TeknolojiYaşam

Çağımızın hastalığı: Teknofobi

Google News

Teknofobi: Alman bilim adamlarına göre genellikle y kuşağında görülen bir psikolojik rahatsızlık olmaktadır. Teknolojiyi kullanmak istemeyen ve bildiği halde teknoloji kullanımında heyecan ile birlikte hata yapan kişilerin yaşadığı bir sorun olmaktadır. Görüldüğü yaş grubu ağırlıklı olarak 50 yaş üstü bireylerde görülmektedir. Görülmesinin temel sebebi bireyin mevcut çağa karşı ön yargılı ve geçmişe bağlı bir şekilde teknolojiden uzaklaşması bu hastalığın temellerini oluşturan başlıca faktörlerdir.

Teknofobi kimine göre bir hastalıkken kimine göre bir teknoloji düşmanlığıdır. Sizce teknoloji düşmanlığı ile teknofobi aynı durum mu? İnsan düşmanından korkabilir mi? Bunun kararını size bırakıyorum.

 Tarihte Teknofobi Kavramı

İlk insanlardan beri psikoloji faktörü bilinmektedir. Bunun en güzel örneği A.R.O.G filmi Cem Yılmaz’ın da başrol oyuncularından olduğu bu film gerçek tarihi yansıtmakta kabileler arasında savaşlar sürmektedir. Ama buradaki savaşlar yemek ve kaynak üzerine olmaktadır.

çocuklar ve teknoloji

Dizideki kralın oğlu ateşi bulmuş çakmağı bulmuş ama kral bunların kullanımını kısıtlamış buradan anlayacağınız üzere bu hastalığın kökü yüzyıllara dayanmaktadır. Kral mevcut teknolojiye karşı sempati duymaz aksine bütün teknoloji konulu aletleri yasaklayıp imha etmektedir. Kimine göre kral teknofobi hastasıdır. Kimine göre ise Kral halkın gelişmesinden korkarak teknoloji düşmanlığı sergilemiştir. Fikrimi soracak olursanız, kral teknofobi hastasıdır. Teknolojinin kullanımı kralı korkutmaktadır. Yoksa koskoca kralın teknolojileri imha etmesinin başka bir gerekçesi olamaz.

Günümüzde Teknofobi

sosyal medya mobil

Yukarıdaki yazımda bu hastalığın yüzyıllara dayanan bir gelişme süreci olmasından bahsetmiştim fakat aradan yüzyıllar geçse bile birey olarak insan çok büyük farklılıklar göstermemiştir. İnsan duygusal ve çevresel faktörlerden etkilenen bir varlık olduğundan teknoloji faktöründen de doğrudan etkilenmiştir.

2019 yılında Londra da yapılan bir araştırmayı sizinle paylaşmak isterim. Teknoloji kullanımının yaşlara göre kullanım analizini yapan bilim adamları 50+ yaş grubunda teknoloji kullanım oranının azaldığı görülmüştür. Uzmanlar bunun karşısında 50+ yaş grubundaki bireylere özel bir anket uygulamıştır. Anket sonucuna göre teknoloji kullanımının c oranıyla “Aslında teknolojik aletler çok kullanışlı ama bir türlü kullanmaya cesaret edemiyoruz.” şıkkı işaretlendiği görülmüştür.

Buradan anlaşılacağı üzere 50+ yaş grubunun teknolojiyi bilmediğinden kullanamadığı değil mevcut teknolojiyi kullanmaktan dolayı yaşanacak hatalardan korktuğu sonucuna varılmıştır. Bu durum ise teknofobi hastalığının varlığı üzerine kesin bir tespit niteliğindedir.

iletişim ve sosyal medya

Mevcut yaş kuşağı sanıldığı gibi teknolojiden uzak değildir. Ama sosyal medya hesaplarından farkında olmayarak canlı yayın yada arama yapılıyor ve bunun gibi yaşanılan teknik problemlerle yaş grubunda teknoloji kullanmaya cesaret kalmıyor. Bu durumun düzene girmesi için 50+ yaş grubu hedefli olarak teknoloji kullanım eğitimleri bulunmaktadır.

Youtube kanallarında bir çok argümana ve internetteki teknoloji eğitimi ve kullanımı konulu eğitimlere katılırsanız teknoloji kullanımının zor ve korkunç değil aksine oldukça kullanışlı ve etkili bir araç olduğunu fark edeceksiniz.

Teknofobi tedavisi mümkün mü?

Şöyle ki tedaviden önce bireyin mensup olduğu aile üyelerinin teknolojiye karşı ön yargı davranışlarının kırılması gerekecektir. Bu süreçte alaycı tutum sergilememeli bireyin teknoloji kullanımına dikkatinin çekilmesi sağlanmalıdır. Birey kesinlikle zorlanmamalı kullanıma diretilmemelidir. Bu davranışlar bir sonuç sağlamazsa bekleyip bir psikolog ile görüşülerek süreç konusunda sağlıklı bir bilgi alımı sağlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu