ListeYaşam

Bir salgın hastalık durumunda kilerde mutlaka olması gereken 7 yiyecek

Google News

Tüm dünya son günlerde Koronavirüs (Kovid-19) etkisi altında kaldı. Hemen hemen tüm ülkelerde görülen vakalar gösteriyor ki ilk olarak Çin’de görülen bu virüs hızla tüm dünyaya yayıldı. Dünya sağlık örgütü tarafından pandemi ilan edilen Koronavirüs ülkelerde alınan birçok önlem ile gündeme geldi. Ülkemizde de vakaların görülmesinin ardından hızla önlemler alındı, hafta sonları 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Pandemi veya salgın hastalıklar ne zaman, hangi hızda ortaya çıktığı maalesef kestirilemiyor. İnsanlık olarak bu tip durumlara karşı hazırlıklı olmalı, kilerde bulunan yiyecekleri gözden geçirmeliyiz. Aslında bu durum sadece salgın nedeniyle önlemler için değil olası diğer felaketler ve bölgesel kriz durumlarında da dikkate alınmalıdır.

Kilerde mutlaka bulunması gereken yiyecekler

Dünya olarak bugün Koronavirüs ile savaşıyor olabiliriz lakin ilerleyen zaman dilimlerinde karşımıza neyin çıkacağını henüz bilmiyoruz. Bu yüzden evden çıkmadan veya çıkamadığımız günlerde besin ihtiyacını karşılayabilecek hazırlığı yapmamız gerekiyor. Bu durumda da gözler doğrudan kilere çevriliyor. Kilerde, uzun süreli saklanabilecek besin kaynaklarını hazır bulundurmalı, olabildiğince kontrolünü sağlayarak bu besinlerin bozulmasının da önüne geçilmelidir. Peki, bu yiyecekler neler olmalı, hangi besin kaynaklarına öncelik vermeliyiz, uzun süre dayanabilecek besin kaynakları nelerdir, kiler besinleri ve kilerde bulunması gereken gıdalar nelermiş gelin birlikte bakalım.

1. İçecekler

su

İlk başta tahmin edilebileceği üzere su ve benzeri içecekler geliyor. Olası bir salgın, tehdit, afet veya sokağa çıkma yasaklarına karşın kişi başına günde 3 litre yetecek kadar su bulundurmak gerekiyor. Su dışında açılmamış meyve suları da kilerde uzun süre dayanıklı kalabileceği için tercih edilebilir. Belli miktarda su ve meyve suyu stoğu acil bir durumda kurtarıcınız olabilir.

2. Yüksek lifli gıdalar

lif tahıl

Ekstra sağlıklı, yüksek lifli tahıl kutuları bulundurmak, önemli bir adım olacaktır . Ekstra lif ve protein sizi daha uzun süre tok tutacaktır, buna örnek verecek olursak yulaf ezmesini belirtebiliriz. Hava almayan kapalı kaplarda uzun süreli olarak bu tip ürünleri muhafaza edebilirsiniz.

3. Konserveler

hoşaf
Kuru meyvelerden yapılan: Hoşaf

Özellikle uzun süreli saklama bakımından konserveleri tercih edebilirsiniz. Konserve çorba, yemek ve diğer besinler hem pratik hem de bazıları olduğu gibi yeme özelliğine sahiptir. Konserve seçiminde özellikle sodyum oranı düşük konserve çorbaları seçmenizde fayda var.

4. Fasulye

kuru fasulye

Kuru fasulyeleri muhafaza etmek 2-3 yıla kadar sürse de pişirmesi uzun süren bir besin kaynağıdır. Oldukça uzun süreli raf ömrüne sahip fasulyeler konserve olarak da saklanabilir. Yemeğin yanı sıra salatalarda da kullanılmasıyla tercih sebebidir.

5. Et ve Balık

et balık tavuk

Et ve et ürünlerini muhafaza etmek oldukça meşakkatlidir ancak söz konusu bu ürünlerin konservesi olunca daha kolay saklamak mümkün. Öncelikli olarak imkan çerçevesinde dondurarak saklayabilirsiniz. Eğer bu yöntem için uygun ortamınız bulunmuyorsa konserve yöntemini ele alabilirsiniz. Et, tavuk, balık bu alandaki başlıca gıdalar olabilir.

6. Kuru gıda ve meyveler

kuru gıda

Kuru gıdalar ve kurutulmuş meyveler önemli bir enerji kaynağıdır. Fındık veya fındık ezmesi uygun şekilde saklandığında uzun yıllar bozulmadan durabilir. Tercihe göre mükemmel bir protein kaynağı olan kurutulmuş etleri de bu gruba dahil edebilir ve kilere ekleye bileceğinizi hatırlatırız.

7. Dondurulmuş sebze ve meyveler

meyveler

Her zaman meyve ve sebzeyi taze tüketmek en iyisi olsa da işin içerisine hayat kurtaracak kriz dönemleri girdiğinde bu besinleri donmuş olarak da tüketebilirsiniz. Hazır ambalajlı dondurulmuş sebzeler yan yemekler olarak kullanılabilir, tercihe göre tüketilebilir.

BONUS: Turşu

turşu

Özellikle toplumumuzda oldukça fazla tüketilen turşu, uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilir. Turşu, sebze ve meyveleri uzun süre korumanın bir başka yoludur. Kilerinizde her zaman açılmamış 1 turşu bulundurmayı ihmal etmeyin 🙂

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu