Cep TelefonuTeknoloji

Telefonlardan silinmesi gereken uygulamalar

Google News

Akıllı telefonların gün geçtikçe daha da hayatımızın içerisinde yer almasıyla birlikte, bu telefonlara yüklenen uygulamaların da aynı zamanda hayatımızda yer edindiğini söyleyebiliriz. Ancak bu uygulamalar arasında hem telefon sağlığını hem de veri gizliliğini tehdit eden bazı uygulamalar yer alabiliyor. Bu yüzden telefonlarımızda gereksiz yere bulundurmamız gereken uygulama türlerini sizler için sıraladık.

Play Store ve AppStore uygulamalar mağazalarında, cihazlarınıza yükleyebileceğiniz yüz binlerce uygulama yer alıyor. Ancak bu uygulamaların bazıları hiçbir işe yaramıyor, bazıları veri gizliliğini ihlal ediyor, bazıları ise telefonunuzu yavaşlatabiliyor. Aşağıda vereceğimiz türde uygulamalar, telefonunuzu gündelik kullanımda yoran, bataryasını öldüren ve depolama alanını işgal eden uygulamalar sınıfına giriyor. Peki, bu uygulamalar nelerdir? Gelin detayına birlikte bakalım…

Hangi uygulamaları kaldırmak gerekiyor?

Bu uygulamaların tek tek isimlerini vermeye kalksak sanırım işin altından kalkamazdık. Zira en çok kullanılan iki uygulama mağazasında da yüz binlerce uygulama yer alıyor. Ancak bizler sizin için bu uygulama türlerini gruplara ayırdık ve bunların neden silinmesi gerektiği ile ilgili bazı açıklamalarda bulunduk. Lafı fazla uzatmadan bu listemizi sizlerle paylaşalım.

Anti Virüs Uygulamaları

cep telefonları

Özellikle Android işletim sistemine sahip olan cihaz kullanıcıları, telefonlarına anti virüs uygulamalarının yüklenilmesi gerektiğine inanıyor. Ancak günümüzde Android cihazların neredeyse hepsi sistemlerini korumak amacıyla kilitli bir ön yükleyici ile birlikte geliyor. Yani bilinmeyen kaynaklardan uygulama yüklemek için bu kilidi kaldıran kullanıcılar dışında, Android cihazların tamamen güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Diğer tarafta iOS işletim sistemine sahip olan kullanıcıların ise güvenlik açısından zaten endişe etmeleri gereken bir durum olmadığını söylemeye sanırım gerek yok. Zira bu işletim sisteminde güvenlik açıkları vermemek adına bazı işlevsel özelliklerin bile devre dışı bırakıldığı bilinen bir gerçek.

Akıllı telefon piyasasında kullanılan cihazların birçoğunda yer alan işletim sistemlerinde durum böyleyken, anti virüs uygulamalarının sadece arka planda çalışarak cihazınızın performansını olumsuz yönde etkileyen uygulamalar olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden işe anti virüs uygulamalarını kaldırarak başlamak faydalı olacaktır.

Pil Tasarruf Uygulamaları

telefon şarj

Uygulama mağazalarında oldukça fazla indirilen bu uygulamalar, açıkçası pil tasarrufu haricinde her işe yarar. Zira bazılarının verilerinize erişmek için geliştirildiğini dahi söyleyebiliriz. Eğer daha uzun süreli bir cihaz kullanımı istiyorsanız, cihazınızda arka planda çalışan uygulamaları kısıtlayarak işe başlayabilirsiniz. Ayrıca cihazınızın ekran parlaklığını ayarlamak ve gerektiğinde güç tasarruf modunu açmak oldukça faydalı olacaktır.

Yazılım Şişkinliği Uygulamalar

cep telefonu

Özellikle piyasadaki bazı akıllı telefon üreticileri, cihazları gereksiz uygulamalar ile donatmayı pek severler. Bu uygulamalar çoğu kullanıcı tarafından hiçbir zaman kullanılmaz ve yazılım şişkinliği (bloatware) haricinde herhangi bir işe de yaramazlar. Hem depolama alanınızda yer açmak hem de arka planda çalışan uygulamaları temizlemek adına bu tarz uygulamaları cihazınızdan en kısa sürede kaldırmanız yararınıza olacaktır.

Resmi Olmayan Uygulama Mağazaları

android

Mobil cihazınızda güvenliği arttırmanın birinci kuralı; hiçbir zaman bilinmeyen kaynaklardan, bilinmeyen dosyaların indirilmemesidir. Bu yüzden eğer cihazınızda böyle bir uygulama varsa hemen kaldırıp, gerekirse cihazınızı sıfırlayarak bir daha bu bilinmeyen kaynaklardan uygulama yüklememeye özen göstermelisiniz.

İlginizi çekebilir: En çok internet kullanan 6 mobil uygulama

İllegal Uygulamalar

cep telefonu karakter analizi

İllegal denildiği zaman akla çok abartılı işler gelebiliyor. Ancak bazı durumlarda çok basit durumlar bile illegal uygulama sınıfına girebiliyor ve baş ağrıtabiliyor. En basitinden bazı bölgelerde ses kayıt uygulamaları yasalken, bazı bölgelerde bu tarz uygulamalar yasal olmayabiliyor. Bu yüzden bu tarz uygulamaları kullanmadan önce sağlam bir araştırma yaparak sonradan sıkıntılar yaşamamayı tercih edebilirsiniz.

Sizler için telefonunuzda olmaması gereken uygulama türlerini sıraladık. Uygulamaları tek tek vermek yerine genel kategoriler üzerinden değerlendirerek bu konuda herhangi bir şekilde açık vermemeye özen gösterdik. Umarım sizlerde bu tarz uygulamaları telefonlarınızdan kaldırarak daha uzun ömürlü bir mobil kullanım elde edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu