Yaşam

Mevlana’nın hayatı ve merak edilenleri

Google News

Mevlana, 30 Eylül 1207’ de Horasan’ın Belh şehrinde dünyaya gelmiştir. Babası Belh şehrinin ileri gelenlerinden Bahaeddin Veled’dir. Annesi ise Belh emiri Rüknettin’in kızı Mümine hatundur. Birtakım siyasi olaylar ve yaklaşan Moğol istilası yüzünden ailesi ile birlikte Belh şehrinden ayrılmak zorunda kalan Mevlana, ilk durak olarak Nişabur’da kalmışlardır.

Mevlana Nişabur’da Feridüttin Attar’ın ilgisini çekmiş ve takdirini kazanmıştır. Daha sonra babası ile birlikte Nişabur’dan Bağdat’a oradan Küfe yolu ile Kabe’ye hareket ettiler. Burada haç farizasını yerine getirdikten sonra Mekke, Medine, Şam, Malatya, Erzincan sonra Karaman’a geldiler ve bir müddet kaldıktan sonra Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ın daveti üzerine Konya’ya yerleştiler.

Mevlana’nın evliliği

1225 yılında Gevher hatun ile karamanda evlendi. Bu evlilikten Sultan Veled ve Alaeddin Çelebi adlarında iki oğlu oldu. Yıllar sonra Gevher Hatunu kaybeden Mevlana dul iki çocuklu Kerra Hatun ile evlendi. Kerra Hatun’dan ise Muzafferaddin Emir Alim Çelebi adında ve Melike Hatun adında iki çocuğu daha olmuştur.

Karaman’dan sonra Konya’ya yerleşen Mevlana yaşamını burada devam ettirdi. Mevlana’ın babası vefat edince öğrencileri ve talebeleri Mevlana’ın çevresinde toplandılar. Çok küçük yaşta derslere başlamış ve Allah yolunda hakikat sırlarını bulmaya çalışmıştır. Mevlana büyük bir din bilgini olmuş ve yaşamını Hamdım, Piştim ve Yandım sözleriyle özetlemiştir.

Mevlana’nın ölüm tarihi

Mevlana 17 Aralık 1273 yılına vefat etmiştir. Mevlana ölüm gününü doğuş günü kabul ediyordu çünkü sevdiğine yani Allah’ kavuşacaktı. Buna göre Mevlana’nın vefat tarihi hakkında birçok farklı bilgi verilen tarihin doğrusu 17 Aralık 1273’dür.

Mevlana ile Şems’in İlk Tanışma Hikayesi
İlginizi Çekebilir Mevlana ile Şems’in İlk Tanışma Hikayesi

Mevlana’nın Eserleri

  • Mesnevi
  • Divanı Kebir
  • Mektubat
  • Meclisi Seba
  • Fihi Ma Fih

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu