Yaşam

Saatin icadı ve geçmişten günümüze gelişimi

Google News

İlkel dönemlerde yaşayan insanlar, işlerini yapabilmek ve zamanı öğrenmek için güneşe bakardı. İnsanlar bu dönemde gündelik işlerini yapabilmek için gün ışığından yararlanırdı. Peki sonra ne oldu? İşte tüm merak edilenleri ile saatin icadı ve gelişen dönemde saat türleri.

Saat nasıl ortaya çıktı?

Güneşin doğması ve batması, vakti ölçmek için insanlara yetiyordu. Ancak daha sonra nüfusun artması insanların zamanla devlet kurarak yaşamaya başlaması, devletin görevlerini düzen içinde yapma çalışması zamanın daha anlaşılır olma halini ortaya çıkarmıştır. Bu gereksinimler sonucunda ilk olarak MÖ 4000 yıllarda Mısır da icat edilen güneş saatidir. Değişen zamanda gereksinimler sonucu birçok saat çeşidi günümüze kadar gelmiştir.

Saatin rakamları arasındaki açılar 30 derecedir.

Saat çeşitleri

Başlıca saat çeşitleri; Güneş saati, su saati, kum saati ve ateş saati olarak sıralanmıştır. Bu saatler hakkında detaylı bilgi ve sıralama şu şekildedir.

Kum Saati

Güneş saati

İlk kullanılan saattir. Bu saat bir kazığı yere 90 derecelik açı ile dikilmesidir. Güneşin hareketi sonucunda kazığın gölgesi hareket eder ve harekete bağlı olarak ta zamanı bölümlere ayırmışlardır. Ancak güneşli olmayan günlerde bu işlevini yerine getiremediğinden saatte gelişmeler devam etmiştir.

Su saati

Mısır ve Babil gibi medeniyetlerde kullanıldığı bilinen su saati güneş saatinin işlevsiz olduğu durum için icat edilmiştir. Su saati bir kabın içindeki suyun akması ile kabın içerisindeki işaretler ilerleyen zamanı göstermekteydi. Daha işlevsel olarak kullanılmıştır.

Kum saati

Üst üste bulunan iki cam fanusun içerisindeki kumum birinden diğerine aktarılmasıdır. Kum saati daha çok kısa zaman dilimlerini belirttiği için işlevselliğini azaltmaktadır.

Kum saati ile ilgili olarak detaylı bilgi almak için şu sayfayı ziyaret ediniz;

Kum Saatinin Tarihçesi
İlginizi Çekebilir Kum Saatinin Tarihçesi

Ateş saati

Mum saati olarak ta bilinen ateş saati yandıkça mumun arkasındaki işaretler zamanı belirlemekteydi. İlk kullanım yeri bilinememekle beraber You Jiangu adlı Çinli bir şairin şiirinde bahsedilmektedir. En bilinen mum saatler İngiltere kralı Alfred’in saati ile bilim adamı El Cezeri’nin 1206 yılında tasarladığı saatlerdir.

Ayrıca Dünyanın En Büyük Saatleri başlıklı makalemize göz atabilir, listede en büyük saatlerden birinin Türkiye’de olduğunu görebilirsiniz.

Mekanik saatlerin icadı

Günümüze doğru ihtiyaç olarak zamanı belirlemede kullanılan saatler, işlevsel olarak yetersiz kalmaktaydı. Artık mekanik saatler icat edilmeye başlamıştı. 1524’te Alman kilit ustası Peter Henlien, tarihte bilinen ilk kurmalı saati üretti. Saat o dönemde zamanı gösteren bir araç olmaktan çıkıp modaya dönmüştü. İnsanlar saati aksesuar gibi kullanmaya başlamışlardı saati olmayan ayıplanıyordu. Lüks bir ihtiyaç olmuştu. 1600’lerde bu görüş değişmedi insanlar saati mücevher olarak görüyordu.

1656 ilk sarkaçlı saat üretildi. 1952’de ilk kez kurulmayan saat üretildi. Bu saat pil denen mucize ile çakışıyor hiçbir saatin ulaşamadığı dakikliğe ulaşıyor. 1970’lerde elektronik saatler piyasada ilk kez görülmeye başladı.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu