Cep TelefonuİnternetTeknoloji

WhatsApp’a alternatif mesajlaşma uygulamaları

Google News

Günümüzde en popüler mesajlaşma uygulaması konumunda olan WhatsApp, devreye aldığı yeni sözleşmesiyle gündeme bomba gibi oturdu. AB ülkelerini muaf tutarak kullanıcıların bilgilerini Facebook ile paylaşacağını bildiren uygulama, 8 Şubat’a kadar onay verilmediği taktirde kullanılamayacak. Peki, bu sözleşmeyi kabul etmezsek alternatif olarak hangi uygulamaları kullanabiliriz? Yerli mesajlaşma uygulamaları nelerdir? WhatsApp alternatifi uygulamalar nelerdir? Gelin tüm detaylara birlikte bakalım.

WhatsApp’ın sözleşme maddeleri

Günümüzün en popüler anlık mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, çok tartışılan bir sözleşmeyi gündeme getirdi. Sözleşmeye göre artık kullanıcıların tüm verileri Facebook ile paylaşılacak. Sözleşme maddeleri ve konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

  • Altyapının ve dağıtım sistemlerinin iyileştirilmesine yardımcı olmak,
  • Hizmetlerimizin veya onların hizmetlerinin nasıl kullanıldığını anlamak,
  • Facebook Şirketi Ürünleri genelinde emniyeti, güvenliği ve bütünlüğü artırmak; örneğin sistemleri güvence altına almak ve spam, tehditler, kötüye kullanım veya ihlal faaliyetleriyle mücadele etmek,
  • Onların hizmetlerini ve sizin bunları kullanma deneyiminizi iyileştirmek, örneğin sizin için önerilerde bulunmak (ör. arkadaşlar, grup bağlantıları veya ilginç içeriklerle ilgili öneriler),özellikleri ve içeriği kişiselleştirmek, satın alımları ve işlemleri tamamlamanıza yardımcı olmak ve Facebook Şirketi Ürünleri genelinde ilgili teklifler ve reklamlar göstermek,
  • WhatsApp deneyimlerinizi diğer Facebook Şirketi Ürünleri ile birleştirmenizi sağlayan entegrasyonlar sağlamak. Örneğin, WhatsApp’ta satın aldıklarınız için ödeme yapmak üzere Facebook Pay hesabınızı bağlamanıza imkan vermek veya WhatsApp hesabınızı bağlayarak arkadaşlarınızla Portal gibi diğer Facebook Şirketi Ürünleri üzerinden sohbet etmenize olanak sağlamak.

Facebook’un her geçen gün azalan kullanım oranı ve popülerliğini, sosyal medya devi WhatsApp şu cümlelerle açıkladı:

Hizmetlerimizi kullandıkça ve Hizmetlerimiz üzerinden iletişim kurdukça bilgilerinizi paylaşırsınız. Biz de Hizmetlerimizi yürütmek, sunmak, iyileştirmek, anlamak, özelleştirmek, desteklemek ve pazarlamak amacıyla bilgilerinizi paylaşırız. Hizmetlerimiz ya da Facebook Şirketlerinin hizmetleri hakkında size pazarlama amaçlı içerikler gönderebiliriz.

WhatsApp yerine kullanılabilecek mesajlaşma uygulamaları

Yerli mesajlaşma uygulamaları ve WhatsApp’a alternatif olarak kullanabileceğiniz internet üzerinden anlık mesajlaşma uygulamalarını detaylarıyla listeledik. Özellikle veri güvenliğiniz açısından uygulamaların detaylarını inceleyebilir, bundan sonraki süreçte hangi uygulamayı kullanacağınızın kararını verebilirsiniz. İşte yerli ve milli mesajlaşma uygulamaları, önerilebilecek diğer mesaj uygulamaları.

Telegram

telegram uygulaması

Çoklu platform desteği sunan Telegram, sağladığı güvenlik ile öne çıkıyor. Rus programcı Pavel Durov tarafından geliştirilmiştir. Kullanıcılar birbirleri arasında yazı, fotoğraf, video, ses ve 2 GB’a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Telegram uygulaması aynı zamanda görsel paylaşımlarında fotoğrafların kalitesini bozmadığı, fotoğraf boyutunu küçültmediği yönüyle de dikkat çekiyor. (Bkz. Telegram uygulaması nedir, özellikleri nelerdir?)

Telegram uygulaması özellikleri; Bulut tabanlı mesajlaşma, gizli sohbet imkanı, kaybolan mesajlar, ekran görüntüsü alındığında karşı tarafa bildirim gitmesi, gizli sohbet, gizli numaralardan mesaj alınmasını engelleme, gönderilen mesajları sonradan düzenleyebilme, konum paylaşımı, sesli ve görüntülü arama, grup görüşmesi gibi önemli yönleriyle öne çıkıyor.

Hemen yükle: IOSAndroid

Dedi

dedi

Yerli ve milli mesajlaşma uygulaması olarak ilgi gören Dedi uygulaması WhatsApp’a benzer yapısı ile internet üzerinden anlık mesajlaşma imkanı sunuyor. Dedi mesajlaşma uygulamasında aynı zamanda sesli ve görüntülü görüşme imkanı mevcut. Yerli bir uygulama olan Dedi, Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği‘nin geliştirip WhatsApp’a alternatif olarak sunduğu bir uygulamadır.

Dedi uygulaması özellikleri; Görüntülü ve sesli arama, konum, ses dosyası, video ve belge paylaşımı, grup kurarak sohbet edebilme özelliği, silinen mesajlara belli bir süre daha ulaşma imkanı gibi başlıca özellikler sunuyor.

Hemen yükle: IOSAndroid

Bip

bip

Turkcell tarafından geliştirilen ve en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan Bip, özellikle WhatsApp’ın sözleşme haberi sonrası daha da ilgi görmeye başladı. Yerli uygulama bip ile ücretsiz anlık mesajlaşma ve dosya paylaşım imkanınız bulunuyor. Uygulamanın öne çıkan bir diğer özelliği Turkcell aboneleri için birçok işlemde internet kotasını düşürmemesidir.

Bip uygulaması özelliklerine baktığımızda ilk olarak yerli olmasıyla öne çıkıyor. Çeviri özelliği sayesinde her dilde mesajlaşma, acil durum butonu sayesinde önemli anlarda güvende olduğunuzu bildiren ve acil durum bildirme imkanı bulunuyor. Aynı anda birçok kişi ile HD görüşme imkanı da sunan Bip uygulaması Android ve IOS market üzerinden kolaylıkla indirilebiliyor.

Hemen yükle: IOSAndroid

Laff

laff

Türkiye’nin yeni sosyal mesajlaşma uygulaması sloganıyla hizmet veren anlık mesajlaşma uygulaması Laff, yerli uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Türk Telekom’un Ar-Ge ve teknoloji şirketi Argela tarafından geliştirilen yerli ve milli mesajlaşma uygulaması LAFF’ın Beta sürümü, Android ve iOS platformları için kullanıma sunuldu. Laff mesajlaşma uygulamasını kullanmaya hemen başlamak için bağlantıları kullanarak uygulamaları cep telefonunuza yükleyebilirsiniz.

Hemen yükle: IOSAndroid

Signal

signal

Signal, Elon Musk’ın WhatsApp’a karşı tepki olarak önerdiği uygulama olmasıyla bir anda yükselişe geçti. Türkiye’de en popüler mesajlaşma uygulamaları arasında Telegram’dan sonra ikinci sırada yer alan Signal uygulamasının yapımcıları arasında internet güvenliği konusunda isim yapmış kişilerin yer aldığı paylaşılan bilgiler arasında.

Hemen yükle: IOSAndroid

Hangi mesajlaşma uygulaması hangi kullanıcı verilerini istiyor?

WhatsApp Telegram Signal Bip
Telefon numarası Evet Evet Evet Evet
Rehber Evet Evet Evet
Cihaz kimliği Evet Evet Evet
Yaklaşık konum Evet Evet
Kesin konum Evet Evet
Satın alma geçmişi Evet Evet
Fotoğraf ve Videolar Evet
Ses verileri Evet
Performans verileri Evet Evet

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Gündeme bomba gibi oturan bu konu ne diye düşünürken, yazdığınız yazıyı okudum gerçekten güzel emek verilip yazılmış, aydınlanmış oldum ve hangi uygulama kimlere ait olduğunu öğrenmiş oldum. Emeğiniz için teşekkür ederim. Ayrıca bip kullanmaya karar verdim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu