ilk belirlemelere göre 53 teröristin etkisiz hale getirildiği bilgisi paylaşıldı.

Gara şehitleri

  • Hava Savunma Uzman Çavuş Hüseyin Sarı
  • Polis Memuru Sedat Yabalak
  • Astsubay Çavuş Semih Özbey
  • Er Adil Kabaklı
  • Polis Memuru Vedat Kaya
  • Er Süleyman Sungur
  • Uzman Erbaş Mevlüt Kahveci
  • Topçu Er Müslüm Altıntaş
  • Aydın Köse
  • Muhammet Salih Kanca
  • Sözleşmeli Er Sedat Sorgun
  • Uzman Jandarma Çavuş Ümit Gıcır

4 Mart 2021: Bitlis’te askeri helikopter düştü: 11 şehit

Bitlis’in Tatvan ilçesinde askeri helikopterin düşmesi sonucu 11 asker şehit olurken 2 asker ise yaralandı. Bingöl’den 13.55’te kalkan Cougar tipi helikopterle saat 14.25’te irtibat kesildi. Helikopter kötü hava koşulları nedeniyle Şentepe’de 2 bin 200 metre rakımdayken düştü. Şehitlerin isimleri şu şekilde;

  • Korg. Osman ERBAŞ
  • P.Uzm.Çvş. Hakan GÜL
  • P.Uzm.Çvş. Tolga DEMİRCİ
  • İsth.Alb. Şentürk AYDINYER
  • Kr.Plt.Yzb. Gökhan UYSAL
  • Kr.Plt.Yzb. Tayfun KUREŞ
  • Bkm.Yzb. Salih SARIOĞLU
  • Bkm.Asb.Kd.Bçvş. Mehmet DEMİR
  • Mu.Asb.Kd.Üçvş. Ömer UMULU
  • Top.Asb.Üçvş. Nazmi YILMAZ
  • U/H Tekns.Asb.Kd.Çvş. Şükrü KARADİREK

17 Mart 2021: Artvin’in Yusufeli ilçesinde yangın

artvin yangın

Artvin’in Yusufeli ilçesi Dereiçi köyünde meydana gelen yangın, yandaki evlere de sıçradı. Yangında 35 bina, 60 ev ile ahır ve samanlığın yandığı, 30 civarında büyükbaş hayvanın telef olduğu belirtildi. Yangın sabaha karşı yağmurun da etkisiyle söndürüldü. (Görsel: TRT Haber)

19 Mart 2021: Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı

2011 yılının Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleşen Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısıyla hayatımıza giren İstanbul Sözleşmesi, 10 Avrupa devletinin onayının ardından yürürlüğe alınmıştı. İstanbul’da imzaya açıldığı için de sözleşme uluslararası alanda “İstanbul Sözleşmesi” olarak yerleşti. 19 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı.

23 Mart 2021: Süveyş Kanalı’nda kargo gemisi karaya oturdu

Süveyş Kanalı - ever given gemisi

23 Mart 2021’de, Japon Evergreen şirketine ait Panama bandıralı Ever Given isimli konteyner gemisi, Mısır’daki Süveyş Kanalı’nda kum fırtınası ve yüksek rüzgar nedeniyle karaya oturdu. Geminin kanalda enlemesine sıkışarak geçiş yolunu kapatması nedeniyle kanalda uzun gemi kuyrukları oluştu. Küresel ekonomi hareketinin %12’sinin gerçekleştiği Süveyş Kanalı‘ndan günde ortalama 50 gemi geçiyordu. Karaya oturan geminin engel olduğu günlük ticaret miktarı 10 milyar doları bulduğu ifade ediliyor.

Süveyş Kanalı üzerinde karaya oturan gemi aradan geçen 6 gün 7 saat sonra 29 Mart 2021’de uzun uğraşlar sonucu kurtarılarak tekrar yürütüldü. Böylece kanal tekrar gemi trafiğine açılmış oldu.

4 Nisan 2021: 104 Emekli Amiral Bildirisi

4 Nisan 2021 tarihinde Türk Deniz Kuvvetlerinden emekli olmuş 104 amiral tarafından bir bildiri yayınlandı. Bildiride Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Kanal İstanbul projesi ve Atatürk ilke ve devrimlerine ikaz ve atıfta bulunulmuştur. (Bkz. Montrö Bildirisi)

7 Nisan 2021: Konya’da ‘Türk Yıldızları’ uçağı düştü

Türk Yıldızları

Konya’nın Karatay ilçesinde Hava Kuvvetleri’nin akrobasi ekibi Türk Yıldızları’ndaki NF-5 uçağının eğitim uçuşu sırasında düşmesi sonucu pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep şehit oldu.

21 Nisan 2021: Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer iki milyar dolar para ile yurt dışına kaçtı

thodex

Türkiye’deki en büyük kripto para borsasından biri olduğu belirtilen Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, 391 bin kullanıcıyı iki milyar dolar dolandırarak yurt dışına kaçtı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 22 Nisan’da soruşturma başlatıldı.

Thodex’in merkezine yapılan polis baskınında bilgisayarlara el konuldu, birçok kişi gözaltına alındı. Yaşanan Thodex krizi ikinci çiftlik bank (tosuncuk) vakasına benzetildi. Interpol, firari Faruk Fatih Özer’in yakalanması için 23 Nisan 2021 saat 10.00 itibariyle kırmızı bülten çıkardı.

24 Nisan 2021: ABD Başkanı Joe Biden 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanıdığını duyurdu

joe biden

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarıyla ilgili tepki çeken açıklamalarda bulundu. 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak tanıdığını açıklayan Biden, “Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz.” ifadesini kullandı.

Rıza Kayaalp 10. kez Avrupa şampiyonu!

Rıza Kayaalp

Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda milli güreşçi Rıza Kayaalp, finalde Gürcü rakibi Iakobi Kajaia’yı mağlup ederek altın madalya kazandı ve kariyerinde 10. kez Avrupa Şampiyonu oldu.

25 Nisan 2021: Bağdat’ta Covid-19 hastanesi yangını

Irak’ın başkenti Bağdat’ta koronavirüs hastalarının tedavi gördüğü hastanede oksijen tüpü patlaması nedeniyle yangın meydana geldi. Yangında en az 82 kişinin öldüğü, 110’dan fazla kişinin de yaralandığı belirtildi. Meydana gelen yangın sonrası hastanenin de büyük bir bölümü zarar gördü.

29 Nisan 2021: Türkiye, Kovid-19’la mücadele kapsamında tam kapanmaya girdi

Koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka ve vefat sayılarının her geçen gün artması nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısında tam kapanma kararı alındı. 29 Nisan Perşembe günü saat 19:00’dan 17 Mayıs Pazartesi saat 05:00’e kadar ülke genelinde tam kapanmaya geçilirken vaka sayılarının 5 binin altına inmesi planlandı. Ülke genelinde eğitime ara verildi, sınavlar ertelendi. Şehirler arası toplu taşıma araçlarının %50 kapasiteyle çalışacağı duyuruldu. Zincir marketlerin pazar günü kapalı olacağı açıklandı

Haziran ayı ortalarında 5 bin civarında seyreden vaka sayıları sonrası 1 Temmuz itibariyle normalleşmeye geçilmesi kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından paylaşıldı.

7 Mayıs 2021: İsrail’in Mescid-i Aksa ve Kudüs saldırıları

Kudüs

İsrail polisi, Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya girerek Kıble Mescidi’nin içinde namaz kılan cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle saldırdı. İlk saldırının ardından İsrail günlerce Kudüs’ün çeşitli yerlerine ağır silahlarla saldırırken her geçen gün büyüyen olaylarda birçok sivil hayatını kaybetti. İsrail gerçekleştirdiği saldırılarda basın mensuplarını da hedef aldı. Dünyada tepki toplayan olaylar sonrası 21 Mayıs 2021 saat 02:00’da ateşkes ilan edildi. İsrail’in Filistin saldırılarının bilançosu ise şu şekilde;

  • 66’sı çocuk 243 kişi şehit edildi. 18 hastane yıkıldı.
  • 1000’i aşkın kişi yaralandı.
  • 3 cami yıkıldı, 40’a yakın cami ağır hasar aldı.
  • 1800 ev yıkıldı, 6.800 ev ağır hasar aldı.

9 Mayıs 2021: Kontrolden çıkan Çin roketi Hint Okyanusu’na düştü

Çin Uzay İstasyonu’nun çekirdek modülünü uzaya taşıyan ve daha sonra kontrolden çıkan 21 tonluk roketin Hint Okyanusu’na düştüğü duyuruldu. 29 Nisan’da uzaya fırlatılan Çin’in Long March-5 roket parçalarının Türkiye Saati ile 05.24’te, 2.65 derece kuzey enleminde ve 72.47 derece doğu boylamında indiği belirtildi. Kontrolden çıkan roketi SpaceTrack.com sitesi üzerinden milyonlarca kişi an be an izledi, özellikle Türkiye üzerinden geçişi sırasında sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

15 Mayıs 2021: Süper Lig’de 2020-2021 sezonu şampiyonu Beşiktaş oldu

Beşiktaş

Süper Lig’de 2020-2021 sezonu 42. ve son haftasında deplasmanda Göztepe’yi 2-1 mağlup eden Beşiktaş, sezonu şampiyon tamamladı. Beşiktaş böylece 16. kez şampiyonluğa oldu. Sezonun ikincisi Galatasaray olurken Fenerbahçe ise üçüncü oldu. (Detaylı bilgi: Geçmişten günümüze Beşiktaş’ın Süper Lig şampiyonlukları)

28 Mayıs 2021: Taksim Camii ibadete açıldı

taksim camii

Yapımına 2017 yılında başlanan Taksim Camii, 4 yıl sonra 28 Mayıs 2021 Cuma günü cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı. İstanbul Taksim Cami’nin, 2 bin 482 metrekarelik arsa alanı ve yaklaşık 16 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olduğu da bilgisi paylaşılırken, 163 araçlık kapalı otoparkıyla 2 bin 950 metrekarelik namaz kılınabilir bir alanı bulunuyor.

Taksim cami açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Taksim Cami 1,5 asırlık bir mücadelenin ardından İstanbul’umuza kazandırılmıştır. Taksim Cami’ni bir süre önce yeniden ibadete açtığımız Ayasofya Cami Kebir’ine verdiğimiz bir selam, İstanbul’un fethinin 568’inci yıldönümüne bir hediye olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

29 Mayıs 2021: Ayşe Begüm Onbaşı, Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonu oldu

Ayşe Begüm Onbaşı
Ayşe Begüm Onbaşı, Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası

Türkiye’nin en başarılı Aerobik Cimnastik sporcusu Ayşe Begüm Onbaşı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. Başarı elde edip İstiklal Marşı’mızı okutan Ayşe Begüm ayrıca organizasyonun da en iyi sporcusu seçildi.

Çamlıca Kulesi açıldı

2017 yılında yapımına başlanan, İstanbul’un yeni simgelerinden biri olması beklenen Çamlıca TV-Radyo Kulesi bugün açıldı. Deniz seviyesinden 587 metre yükseklikte, betonarme yapısının yüksekliği 221, çelik anten yüksekliği ise 168 metreden oluşuyor. Çamlıca kulesinin yüksekliği çelik anteni ile birlikte 369 metre olduğu belirtildi.

30 Mayıs 2021: Anadolu Efes Avrupa Şampiyonu oldu

anadolu efes

Anadolu Efes Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi Dörtlü Final organizasyonunun finalinde İspanya’nın Barcelona ekibini 86-81 yenerek 2020-2021 sezonunun şampiyonu oldu. Anadolu Efes böylece Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en büyük organizasyonunda ilk şampiyonluğunu elde etti.

4 Haziran 2021: Karadeniz’de 3. kez doğalgaz bulundu

Fatih Sondaj Gemisi - Doğalgaz

Karadeniz’de sondaj faaliyetleri yürüten Fatih Sondaj Gemisi, Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi yaptı. Açıklamayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaparken bölgede çalışmaların sürdüğü ve yeni müjdelerin haberi beklendiği belirtildi. Fatih sondaj gemisi daha önce de 21 Ağustos 2020 tarihinde 320 milyar metreküp, 17 Ekim 2020’de 85 milyar metreküp doğalgaz bulmuştu. 4 Haziran 2021 tarihindeki 135 milyar metreküplük doğalgaz ile birlikte toplam rezerv 540 milyar metreküp doğalgaza ulaştı.

11 Haziran 2021: Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) başladı

Avrupa Futbol Şampiyonası

UEFA tarafından her 4 yılda bir düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası 11 Haziran 2021 tarihinde İtalya – Türkiye karşılaşması ile başladı. Normalde geçen yıl (2020 yılında) gerçekleşmesi gereken EURO 2020, tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenmişti. EURO 2020 kapsamında Türkiye Milli Takımı grubundaki 3 maçı da kaybederek şampiyonaya erken veda etti. EURO 2020 finalinde İtalya ile İngiltere karşı karşıya geldi. Bu karşılaşmanın kazananı İtalya oldu ve ikinci kez Avrupa Futbol Şampiyonasını kazandı.

22 Haziran 2021: Yerli Covid-19 aşısının adı TURKOVAC olarak açıklandı

Türkiye, Koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede yerli aşıyı geliştirmeye başlamış, geliştirilen aşıda Faz-3’ün ilk dozu yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada yerli aşının adının TURKOVAC olduğunu açıkladı. Yerli aşı isminin Sinovac ile benzerliği sosyal medyada en çok konuşulan konular arasında yer aldı.

1 Temmuz 2021: Çiftlik Bank kurucusu ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın teslim oldu

Kurucusu olduğu Çiftlik Bank üzerinden binlerce kişiyi dolandırarak yurt dışına kaçan ve kırmızı bültenle aranan ’Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın, 1 Temmuz 2021 tarihinde Brezilya’nın Sao Paulo kentinde teslim oldu. İade işlemleri ivedilikle başlayan Mehmet Aydın, 4 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye’ye getirildi ve yargılanma sürecine başlandı.

2 Temmuz 2021: Kartal Tibet hayatını kaybetti

kartal tibet

Türk Sinemasının usta isimlerinden oyuncu, yönetmen ve senarist kimliği ile tanınan Kartal Tibet 2 Temmuz 2021 Cuma günü 83 yaşında hayatını kaybetti. Tibet, Zincirlikuyu Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrası, son yolculuğuna uğurlandı.

15 Temmuz 2021: Rize’de sel felaketi

Rize’de şiddetli yağış nedeniyle oluşan selde 6 kişi hayatını kaybetti, kayıp 2 kişi olduğu bilgisi paylaşıldı. Sel ve heyelan nedeniyle birçok araç ve ev zarar gördü.

Almanya’nın batısındaki Rheinland-Pfalz ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde sel felaketi

Aşırı yağışların neden olduğu Almanya’nın batısındaki Rheinland-Pfalz ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde sel ve su baskınlarında en az 174 kişi hayatını kaybetti.

28 Temmuz 2021: Antalya Manavgat ile başlayan orman yangınları

Orman Yangını

İlk olarak Antalya Manavgat’ta yaşanan yangının ardından Türkiye’nin birçok yerinde orman yangınları meydana geldi. 28 Temmuz – 12 Ağustos tarihleri arasında 54 ilde meydana gelen 299 orman yangında 9 kişi hayatını kaybetti, birçok hayvan, ev ve araç zarar gördü. Meydana gelen yangınlarla ilgili olarak terör faaliyeti şüphesi üzerinde durulurken bu kapsamda birçok kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı. (Bkz. Tarihte yaşanmış en büyük orman yangınları)

Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz ilk kez yakıldı

Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi için gaz yakma töreni düzenlendi. Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni, Karadeniz açıklarındaki Kanuni sondaj gemisinde yapıldı.

31 Temmuz 2021: Milli okçumuz Mete Gazoz olimpiyat şampiyonu oldu

mete gazoz

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları‘nın 8. gününde klasik yay bireysel kategoride mücadele eden milli sporcu Mete Gazoz, finalde İtalyan rakibi Mauro Nespoli’yi yenerek altın madalya kazandı.

7 Ağustos 2021: Busenaz Sürmeneli olimpiyat şampiyonu oldu

busenaz sürmeneli

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları‘nda boksta kadınlar 69 kiloda Busenaz Sürmeneli, altın madalya kazandı. Finalde Çinli sporcu Hong Gu’yla karşılaşarak rakibini yenen Sürmeneli, ülkemizin kadın boksundaki ilk olimpiyat şampiyonluğunu aldı. Böylece Türkiye’ye 2020 Tokyo Olimpiyatları kapsamında ikinci altın madalya geldi.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları‘nda Türkiye

Türkiyeli sporcular, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda 6 farklı branşta toplam 13 madalya elde etti. Madalya kazanan isimler ve madalyalar ise şu şekilde;

  • Mete Gazoz – Okçuluk (Altın Madalya)
  • Busenaz Sürmeli – Boks (Altın Madalya)
  • Buse Naz Çakıroğlu – Boks (Gümüş Madalya)
  • Eray Şamdan – Karate (Gümüş Madalya)
  • Hakan Reçber – Tekvando (Bronz Madalya)
  • Hatice Kübra İlgün – Tekvando (Bronz Madalya)
  • Ferhat Arıcan – Cimnastik (Bronz Madalya)
  • Rıza Kayaalp – Güreş (Bronz Madalya)
  • Yasemin Adar – Güreş (Bronz Madalya)
  • Taha Akgül – Güreş (Bronz Madalya)
  • Ali Sofuoğlu – Karate (Bronz Madalya)
  • Merve Çoban – Karate (Bronz Madalya)
  • Uğur Aktaş – Karate (Bronz Madalya)

11 Ağustos 2021: Batı Karadeniz’de etkili olan sel felaketi

Kastamonu, Sinop ve Bartın başta olmak üzere Batı Karadeniz’de birçok yerde başlayan aşırı yağışlar sonucu sel ve su baskınları meydana geldi. Etkili olan sel nedeniyle 82 kişi hayatını kaybetti. Yaşanan felaket sonrası Kastamonu, Sinop ve Bartın afet bölgesi ilan edildi.

14 Ağustos 2021: Haiti’de 7,2 büyüklüğünde deprem

depremler

Haiti açıklarında 14 Ağustos Cumartesi günü saat 15:29’da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde 1297 kişi hayatını kaybetti. Haiti Sivil Savunma Ajansı, meydana gelen depremde yaralı sayısının ise 5 bin 700’ü geçtiğini belirtti.

Kahramanmaraş’ta yangına müdahale eden uçak düştü

Kahramanmaraş’ta çıkan orman yangınına havadan müdahale eden Rusya’dan kiralanan yangın söndürme uçağı düştü. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 5’i Rus, 3’ü Türk olmak üzere 8 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

31 Ağustos 2021: Ferhan Şensoy hayatını kaybetti

Tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy, bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetti. 70 yaşında hayata veda eden Şensoy, Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, tiyatro, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı; Ortaoyuncular tiyatro topluluğu’nun kurucusu kimlikleriyle tanınıyordu.

4 Eylül 2021: Filenin Sultanları Avrupa üçüncüsü oldu

filenin sultanları
Görsel: DW

A Milli Kadın Voleybol Takımı, CEV Avrupa Voleybol Şampiyonası üçüncülük maçında Hollanda’yı 3-0 yenerek bronz madalya kazandı.

19 Eylül 2021: Türkiye Ampute Milli Takımı Avrupa şampiyonu oldu

Türkiye Ampute Futbol Millî Takımı

Türkiye Ampute Milli Takımı 2021 Avrupa Şampiyonası finalinde İspanya’yı 6-0 mağlup etti ve üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu! Maçın gollerini 6, 10 ve 26. dakikalarda Ömer Güleryüz, 21 ve 42. dakikalarda Kemal Güleş ile 23. dakikada Rahmi Özcan attı. Bu sonuçla üçüncü kez finalde mücadele eden Ampute Futbol Milli Takımı, üst üste ikinci kez Avrupa Şampiyonluğunu kazanma başarısını gösterdi.

21 – 26 Eylül 2021: Teknofest 2021 Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşti

teknofest

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2018 yılından bu yana her yıl düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 21 – 26 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşti. Farklı alanlarda birçok yarışmanın düzenlendiği festivalde seminerler, ödüllü teknoloji yarışmaları, yerli teknoloji sergileri, uluslararası girişim zirvesi yer alırken; paraşütle atlama, Solo Türk, Türk Yıldızları ve benzeri yerel-uluslararası kuruluşların hava gösterileri de gerçekleştirildi. Festival bir yıl İstanbul’da bir yıl da Anadolu illerinden birinde yapılmaktadır.

1 Ekim 2021: Oğuzhan Asiltürk hayatını kaybetti

13 Eylül’den itibaren zatürreye bağlı gelişen nefes darlığı nedeniyle tedavi gören Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, 1 Ekim 2021 tarihinde hayatını kaybetti. Asiltürk’ün cenaze namazı 2 Ekim 2021 tarihinde Hacı Bayram Veli Cami’nde kılınarak Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedildi.

29 Ekim 2021: Atatürk Kültür Merkezi açıldı

taksim akm

10 Şubat 2019’da yenilenmek üzere temeli atılan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), 2,5 yılda tamamlanarak Cumhuriyetin 98. yıldönümü olan 29 Ekim 2021 tarihinde yeniden açıldı. AKM içerisinde 2 bin 40 kişilik opera salonu, 802 kişilik tiyatro salonu, galeri, çok amaçlı salon, çocuk sanat merkezi, müzik platformu, müzik kayıt stüdyosu, bir bilgi merkezi olarak kurgulanan ve müzik, sanat, mimari, tasarım gibi ihtisas başlıklarına odaklanan kütüphane, Yeşilçam Sineması ve tasarım dükkânı bulunuyor. Ayrıca AKM’nin en dikkat çeken yanlarından biri de Taksim Meydanı’na bakan, özel olarak tasarlanarak üretilen 15 bin seramik parçasıyla kaplı dev bir küre olan opera salonu bulunması.

16 Kasım 2021: Sezai Karakoç hayatını kaybetti

Sezai Karakoç

Şair ve mütefekkir Sezai Karakoç 16 Kasım 2021 tarihinde 88 yaşında hayatını kaybetti. Diriliş düşüncesinin mimarı olan Sezai Karakoç, Türk edebiyatına kattığı sayısız eserle hafızalara kazındı.

21 Kasım 2021: Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu dünya şampiyonu oldu

Toprak Razgatlıoğlu

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, Endonezya’da düzenlenen Dünya Superbike Şampiyonası’nda 2021 sezonunun şampiyonu oldu. Razgatlıoğlu, şampiyonayı kazanan ilk Türk motosikletçi olarak tarihe geçti.

29 Kasım 2021: İstanbul’da lodos faciası!

İstanbul‘da meydana gelen şiddetli fırtına nedeniyle Esenyurt ve Sultangazi’de rüzgar nedeniyle kopan çatılar nedeniyle iki kadın hayatını kaybetti. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada ilk belirlemelere göre lodos nedeniyle 4 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi. Öte yandan 30 Kasım 2021 tarihinde olası fırtına ihtimaline karşı okullar 1 gün tatil edildi.

30 Kasım 2021: Azerbaycan’da askeri helikopter düştü

Azerbaycan‘da Devlet Sınır Hizmetlerine ait askeri helikopteri düştü. Meydana gelen kazada çoğu rütbeli 14 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı. Azerbaycan Devlet Sınır Hizmetlerinden yapılan açıklamada, kazanın yerel saatle 10.40 sıralarında Hızı bölgesindeki Karaheybet hava eğitim alanında meydana geldiği bilgisi paylaşıldı.

9 Aralık 2021: Irak ve Suriye’de 4 askerimiz şehit oldu

askerlik

Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Yıldırım Operasyonu bölgesinde Uzman Çavuşlar Doğanay Çelik, Ali Sarı ve İdris Aksöz şehit düştü. Aynı gün Suriye’de ise 25 metreden düşen Uzman Çavuş Emre Ceylan, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Böylelikle bir günde 4 askerimiz şehit oldu. (Ayrıca bkz. 2021 yılı şehit sayısı)

16 Aralık 2021: 2022 yılı asgari ücret miktarı açıklandı

2022 yılında uygulanacak asgari ücret miktarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından  açıklandı. Buna göre 2022 yılı asgari ücret net 4.250 TL olarak açıklandı. Böylelikle asgari ücrete yaklaşık yüzde 50 zam yapılmış oldu. (Ayrıca bkz: Yıllara göre asgari ücret)

19 Aralık 2021: Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı

Türkiye’nin yeni Türksat 5B uydusu, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden Türkiye saatiyle 06.58’de uzaya fırlatıldı. Türksat 5B uydusu, Türkiye’nin veri kapasitesini 15 kat artıracak, 35 yıl hizmet verecek. Türksat 5A uydusu ise milli imkanlarla Türkiye’de birleştirilip, 8 Ocak’ta Falcon 9 roketiyle Cape Canaveral’den Türkiye saati ile 05:15’te uzaya gönderilmişti.

22 Aralık: Yerli aşı TURKOVAC’ın seri üretimine başlandı

turkovac

Yerli aşı TURKOVAC’ın gönüllüler üzerinde yapılan çalışmalarda etkin ve güvenilir olduğunun kanıtlanmasıyla “Acil Kullanım Onayı” verildi. Yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC’ın seri üretimine 22 Aralık itibariyle başlandı.

29 Aralık 2021 tarihinde toplanan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri, Ankara Şehir Hastanesin’de hatırlatma dozu olarak TURKOVAC aşısı yaptırdı. Sonrasında açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, 30 Aralık’tan itibaren yerli aşı için randevuların açılacağını duyurdu.

Rakamlarla 2021

  • 2021 yılında 414 kadın cinayeti işlendi.
  • 2021 yılında toplam 200 terörist teslim oldu.
  • 4 Haziran’da yapılan açıklamaya göre Karadeniz’de 135 milyar m3 doğalgaz bulunduğunu açıkladı.
  • 28 Temmuz – 12 Ağustos tarihleri arasında 49 ilde çıkan 299 orman yangınında 9 kişi hayatını kaybetti.
  • Batı Karadeniz bölgesindeki Kastamonu, Sinop ve Bartın’da 11 Ağustos’ta etkili olan sel, su baskını ve heyelanlarda 82 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi yaralandı.
  • 2021 yılında 77 askerimiz şehit oldu.
  • 2022 yılında uygulanacak asgari ücret 4.250 TL olarak açıklandı.
  • 2021 yılında koronavirüs (Covid-19) nedeniyle 61 bin 480 kişi hayatını kaybetti.
  • 1 Ocak 2021’de 7,43 TL olan Dolar kuru 31 Aralık’ta 13,27 TL oldu.
  • 1 Ocak 2021’de 9,07 TL olan Euro 31 Aralık’ta 15,12 TL oldu.
  • 1 Ocak 2021’de 447,72 TL olan Gram Altın 31 Aralık’ta 780 TL oldu.
  • 1 Ocak 2021’de 750,40 TL olan Çeyrek Altın 31 Aralık’ta 1.310 TL oldu.

2021 yılında koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı

koronavirüs

T.C. Sağlık bakanlığı verilerine göre 2021 yılı içerisinde Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 61 bin 480 kişidir. Koronavirüs nedeniyle 2020 yılında hayatını kaybeden kişi sayısı ise 20 bin 881’dir. Her iki yılın toplam koronavirüs kaynaklı vefat sayısı ise 82 bin 361 şeklindedir.

2021 yılı şehit sayısı

şehit

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı şehit verilerine göre Türkiye’de 2021 yılındaki şehit sayısı 77’dir. Şehitlerimiz arasında Er, Sözleşmeli Er, Uzman, Astsubay, Üstçavuş, Başçavuş, Teğmen, Yüzbaşı, Binbaşı, Yarbay ve Korgeneral gibi birçok rütbede askerimiz bulunmaktadır. 2021 yılında şehit olanların isimleri ve listesi için M.S.B. resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

2021 yılında işlenen kadın cinayetleri

kadın cinayetleri

1 Ocak 2021 tarihinden 31 Aralık 2021 tarihleri arasında Türkiye’de kadına yönelik şiddetten ölen kadın sayısı 415‘dir. Bir önceki yıl olan 2020 yılında Türkiye’de işlenen kadın cinayeti sayısı ise 409’dur. Bu sayının bu günden itibaren hiç artmaması ve sonraki yıllarda da sıfırlanması dileğiyle…

2020 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler
İlginizi Çekebilir 2020 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler

Kaynak(lar): 2021’de Türkiye (Vikipedi), Sağlık Bakanlığı Covid-19 Bilgilendirme Platformu, Anıt Sayaç, https://www.msb.gov.tr/SehitVefat/Sehitlerimiz

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Ever Given gemisi ne zaman karaya oturdu, ne zaman sıkıştı diye aramadığım yer kalmadı, sorunun yanıtını sayenizde buldum. Teşekkür ederim

  2. Euro 202 açılış Maçı İngiltere Türkiye yazılmış yanlış. İtalya Türkiye olacak

  3. Nitelikli dolandırıcılık nedeniyle kırmızı bültenle aranan, kripto para borsası Thodex’in firari kurucusu Faruk Fatih Özer, 30 Ağustos’ta Arnavutluk’un Avlonya kentinde yakalandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu