GüncelDünya

2023 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler

Google News

Yıl içerisinde yaşanan önemli olaylar ve gelişmeleri listelediğimiz serimize 2023 yılı ile devam ediyoruz. 2023 yılı önemli olaylar kronolojik olarak sıralandı. Vefat, deprem, yangın ve benzer önemli olaylar tarihleriyle birlikte ele alındı. Türkiye ve dünya gündeminden 2023 yılının en önemli haberlerini gelin birlikte inceleyelim.

İçindekiler

12 Ocak: Türk halk müziği sanatçısı Burhan Çaçan hayatını kaybetti

Türk halk müziğinin güçlü seslerinden Burhan Çaçan, 12 Ocak 2023 tarihinde İstanbul’daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 62 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi İstanbul’daki Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verildi.

18 Ocak: Ukrayna’da helikopter kazası

Ukrayna’da, Kiev yakınlarındaki Brovary’de bir helikopter düştü. Kazada, Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırskiy’nin hayatını kaybetti. Ölü sayısının, 3’ü çocuk toplam 18 olduğu bilgisi paylaşıldı.

21 Ocak: İsveç’te Kur’an yakma eylemi

İsveç’li politikacı Rasmus Paludan, dün Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen provokatif eylemini gerçekleştirdi ve Kuran-ı Kerim yaktı. Paludan’ın eylemi sırasında İsveç polisinin güvenlik önlemleri aldığı ve müdahale etmediği görüldü.

6 Şubat: Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetinde iki deprem

kahramanmaraş gaziantep deprem

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki deprem meydana geldi. Kurtarma çalışmaları devam ederken aynı bölgede 7.6 şiddetinde ikinci bir deprem meydana geldi. Depremde Kahramanmaraş başta olmak üzere Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Malatya ve diğer çevre illerde de can ve mal kayıpları yaşandı. Türkiye’de 10 ilde depremden dolayı 3 ay olağanüstü hâl ilan edildi. Depremde son resmi rakamlara göre 50.783 kişi hayatını kaybetti, artçı sarsıntılar uzun süre devam etti.

Geçmişte yaşanmış en çok can alan depremler
İlginizi Çekebilir Geçmişte yaşanmış en çok can alan depremler

11 Şubat: Deniz Baykal hayatını kaybetti

Siyasetçi ve Cumhuriyet Halk Partisi eski Genel Başkanı Deniz Baykal 11 Şubat 2023 tarihinde Ankara’daki evinde 84 yaşında hayatını kaybetti. Kızı Aslı Baykal babasının kalp krizi nedeni ile öldüğünü açıkladı.

15 Şubat: ‘Türkiye Tek Yürek’ ortak yayını ile deprem bölgesi için yardım kampanyası düzenlendi

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki şiddetli depremin yıkıcı etkisi birçok ilde görüldü. Afet bölgesi ilan edilen bu iller için ‘Türkiye Tek Yürek‘ bağış kampanyası düzenlendi. Birçok kanalın katıldığı ortak yayında nakdi bağış ve kısa mesaj bağışı toplandı. Ortak yayın saat 20:00’da başlarken gece geç saatlere kadar devam etti. Kampanya süresince telefonla bağlanarak yapılan bağışlarda 115 milyar 146 milyon 528 bin lira, SMS ile yapılan bağışlarda ise 9 milyon adet üzerinde SMS ile milyonlarca lira toplandı.

1 Mart: Yunanistan’da tren faciası

Yunanistan tren kazası

Başkent Atina’dan Selanik kentine giden bir yolcu treni ile Selanik’ten Larissa’ya giden bir yük treni, Larissa kenti dışında çarpıştı. Larissa Adli Tıp Servisi Başkanı Rubini Leontari yaptığı açıklamada, tren kazasında hayatını kaybedenlerin sayısının 57 olduğunu açıkladı. Yunan İtfaiyesi’nin son açıklamasına göre, 56 yolcudan ise hala haber alınamadı.

14 Mart: Yerli otomobil Togg’un fiyatı açıklandı

TOGG yerli otomobil

Türkiye’nin yerli otomobili Togg’un fiyatı açıklandı. Yapılan açıklamaya göre, Togg’un ilk modelinin fiyatı 953 bin TL’den başlıyor. Togg, C-segment elektrikli SUV modelinin fiyatı ile birlikte, aracın ismini de açıkladı. Yerli otomobilin adı T10X şeklinde belirlendi. Otomobil için ön siparişler 16-27 Mart tarihleri arasında Trumore dijital platformu ve Togg web sitesi üzerinden alındı.

15 Mart: Şanlıurfa’da sel felaketi

Adıyaman ve Şanlıurfa’yı etkisi altına alan sağanak yağmur sele neden oldu. Yaşanan taşkınlarda 21 kişi hayatını kaybetti.

3 Nisan: İlk Togg Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teslim edildi

TOGG yerli otomobil

Türkiye’nin kısa zamanda büyük mesafe kat ettiği yerli otomobil Togg’da teslim süreci başladı. İlk Togg’un teslimi ise Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yapıldı.

15 Nisan: İMECE uydusu uzaya fırlatıldı

Türkiye’nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48’de ABD’nin California eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden başarıyla uzaya fırlatıldı. İMECE uydusu, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak.

Coğrafi kısıt olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü çekebilecek uydu, hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye’ye hizmet verecek.

3 Mayıs: Zigana Tüneli hizmete girdi

14.476 metre uzunluğuyla dünyanın üçüncü, Avrupa ve Türkiye’nin en uzun tüneli Zigana Tüneli hizmete girdi.

11 Mayıs: Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildi

Cumhurbaşkanı adayı ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce yaptığı basın toplantısıyla adaylıktan çekilme kararını açıkladı. İnce, “Türkiye’ye üçüncü bir seçenek önerdim. Bir kanal açmaya çalıştım. Bu kanalı başaramadık. Bahaneleri kalmasın. Yoksa seçimi kaybettiklerinde, seçim sabahı bütün suçu bize atacaklar. Benim tek derdim Türkiye” ifadelerini kulandı.

14 Mayıs: Cumhurbaşkanlığı seçimleri

seçim

13. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve milletvekili seçimleri 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapıldı. Cumhurbaşkanlığı seçime katılan adaylar sırasıyla Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan şeklindedir. Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte en yüksek oyu Recep Tayyip Erdoğan alırken ikinci sırada Kemal Kılıçdaroğlu yer aldı. Hiç bir aday %50 + 1 oy sınırını geçemediği için seçim ikinci tura kaldı.

28 Mayıs: 13. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu

Recep Tayyip Erdoğan

Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu düzenlendi. 14 Mayıs 2023 tarihinde milletvekili seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmış ancak Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiç bir aday %50 + 1 oy sınırına ulaşamamıştı. İkinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri 28 Mayıs Pazar günü yapıldı. Recep Tayyip Erdoğan, geçerli oyların %52,18’ini alarak seçimi kazanıp Türkiye’nin 13. cumhurbaşkanı oldu. Kemal Kılıçdaroğlu ise seçimde %48 oy aldı.

30 Mayıs: 2022-2023 sezonu Süper Lig şampiyonu Galatasaray oldu

galatasaray spor kulübü

Süper Lig’in 36. haftasında Galatasaray deplasmanda Ankaragücü’nü 4-1 mağlup ederek sezonun şampiyonluğunu ilan etti. Galatasaray böylelikle 23. kez şampiyonluk kupasının sahibi oldu.

Geçmişten günümüze Galatasaray’ın Süper Lig şampiyonlukları
İlginizi Çekebilir Geçmişten günümüze Galatasaray’ın Süper Lig şampiyonlukları

3 Haziran: Cumhurbaşkanlığı Kabinesi açıklandı

tbmm

13. Cumhurbaşkanlığının belli olmasının ardından kabine de açıklandı. Yeni kabinede yer alan isimler şu şekilde yer aldı;

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı – Cevdet Yılmaz
  • Adalet Bakanlığı – Yılmaz Tunç
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı – Mahinur Özdemir Göktaş
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı – Vedat Işıkhan
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı – Mehmet Özhaseki
  • Dışişleri Bakanlığı – Hakan Fidan
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı – Alparslan Bayraktar
  • Gençlik ve Spor Bakanlığı – Osman Aşkın Bak
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı – Mehmet Şimşek
  • İçişleri Bakanlığı – Ali Yerlikaya
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı – Mehmet Nuri Ersoy
  • Milli Eğitim Bakanlığı – Yusuf Tekin
  • Milli Savunma Bakanlığı – Yaşar Güler
  • Sağlık Bakanlığı – Fahrettin Koca
  • Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı – Mehmet Fatih Kacır
  • Tarım ve Orman Bakanlığı – İbrahim Yumaklı
  • Ticaret Bakanlığı – Ömer Bolat
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı – Abdülkadir Uraloğlu

4 Haziran: Türkiye Kadın Tekvando Milli Takımı, dünya şampiyonu oldu

Azerbaycan’da düzenlenen 2023 Dünya Tekvando Şampiyonası’nı üçer altın ve bronz olmak üzere 6 madalyayla tamamlayan Türkiye, tarihi başarılara imza attı. Ay-yıldızlı tekvandocular, tarihte ilk kez bir Dünya Şampiyonası’nda 3 altın madalya kazandı.

14 Haziran: Yunanistan açıklarında göçmen teknesi faciası: 82 ölü

Göçmen Teknesi

Yunanistan’ın Mora Yarımadası’nda bulunan Navarin’den 47 deniz mili uzaklıktaki uluslararası sularda 14 Haziran’da düzensiz göçmenleri taşıyan balıkçı teknesi alabora oldu. Balıkçı teknesinde bulunan 104 kişi kurtarılarak Kalamata Limanı’na getirilirken, olayın ardından yürütülen çalışmalarda 82 kişinin cesedine ulaşıldı. Olayın üzerine Europol soruşturma başlattı.

22 Haziran: Titanik enkazını görmek için dalan denizaltı kazası

OcaenGate Titan
Görsel: npr.org/2023/06/21/1183408455/titan-missing-submarine-oceangate-submersible

18 Haziran 2023 tarihinde, OceanGate şirketi tarafından Titanic enkazına gezi düzenleyen Titan denizaltısı Kuzey Atlantik Okyanusu’nda kayboldu. Titan ile iletişim, enkaz alanına dalışının 1 saat 45 dakika sonra kesildi. 22 Haziran tarihinde ABD Sahil Güvenliği deniz altının enkazına ulaşıldığını ve içerisindeki beş kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Mürettebat ve yolcular ise şu şekilde;

  • Stockton Rush, Amerikan denizaltı pilotu ve iş adamı. OceanGate’in CEO’su ve kurucu üyesiydi.
  • Şehzade Davut, Pakistanlı-İngiliz bir işadamı (Dawood Hercules Corporation’dan). Pakistan’ın en zenginlerinden biriydi.
  • Süleyman Davut, Şehzade Davut’un 19 yaşındaki oğlu.
  • Hamish Harding, İngiliz işadamı, havacı ve uzay turisti. Daha önce Mariana Çukuru’na inmiş, Dünya’nın çevresini dolaşmak için Guinness Dünya Rekorunu kırmış ve 2022’de Blue Origin NS-21 ile uzaya uçmuştu.
  • Paul-Henri Nargeolet, eski bir Fransız Donanması komutanı, dalgıç, denizaltı pilotu.

1 Temmuz: Asgari ücret 11.402 TL oldu

para

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, 1 Temmuz itibarıyla asgari ücretin net 8.506 liradan 11 bin 402 liraya yükseltilmesini kararlaştırdıklarını açıkladı. Böylelikle asgari ücrete Temmuz 2023 ara dönem için %34 zam yapılmış oldu.

8 Temmuz: Özkan Uğur hayatını kaybetti

MFÖ grubunun üyelerinden, sevilen sanatçı Özkan Uğur hayatını kaybetti. 69 yaşında yaşamını yitiren Özkan Uğur, üç kez lenf kanserini yenmiş ancak hastalığı nüksetmişti. Bir süredir İstanbul’daki özel bir hastanenin yoğun bakımında tedavi görüyordu.

17 Temmuz: Filenin Sultanları, Milletler Ligi şampiyonu oldu

Filenin Sultanları

A Milli Kadın Voleybol Takımı, FIVB Voleybol Milletler Ligi’nin final maçında Çin ile karşı karşıya geldi. Heyecan dolu maçı Filenin Sultanları setlerde 3-1 kazanarak Milletler Ligi’nde şampiyon oldu. 2023’teki finalde ulaştığı zaferle ilk şampiyonluğunu elde etti.

21 Temmuz: Barbie ve Oppenheimer filmleri aynı anda vizyonda

barbie oppenheimer filmleri

2023’ün merakla beklenen iki filmi Barbie ve Oppenheimer, dünya ve Türkiye’de 21 Temmuz’da vizyona girdi. Büyük bir rekabet içerisinde başlayan reklam kampanyalarına filmlerin yayınlanmasıyla izleyiciler de dahil oldu. İki film böylelikle sosyal medyada yılın en çok konuşulanları arasında yerini aldı.

26 Temmuz: Yılmaz Gruda hayatını kaybetti

Bir süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi gören tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni Yılmaz Gruda, tedavi gördüğü hastanede böbrek yetmezliği nedeniyle vefat etti.

5 Ağustos: Süleyman Özışık hayatını kaybetti

Bir süredir kanser tedavisi gören Gazeteci – Yazar Süleyman Özışık, 52 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

6 Ağustos: Milli okçu Mete Gazoz dünya şampiyonu oldu

mete gazoz

Almanya’da düzenlen Dünya Şampiyonası’nın klasik yay finalinde Kanadalı Eric Peters’i 6-4 yenen Mete Gazoz, altın madalya kazandı. 24 yaşındaki sporcu, bu turnuvada altın madalya kazanan ilk Türk okçu oldu ve bu başarıyla tarihe geçti.

7 Ağustos: Erkin Koray hayatını kaybetti

Anadolu rock müziğinin efsane isimlerinden Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. Kanada’nın Toronto kentinde hastaneye kaldırılan usta sanatçı, akciğeriyle ilgili rahatsızlıklarının yanı sıra yaşlılığa bağlı sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu. Cemalim, Fesupanallah, Arap Saçı, Yalnızlar Rıhtımı, Çöpçüler gibi unutulmaz şarkılara imza atmıştı.

3 Eylül: Filenin Sultanları Avrupa şampiyonu oldu

Filenin Sultanları

A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2023 CEV Avrupa Voleybol Şampiyonası Finali’nde Sırbistan’ı 3-2 mağlup ederek ilk kez şampiyon oldu. Bu sonuçla Kadın Voleybol Milli Takımımız Avrupa’nın en büyüğü olarak adını tarihe yazdırdı. Dünya basını Filenin Sultanları’nın başarısına geniş yer ayırdı.

8 Eylül: Fas’da 7 büyüklüğünde deprem

Fas’da yerel saatle 23.10’da merkez üssü Marakeş kentine bağlı El-Huz bölgesi olan 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı resmi rakamlara göre 2 bin 900’ü aştı.

1 Ekim: Ankara Kızılay’da bombalı terör saldırısı

Ankara terör saldırısı

Başkent Ankara’da 1 Ekim Pazar günü sabah saat 09.30 sıralarında İçişleri Bakanlığı’na bombalı saldırı girişiminde bulunuldu. Saldırı girişiminde bulunan 2 terörist, emniyet güçlerince etkisiz hale getirildi.

5-6 Ekim: MİT ve TSK’dan Suriye’nin kuzeyine operasyon

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Suriye’deki terör hedeflerine yönelik harekat gerçekleştirdi. MİT’e ait çok sayıda SİHA’nın görev aldığı harekatta birçok hedef imha edildi. Bu hava harekatının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları da Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerini vurdu.

7 Ekim: Filistinli militan grup Hamas, İsrail’e karşı operasyon başlattı

Filistin Kudüs

Hamas, 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail geneline geniş çaplı bir operasyon başlattı. Hamas güçleri Gazze Şeridi’nden İsrail’in yerleşim yerlerine girdi ve şehirlere roketli saldırılar yaptı. Saldırılar Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından gerçekleştirildi. Saldırılarda yüzlerce İsrailli öldürüldüğü belirtildi. Hamas, saldırılara Aksa Tufanı Operasyonu adını verirken, İsrail saldırılara karşılık olarak Demir Kılıç operasyonu adını verdiği harekâtı başlatma kararı aldı.

7-26 Ekim tarihleri arasında, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin isimleri, kimlik bilgileri ve yaşlarının yer aldığı 212 sayfalık bir rapor yayımladı. Rapora göre, 7-26 Ekim tarihlerinde İsrail saldırılarında, ölen 7 bin 28 kişinin 2 bin 913’ünü çocuklar oluşturuyor.

İsrail saldırılarında, henüz bir yaşını tamamlamamış 133 bebek, 1 yaşındaki 153, 2 yaşındaki 158 bebek olmak üzere 444 bebek yaşamını yitirdi.

17 Ekim: İsrail’den Gazze’de hastaneye saldırı

Gazze’deki saldırılarına devam eden İsrail, akşam saatlerinde El-Ehli Baptist Hastanesini bombaladı. İsrail’in saldırıları sonraki hastanede bulunan en az 500 kişinin öldüğü belirtildi. Gerçekleşen saldırı sonrası Cumhurbaşkanlığı kararıyla Türkiye’de Gazze için 3 günlük resmi yas ilan edildi.

29 Ekim: Türkiye Cumhuriyeti 100 Yaşında!

Türkiye Cumhuriyeti 100 Yaşında

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını doldurduğumuz 29 Ekim için tüm yurtta özel törenler yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul Boğazı’nda Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları kapsamında TCG Anadolu’nun da aralarında bulunduğu 100 savaş gemisinin resmi geçiti düzenledi. Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16 ve F-4’lerin bulunduğu 14 uçak da resmi geçit sırasında gemilere eşlik etti. Akşam saatlerinde ise İstanbul boğazı semalarında drone gösterileri yapıldı.

Cumhuriyet’in 100. yılına özel 100 milyon adet 5 TL’lik madeni para basıldı.

4 Kasım: CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel oldu

Özgür Özel

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 38. Olağan Kurultayı’nın ikinci tur oylamasında Manisa Milletvekili Özgür Özel 812 oy alarak genel başkan seçildi.

17 Kasım: Metin Uca hayatını kaybetti

Sunucu, yazar ve sanatçı kimliğiyle tanınan Metin Uca, Dilovası ilçesinde araç kullanırken rahatsızlanması sonucunda geçirdiği trafik kazası sonrası İstanbul’da tedavi altına alınmıştı. Tedavisi kapsamında 15 Kasım 2023 günü yapılan ameliyat sonrasında yoğun bakıma alındı. Ameliyat sonrası gelişen komplikasyonlar sonucu 17 Kasım 2023 tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Uca, 19 Kasım Pazar günü Kocatepe Camisi’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

11 Aralık: MKE Ankaragücü – Çaykur Rizespor karşılaşmasının ardından hakeme yumruklu saldırı

futbol

MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca, Trendyol Süper Lig’in 15. haftasında 1-1 berabere kaldıkları Çaykur Rizespor maçından sonra hakem Halil Umut Meler’e saldırdı. Olayın ardından TFF Yönetim Kurulu, olağanüstü toplanma kararı aldı. Bakan Tunç, saldırıya ilişkin adli soruşturma başlatıldığını duyurdu. Yapılan saldırı sonrası tüm lig maçları bir süre ertelendi, 19 Aralık Salı günü tekrar başladı.

17 Aralık: Eczacıbaşı Dynavit Dünya şampiyonu oldu

Çin’de düzenlenen FIVB Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası’nın finalinde VakıfBank ile Eczacıbaşı karşı karşıya geldi. Eczacıbaşı Dynavit, geriden geldiği FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası Türk finalinde Vakıfbank’ı 25-23, 25-23 ve Tie Break’te 15-9 setleriyle 3-2 mağlup ederek tarihinde 3. kez sahibi olurken, Türkiye’nin 9. kez Dünya şampiyonluğu oldu.

27 Aralık: 2024 yılı asgari ücret miktarı açıklandı

para yatırım

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak asgari ücret miktarını açıkladı. Yeni yılda uygulanacak asgari ücret 17 bin 2 lira oldu. Böylelikle güncel asgari ücrete %49 zam yapıldı. Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte bir yıl içerisinde asgari ücrete %100 zam yapılmış oldu. İşte geçmişten günümüze yıllara göre asgari ücret.

29 Aralık: Suudi Arabistan’daki Süper Kupa maçı iptal edildi

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanması planlanan 2023 Turkcell Süper Kupa maçı öncesi Mustafa Kemal Atatürk’ün pankartı ve tişörtlerine izin verilmemesi üzerine kriz yaşandı. Yaşanan krizin ardından maça kısa süre kala takımlar sahaya çıkmadı ve karşılaşma iptal edildi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Galatasaray ve Fenerbahçe’nin ortak açıklamasında karşılaşmanın ileri bir tarihe ertelendiği belirtildi. İki takımın kafilesi de Suudi Arabistan’dan ayrıldı.

2023 yılı şehit sayısı

şehit

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı şehit verilerine göre Türkiye’de 1 Ocak – 31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki şehit olan asker sayısı 66’dır. Şehitlerimiz arasında Er, Sözleşmeli Er, Uzman, Astsubay, Üstçavuş, Başçavuş, Teğmen, Yüzbaşı, Binbaşı, Yarbay ve Korgeneral gibi birçok rütbede askerimiz bulunmaktadır. 2023 yılında şehit olanların isimleri ve listesi için M.S.B. resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

2023 yılında işlenen kadın cinayetleri

kadın cinayeti

2023 yılında Türkiye’de kadına yönelik şiddetten ölen kadın sayısı 394‘tür. Bir önceki yıl olan 2022 yılında Türkiye’de işlenen kadın cinayeti sayısı ise 397’dir. Bu sayının bu günden itibaren hiç artmaması ve sonraki yıllarda da sıfırlanması dileğiyle…

Rakamlarla 2023

  • Türkiye 2023 yılında 255.8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 2022 yılında ise bu rakam 254.2 milyar dolardı.
  • 2023 yılında halka arz edilen şirket sayısı 54 olurken 2022 yılında 41 şirket halka arz edildi.
  • En çok ziyaret edilen tarihi yapı 3,5 milyon ziyaretçi ile Topkapı Sarayı oldu.
  • En değerli marka 502.7 milyar dolar ile Apple oldu.

Ayrıca daha önce paylaştığımız 2020 yılı önemli olaylar, 2021 yılı önemli olaylar ve 2022 yılı önemli olaylar içeriklerine göz atabilirsiniz.

Kaynak(lar): Anıt Sayaç
https://www.msb.gov.tr/SehitVefat/Sehitlerimiz

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu