Güncel

S-400 savunma sistemi nedir? Kullanım alanları nelerdir?

Google News

Şu anda dünyada kullanımda olan dünyanın en iyi savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, Rusya’nın soğuk savaş döneminde geliştirmeye başladı, Rusya’ya ait olan füze savunma sisteminin dördüncü neslinden biridir.

S-400, Rusya tarafından geliştirilmesine 1993 yılında başlandı. Fakat özellikle soğuk savaş dönemi sonrasında savunma sanayinde uygulanan bütçe kesintileri nedeniyle tamamlanması oldukça uzun süren ve teknolojinin geç gelişmesiyle eski sistemin devamı olarak geliştirildi. Bunun sonucu olarak bulunan mevcut sistemde teknolojinin%70 ile %80 bir önceki model olan S-300 kopya edildi. Bunlar arasında füze depolama sandıkları, radarlar ve fırlatma rampaları bulunuyor.

S-400 özellikleri nelerdir?

Dünya çapında en iyi savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400 savunma sistemi, radar tespit, savaş uçakları, keşif uçakları, taktik uçakları, orta menzilli balistik füzeler, operasyonel-taktik balistik füzeler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzerine tasarlanmıştır.

S-400 füzeleri, çok uzun menzilli olmasıyla 40N6 model bir füze ile 250 kilometre, 9M96E2 orta menzilli bir füze ile de 120 kilometredeki hedefleri çok kolaylıkla vurabiliyor.

Uzun, orta ve kısa menzillerdeki füze çeşitlerini aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaktaki hedefi algılayabiliyor ve saniyede 4.8 kilometre hızla füzeyi gönderebiliyor. S-400 ün kullanıldığı sistem, hedefe 10 saniyeden daha kısa sürede tepki verebiliyor.

S-400

Türkiye neden S-400 almak istiyor?

Türkiye geçtiğimiz yıllarda balistik füze tehdidine karşı füze savunma ve hava savunma sisteminin takviye edilmesi amacıyla NATO’dan bir talepte bulunmuştu. Bu kapsamda, 2013- 2015 yılları arasında Kahramanmaraş’ta Alman, Gaziantep’te ABD görev yaparak geri dönüş sağladı. Ülkenin çeşitli yerlerinde görüldüğü gibi farklı ülkelerin silahları geçici çözüm olarak kullanılmıştır.

Türkçe bu kapsamda hava savunması ihtiyacının yetersiz kaldığını değerlendirerek, stratejik ihtiyacı olan ve başka bir ülkenin insiyatifine bırakılmayacak kadar önem taşıyan hava savunma sistemini üretmeye ve geliştirmek için çalışmalara başladı. Yaptığı çalışmalarla Türkiye, uzun menzilli hava savunma sistemini milli imkanlarla tasarlayıp üretmesine ilişkin projelerle hava ve füze savunma sisteminin tedarikte önemli aşama kaydetti.

Hava savunmasında ilerleyen Türkiye, ihtiyacı olduğu için Rusya’nın cazip teklifine olumlu bir yanıt vererek, Rusya’nın ürettiği ileri teknoloji S-400 savunma sistemlerini gündemine aldı.

S-400’ler hangi ülkelerde var?

Rusya, daha önceden Hırvatistan, Slovenya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi NATO’ya üye ülkeler haricinde 20 ülkeye S-300 satarken, S 400 ün ilk müşterileri 2018 yılında Çin, 2016 yılında ise Belarus olmuştur. Rusya’nın S-400’leri satmak istediği ülkelerle konuşma yaptı. Türkiye dışında almak isteyenle ülkeler ise Hindistan ve Suudi Arabistan’dır.

Konuyla ilgili daha geniş bilgi için;

S-300 ve S-400 hava savunma sistemini kullanan ülkeler
İlginizi Çekebilir S-300 ve S-400 hava savunma sistemini kullanan ülkeler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu