Ekonomi

Swap nedir? Swap oranı ve çeşitleri

Google News

Son zamanlarda sık sık kullanılan ve merak konusu olan swap, özellikle yatırımcıları yakından ilgilendiriyor. Kur oranlarının değişmesi ve ekonomideki dalgalanmaları takip eden kişiler swap ne demek, swap nedir, swap çeşitleri ve swap faizi gibi konuları da merak ediyor. Swap başlığı altında merak edilenler ve detaylı açıklamalarını kısaca özetledik. İlk olarak swap kelimesinin anlamından başlıyoruz.

İçindekiler

Swap nedir?

Değiş tokuş etmek, takas etmek ya da değiştirmek gibi anlamlar ifade etmektedir. Swap, karşılıklı tarafların belli bir zaman zarfında varlıklarına ya da yükümlülüklerine bağlı olan farklı türden faiz ödemelerini ya da döviz türünü karşılıklı olarak değiştirdikleri bir çeşit takas sözleşmesi olmaktadır. Daha somut bir ifadeyle 15 yıllık sabit faizden borca sahip bir şirket ile yine kendisi gibi olan fakat daha değişken dalgalı bir faizli borca sahip şirketin birbirlerinin yükümlülüklerini değiştirmesi olmaktadır.

Swap işlemi sayesinde faiz oranları ile döviz kurlarındaki dalgalanmalar sonucunda ortaya çıkan riski minimize etmek ve bunan en az zararla kurtulmak amaçlanmaktadır. Aslında kısaca swap işlemleri döviz takasları için kullanılan bir yöntemdir. Piyasada bilinen üç tür swap işlemi bulunmaktadır.

  1. Para Swapı: Para swap işlemlerinde karşılıklı iki tarafın kendi aralarında önceden uzlaştıkları oran ve koşullar doğrultusunda belirli miktardaki para birimleri değiştirilmektedir.
  2. Faiz Swapı: Bunda ise göstermelik bir anapara miktarı üzerinden farklı faiz oranları olacak şekilde hesaplanacak faiz miktarlarının taraflar arasında sözleştikleri vadelerle değişimini içeren bir sözleşmedir.
  3. Çapraz Döviz Swapı: Bu swap işlemi türünde ise, yine aynı şekilde göstermelik bir anapara miktarı üzerinden farklı faiz oranlarına göre hesaplanacak faizlerin karşılıklı olarak anlaştıkları vadelerce değişimini içeren sözleşmedir. Fakat bunda farklı olarak, aynı para biriminden olan borçların faiz ödeme şekilleri değişmekte iken, anapara değişimi yapılamamaktadır.

Swap oranı nedir?

En çok da Forex yatırımcılarının ilgilendiği ve yakından takip ettiği konulardan olan swap oranı kısaca, işlem yapılmakta olan paritedeki iki para biriminin faiz oranları arasındaki farktan ortaya çıkmaktadır. Şayet yatırımcı açtığı durumdaki pozisyon ile yeni bir tarihe geçerse bu oranlardan olumlu ya da olumsuz olarak etkilenmektedir.

Şayet siz açtığınız pozisyonu gün içinde tekrardan kapatırsanız o zaman herhangi bir durum söz konusu olmaz ve burada bir swap işleminden de söz edilemez. Uluslararası piyasalarda ise likiditesi yüksek para birimlerinin Amerikan Doları (USD) cinsinden karşılıklı borç verme oranları ise LIBOR’a göre belirlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu