GüncelYaşam

Türkiye’de oruç tutma oranları

Google News

Paylaşma, sabır ve hoşgörü ayı olarak bilinen, Müslümanlar için en hayırlı aylardan biri olarak kabul edilen Ramazan başladı. Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı, 11 ayın sultanı olarak da biliniyor. Bu ayda Kur’an-ı Kerim indirilmeye başlandı ve ay boyunca Müslümanlar için oruç tutmak farz olarak bildirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve TÜİK verileriyle en son 2014 yılında yapılan Türkiye’de oruç tutma oranları paylaşıldı. Buna göre Türkiye’de insanların yüzde kaçı oruç tutuyor, Türkiye’de kaç kişi oruç tutuyor, yüzde kaçı tutmuyor veya rahatsızlıkları dolayısıyla oruç tutamayanların oranı gibi bilgiler yer alıyor.

GÜNCELLEME: TÜİK verileri dışında bağımsız araştırma şirketlerinin yaptığı 2017 tarihli anketler de ayrıca dahil edilmiştir.

Türkiye’de oruç tutanların sayısı ve oranı

Ramazan ayında Türkiye’de oruç tutanların yüzdesi %83.4 olarak belirtildi. Türkiye nüfusunu 80 milyon olarak ele aldığımızda oruç tutanların sayısı 65 – 70 milyon civarında olarak tespit ediliyor.

Cinsiyete göre oruç tutma yüzdeleri

Yapılan araştırmaya göre kadınların %86’sı oruç tutarken erkeklerin %80.7’si oruç tutuyor. Cinsiyete göre oruç tutma oranlarına baktığımızda kadın nüfusun erkeklere göre daha fazla kısmı oruç tutuyor olarak gözüküyor.

Orucu Bozmayan Şeyler
İlginizi Çekebilir Orucu Bozmayan Şeyler

Türkiye’de oruç tutmayanların yüzdesi

Sağlık sorunları gerekçesiyle veya bunun dışında oruç tutmayanların oranı da paylaşıldı. Buna göre Türkiye’de sağlığı elvermediği için oruç tutmayanların oranı %7.2, kişinin kendi tercihi ile oruç tutmadığını belirten kişilerin oranı ise %2.5 olarak açıklandı. Elde edilen bu verilere göre Türkiye nüfusunun toplamda %9.7’si benzer nedenlerle oruç tutmuyor.

Oruç tutma oranları araştırması

Konda Araştırma ve Danışmanlık şirketinin 2017 yılında yapmış olduğu Ramazan Pratikleri başlıklı araştırmasına göre Türkiye’de oruç tutma oranları, teravihe gitme oranları, yaş ve cinsiyete göre oruç tutan kişi istatistikleri ele alındı. 2017 Haziran ayında yapılan araştırmanın detaylarına göre yapılmış en güncel oruç tutma araştırmasının sonuçları şu şekilde yer aldı:

Araştırma verilerine göre yüzde 75 oruç tutuyor, yüzde 31 de teravih namazına gidiyor. Kadınların da yüzde 30’a yakını teravih namazına katıldığını belirtiyor. Oruç tutma oranı, yaşlılarda, emeklilerde, düşük eğitimlilerde, kırsal alanlarda ve ev kadınlarında artış gösteriyor.

Oruç tutma oranları

Ramazanda oruç tutuyor musunuz? Oran (Yüzde)
Evet 75,4
Hayır 24,6

Demografik özellikler ele alındığında, kadınlar erkeklere göre daha çok oruç tutuyor. Ramazanda oruç tutma oranı 33-48 yaş aralığında daha yüksek. Çalışma gruplarına göre ise, yüzde 87 ile en fazla ev kadınları oruç tutuyor ve onları işçi, esnaf, çiftçi ve üst düzey çalışanlar takip ediyor. Yüksek gelirli grupların oruç tutma oranının diğer
gelir gruplarına göre daha düşük olduğu görülüyor.

Ramazanda oruç tutma oranları üzerine yapılan araştırmanın detaylarında lise altı yani ortaöğretim oruç tutma oranı 81, lise ve dengi 73, üniversite ise 65 olarak verilen cevaplar arasında yer alıyor. Bölgeler ele alındığında kır kesimlerde yüzde 88 oruç tutma oranı, kentlerde yüzde 77, metropolde ise 72 olarak paylaşılmıştır.

Teravihe gitme oranları

Teravih namazı için camiye gidiyor musunuz? Oran (Yüzde)
Evet 36,3
Hayır 63,7

Teravih namazı kılmaya camiye giden erkeklerin oranı kadınlara göre daha fazla ve yaş ilerledikçe gidenlerin oranı artıyor. Emekli grubunda da bu oran yüksek. Eğitim durumuna baktığımızda lise altı eğitimi olan grupta teravih namazı için camiye gitme oranı daha yüksek.

Söz konusu araştırma 28 il, 99 ilçe, 147 köy, 2549 denek üzerinden yapılmıştır. Araştırmanın yapıldığı başlıca yerler İstanbul, Balıkesir, Tekirdağ, Denizli, İzmir, Kütahya, Uşak, Bursa, Eskişehir, Ankara, Konya, Adana, Antalya, Hatay, Mersin, Kayseri, Sivas, Samsun, Tokat, Trabzon, Erzincan, Erzurum, Malatya, Van, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’dir.

İlgili Makaleler

8 Yorum

    1. Merhaba, İki farklı araştırma verileri sayfada yer almaktadır. Bu veriler ise 2014 ve 2017 yıllarına aittir.

  1. Evet ben 60 yıldır oruç tutuyorum. Verilen oranlar hiç ama hiç gerçekçi değil.Ancak yüzdeler tutan ve tutmayana göre yer değiştirilirse inandırıcı olabilir. Birileri buna inanmamızı bekleyerek sözde bizi gerçek islamın yaşandığı bir ülke gibi lanse etmeye çalışıyor. Bunun altında da bir maksat olsa gerek. Saygılarımla.

  2. Bu veriler doğruysa kendimi köprüden atarım. Etrafımda 50 adam varsa 2 ya da 3 ü oruç ancak tutuyor. Benim üniversitede öğrencilerin ise 20%si falan ancak oruç tutuyordur. Konda’ya göre de zaten TR nüfusunun 60%ı oruç tutuyor. Diyanet ve Tüik’in hiçbir güvenilirliği yok. Namaz oruç vs rakamları hep şişiriyorlar.

  3. Ne bicim veri alıyonuz, burada herkes yiyor içiyor. Bırak 2.7 oranda isteyerek tutmayanları, İzmir’de ramazanda içki içme oranı %20-30’u geçer. Etrafımda oruç tutanları elle sayıyorum.

  4. Bulunduğunuz yere göre değişebilir fakat oruç ibadeti Türkiye’de namaza göre yüksek hastalığı olanlar bile tutmak ister .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu