SağlıkYaşam

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (ADHD) nedir?

Google News

ADHD kısaltmasıyla da bilinen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, sadece çocuklarda sık görülen hastalık olarak düşünülse de aslında yetişkinlerde de sık karşılaşılan bir problemdir. Üstelik yetişkinleri de aynı oranda etkileyen bir hastalık türüdür. Çocukluk döneminde dikkat eksikliği yaşayan kişilerin yıllar sonra yetişkinlik döneminde de bazı belirtileri görülmektedir.

Dikkat eksikliği önemli bir sorundur ve tedavi edilmezse okul, iş ve sosyal hayatını olumsuz etkileyebilmektedir. Dikkat eksikliği nedir? Hiperaktivite bozukluğu nedir? Dikkat eksikliğinin belirtileri ve tedavi yöntemlerini yazının devamında görebilirsiniz.

Dikkat eksikliği nedir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukluk çağının önemli psikiyatrik  sorunlarından biridir. Bu durumdaki kişilerin özellikle sevmediği işlere odaklanamama, sevdiği ve istediği işlere ise aşırı odaklanma kusurudur. Odaklandıkları durumlarda çevrelerinde olup bitenden habersizdirler. Dikkat eksikliği olan çocuklar zaman planlaması ve yönetiminde zorluk çekerler. Ayrıca anne babaları, aile bireyleri tarafından sürekli işlerini tamamlaması ve yapması konusunda uyarılırlar.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu erken tanı konup tedavi edilmezse aileyi, hatta toplumu ilgilendiren yönleriyle öne çıkacaktır. Bu durum aynı zamanda bir eğitim sorunudur, doğru bir eğitim ve tedavi süreci uygulanması oldukça önemlidir.

Dikkat eksikliği, çocuklarda daha sık rastlandığı üzere yetişkinlerde de görülmektedir. Yetişkinlerde bu durumun ortaya çıkmasında, çocukluk döneminde yaşanan sürecin de etkisi bulunmaktadır.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun belirtileri

İlk dikkat eksikliği belirtileri genellikle 7 yaşından önce ortaya çıkmaktadır. Fakat tam olarak dikkat eksikliğinin belirtilerini anlamak çocukluk döneminde maalesef pek kolay değildir. Bu yüzden bireyler ile özellikle çocukluk döneminde yakından ilgilenilmelidir. Yetişkinlerde ise kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkilediği görülmektedir. Aile çocuktaki belirtileri teşhis edebilmesi için hareketlerini ve çocuğun ilişkilerini iyi gözlemlemesi gerekir.

Konsantrasyon eksikliği belirtileri, anlatılanlara özen göstermeme, yapılan işten çabuk sıkılması, ev ortamında kendi görevlerini yerine getirmeme, ödev yaparken sürekli aile bireylerinden birini yanında istemesi, hiperaktivite belirtileri ise; her an hareket halinde olma, yüksek yerlere çıkma, sessiz kalmakta zorlanma gibi nedenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hiperaktivite bozukluğunun tedavisi

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçlar hazırlanan programa göre değişmektedir. Doktorun tedaviyi doğru yapabilmesi için çocuğu birkaç kez görmesi ve muayene etmesi gerekebilir. Bazı araştırmalar çocuğun evde aile ilgisi ve şefkatiyle iyileşebileceğini vurgulamaktadır. Hiperaktivite sorunu yaşayan çocuğunuza, göstereceğiniz ilgiyle kendine olan güvenini arttırın, onu çok fazla sıkmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu