Kişisel Gelişim

Konsantrasyonu artıran yöntemler

Google News

Dikkatimizi sürdürmek, iç dünyamızı, hedeflerimizle doğrudan ilişkili olan düşünce, motivasyon ve duyguların beyin tarafından en üst düzeyde algılanacağı şekilde yapılandırmamızı sağlar. Konsantrasyon yeteneği erken yaşta oluşur ve bir insanın hayatı boyunca başarısına katkıda bulunur. Çocukluk ve ergenlik döneminde, uzun süre dikkat etmenize izin veren beceri geliştirme sürecini bir dizi faktör artırabilir veya bozabilir.

Bebekler ebeveynlerini taklit ederek dikkat öğrenirler. Belirli etkinliklere katılabilecek okul öncesi çocukların üniversiteden mezun olma olasılığı %50 daha fazladır. Çalışmalar, ileri görüşlülük ten muzdarip okul öncesi ve anaokulu okullarının genellikle konsantre olmakta güçlük çektiğini ve bunun da okul başarısızlığı riskini artırdığını göstermektedir.

Ergenlerde, aşırı alkol tüketimi karmaşık düşünceler üreten sorumlu beyin frontal loblarının normal gelişimini, yeteneklerini organize etme ve eylemlerini planlama gibi konularda bireyi eksi yönde etkiler. Güçlü alkol olumsuz okulda bir gencin performansını ve spor da başarı etkileyebilir. Buna ek olarak, etkileri uzun vadeli olabilir.

İletişimsel veya çalışan bir doğanın gelişmesi veya dikkatini dağıtmasından bağımsız olarak, beyninizin yeteneklerini kullanmanıza ve görevleri tamamlamaya odaklanmanıza yardımcı olacak birkaç teknik vardır.

Konsantrasyon nedir?

Dikkat kontrolü, bireyin neye dikkat edeceğini ve neyi görmezden geldiğini seçme kapasitesi olarak açıklanır. Aynı zamanda endojen dikkat veya yürütücü dikkat olarak da bilinir. Yatma açısından dikkat kontrolü, bireyin konsantre olma yeteneği olarak tanımlanabilir.

Düzenli olarak ‘doğa ile birleşmeye’ çalışın

Doğada harcanan zaman, doktorun reçete ettiği bir şey olabilir ve buna ek olarak, konsantrasyon süresinin ve odaklanma yeteneğinin göstergelerini artırabilir.

Araştırmaya göre, çeşitli bitki örtüsü de dahil olmak üzere doğayı düşünmek, çocukların beyin gelişim sürecine fayda sağlayabilir.

Daha ‘yeşil’ bölgelerde yetişen 4-5 ila 7 yaş arasındaki çocukların dikkat seviyesi testlerinde daha iyi sonuçlar verdiği ortaya çıktı. Deneyin sonuçları, çocukların sağlığını ve zihinsel gelişimini desteklemek için şehirlerdeki yeşil alanların sayısının artmasının önemini desteklemektedir.

Bitki örtüsünün konsantrasyona etkisi

Bitki örtüsünün konsantrasyon üzerindeki yararlı etkisi yaşlandıkça durmaz. Bilim adamları şunları söylüyor: “Bir öğrenci veya çalışan, odada duran bitkilere düzenli aralıklarla bakarsa, konsantrasyon seviyesi artabilir.

Öğrencilere monoton çalışma gerektiren bir görev verildi. Görevin ortasında, onlara 40 saniyelik bir mola verildi ve bu süre zarfında ya çıplak çimento çatıya ya da yakındaki bir binanın çatısındaki çiçekli kış bahçesine bakabildiler. Deneyin ikinci yarısında, kış bahçesine bakan öğrenciler daha az hata yaptılar ve gözlerinin önünde boş bir çatıya sahip olan sınıf arkadaşlarından daha yüksek konsantrasyon seviyeleri gösterdiler.

Başka bir çalışmada, bitkileri boş bir ofise yerleştirmenin çalışanların verimliliğini %15 artırdığı gözlemlenmiştir. Bitkilerin varlığı, çalışma koşullarındaki memnuniyetin büyümesine, hava kalitesinin iyileştirilmesine ve konsantrasyonun artmasına katkıda bulunmuştur.

Bilim adamları, bitkilerin benzer etkilere neden olabileceğini açıklığa kavuşturuyorlar, çünkü daha ’’yeşil’’ bir çalışma alanı, bir çalışanın bilişsel, duygusal ve fiziksel katılım derecesini arttırıyor.

Beyin gelişimi için görevler yapın

Son zamanlarda yapılan bir deney, beyin gelişimi için sıklıkla egzersiz yapan insanların – örneğin, bulmaca çözme – insanların yaşlılıkta beyin aktivitesinin en iyi göstergelerini gösterdiğini göstermiştir.

Araştırmacılar, bulmaca çözme sıklığı ile mantıksal zincirler oluşturma, iyi bellek ve daha fazla dikkat gerektiren iş görevlerinin hızı ve doğruluğu arasında doğrudan bir ilişki kurabilmişlerdir.

Bir çalışma, konsantrasyon artışı ve hafızanın eğitimindeki başarının kullanılan egzersiz türüne bağlı olduğunu vurguladı. Bilim adamları iki yöntemi karşılaştırdılar: “Dual n-back” ve “complex span”.

Dual n-back alıştırması, deneğin sürekli değişen ses ve görsel uyaranların belirli bir sırasını hatırlaması gereken bir testtir. (Karmaşık yayılma, bir katılımcının bir karmaşık elemanlar dizisini hatırlaması gereken, örneğin bir hesaplama yapıp sonucunu hatırladığı, ardından bir kelime veya cümle vb.) Dual n-back egzersizini uygulayan çalışma katılımcıları, çalışma hafızasında% 30’luk bir gelişme gösterdi; bu, karmaşık açıklık ekibinin elde ettiği ilerlemenin neredeyse iki katıydı.

Bilgisayar oyunları ayrıca beynin çeşitli bölgelerinde değişikliklere neden olabilir. Bilim adamları, oyun oynamak için harcanan zamanın, mekanda ve dikkatte oryantasyondan sorumlu bölgelerin verimlilik derecesinde bir değişikliğe ve artışa yol açtığını buldular.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu