SağlıkSosyal Medya

Sosyal medya depresyonu nedir? Nasıl kurtuluruz?

Google News

Sosyal medya depresyonu dediğimiz rahatsızlık çoğu insanın kullandığı akıllı telefonlar sayesinde halkça tutulması hızla artan sosyal medya platformları ile yayılarak insanlara zihinsel yoldan zarar veriyor.

İnsan zihni ve internet arasındaki ilişkiyi ilk kez araştıran isim olan Amerikalı Psikolog Robert Kraut, 1998 yılında yaptığı araştırmalarda insana internet tarafından sınırsız özgürlük tanıdığını ve insanların zihinsel olarak bu konuda oldukça etkilendiğini öne sürdü.

Araştırmacılar sosyal medyanın insan zihni üzerindeki etkilerinin oldukça fazla ve etkili olduğunu savunurken 2019 verilerine göre Amerika’nın yüzde 77’sinin bir sosyal medya platformunda en az bir adet kişisel hesabı var ve bu sayı gittikçe yükseliyor. Ve bu sayısal veriler yükselmeye devam ettikçe sosyal medya depresyonu denen rahatsızlık günden güne artmaya ve kulağımıza daha fazla gelmeye başlıyor. Peki, bu sosyal medya depresyonu nedir? Bu rahatsızlıktan nasıl kurtuluruz? İşte merak edilenler ve konuya ilişkin önemli bilgiler…

Sosyal medya depresyonu nedir?

Bu depresyon durumuna insanın girmesi kendisini başka insanlarla karşılaştırmaya başladığı ve diğer insanların yaşam tarzını kıskandığı zaman başlıyor. Kişi “onun hayatı ve yaşam tarzı benimkinden daha iyi” düşüncesine kapılıp kendi hayatını eksik hissediyor. “Diğer insanlar benden daha mutlu” düşüncesine kapılan insanlar sürekli bu düşünce ile kendi kendine zihinsel olarak acı çektiriyor. Kişi kendini sosyal medya depresyonu dediğimiz bu olayın tam da baş rolünde buluyor.

Pensilvanya Üniversitesi‘nde sosyal medyanın insanlar üzerindeki etkisini öğrenmek adına bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmada 143 öğrenci rastgele iki gruba alınıyor ve bir grup sosyal medya alışkanlıklarını normal bir şekilde sürdürürken diğer grup zamanla sosyal medya kullanımını azaltıyor, deneyin sonucunda ise iki öğrenci grubu arasındaki değişiklikleri gözlemlemek isteyen profesörler üç hafta sürecek bu deneyi başlatıyorlar. İkinci gruba sosyal medya kullanım süresini günlük 30 dakika olarak ayarlayan profesörler üç hafta sonunda ikinci gruptaki öğrencilerin psikolojik olarak rahatladığını ve depresif hallerinden uzaklaştıklarını anlıyorlar.

Yani bu depresyon durumundan kurtulmanın en önemli noktasının sosyal medya platformlarından olabildiğince uzaklaşmak olduğuna kanaat getiriyorlar. Peki, sosyal medya platformlarından nasıl uzak durmalıyız.

Sosyal medyadan uzaklaşma yolları nelerdir?

Araştırmacılar tarafından sosyal medyanın bir bağımlılık olduğu öne sürülüyor. Ve bu bağımlılıktan kurtulmanın birden çok yolu bulunuyor.

Azaltarak bırakmak

Her bağımlılık gibi sosyal medya bağımlılığının da azaltarak bırakılması gerekiyor. Bir sigara gibi düşünürsek günde bir paket içilen sigaranın önce on adet sigaraya düşürülmesi ve günden güne daha da azaltılarak bırakılması gibi algılarsak günde 4-5 saat sosyal medyada gezinirken 2-3 saate indirgenmeli ve günden güne daha da azaltılması öneriliyor.

Başka uğraşlar bulmak

Her boş olduğunuz anda veya canınızın sıkıldığı her anda elinize telefonu alıp sosyal medya platformlarında gezmeyecek ve yapacak başka şeyler bulmaya çalışacaksınız. Sizi mutlu eden ve eğlendiğiniz bir uğraş bulmak bu yolda size oldukça yardımcı olacaktır. Bu yöntemle zamanla telefonunuzdan ve sosyal medya depresyonundan uzaklaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu