Otomobil

Adım Adım ‘Araç Muayenesi’ İşlemleri

Google News

Trafikteki motorlu araçların teknik olarak trafiğe çıkışının uygun olup olmadığının tespit edildiği ve belli zaman aralıklarında yapılan araç muayenesi için merak edilenleri araştırdık. Bir aracın muayene öncesinde izlenmesi gereken adımlar, muayene için gerekli işlemler ve muayenede araçlarda dikkat edilen hususlar gibi birçok konunun üzerinde duracağız. İlk olarak araç muayene sürelerinden bahsedecek olursak aşağıdaki listeden ilk olarak araç türlerine göre muayene sürelerini görebilirsiniz.

Araç muayenesi nasıl yapılır? Muayene sırasında istenen evraklar hangileri? Araç muayene randevusu nasıl alınır? Muayene ücretleri ne kadar? Muayene öncesi dikkat edilecek hususlar ve diğer merak edilen birçok konunun yanıtı sizlerle.

Araç muayenesi nerede yapılır?

Türkiye’de araç muayene işlemleri TÜVTÜRK tarafından yapılmaktadır. “Güven Verir. Değer Katar.” sloganıyla ülkemizdeki illerin birçok noktasında faaliyet gösteren TÜVTÜRK, motorlu taşıt randevularını gerçekleştirerek trafikte daha az sorunlu bir sürüş için gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyor. Ayrıca Egzoz Emisyonu konusunda da araçların uygunluğunu ve düzenli olarak ölçümünü bu istasyonlarda yaptırmak mümkün.

Araç muayenesine ilişkin merak edilen araç muayene istasyonu yerleri, muayene sorgulama, muayene ücreti hesaplama, muayene gecikme ücreti hesaplama ve araç muayene sorgulama gibi birçok konu TÜVTÜRK resmi web sitesi olan tuvturk.com.tr adresinden yanıt buluyor.

Araç muayene randevusu

Türü her ne olursa olsun motorlu aracınızın muayenesini yaptırmak için öncelikle randevu almanız gerekiyor. Araç muayenesi için randevu almanın en basit yolu web sitesi üzerinden araç muayene randevusu oluşturmaktır. Aşağıdaki adımları izleyerek muayene randevusu oluşturabilir, size uygun olan günü seçebilirsiniz.

İnternet sitesi üzerinden araç muayene randevusu

Bu yöntemi kullanarak araç muayene randevusu oluşturmak için öncelikle TÜVTÜRK resmi sitesi olan tuvturk.com.tr’ye giriniz. Ardından “Randevu Al” butonuna tıklayınız. İnternet sitesi üzerinden randevu alırken sizden istenen bilgiler şu şekildedir;

  • Muayene randevusu alınacak araç plakası
  • Ruhsat seri no
  • Randevu almak istediğiniz şehir

Yukarıdaki bilgileri girerek muayene oluşturmaya devam edebilir, bulunduğunuz ilde size en yakın olan araç muayene istasyonunu seçerek muayenenizi oluşturabilirsiniz.

Araç muayene ücretleri

Araç muayenesi yapılırken ücretlendirme araç türüne ve bulunduğunuz tarihe göre farklılık göstermektedir. Araç muayenesine ilişkin fiyatlar TÜVTÜRK sitesinde randevu ekranında karşınıza çıkacaktır.

Ayrıca muayene süresi geçen araçlardan muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmaktadır. Gecikme durumunuza ve muayenesiz geçirdiğiniz süreye göre farklılık gösteren bu fiyatı kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Gecikme cezası muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5‘i oranındadır.

Örneğin; araç muayene ücretiniz 250 TL olduğunu var sayarsak, 1 ay araç muayenenizi geçirmeniz durumunda bu ücrete ek 12,5 TL ücret ödemeniz gerekecek. 250 TL muayene ücreti olan bu tutar 262,5 TL olarak tahsil edilecek.

Araçlar için muayene ücreti gecikme cezası hesaplanırken Kamyon, Otobüs, Çekici, Tanker, Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Römork, Motosiklet ve Traktör türüne göre farklı tutarlar uygulanmaktadır.

Araç türüne göre muayene süreleri

  • Hususi/Resmi (Binek) Otomobiller – İlk üç yaş ve sonrası her 2 yılda bir
  • Lastik Tekerlekli Traktör – İlk üç yaş ve sonrası her 3 yılda bir
  • Diğer Motorlu Araçlar ve Her Türlü Römorkları – İlk bir yaş ve sonrası yılda bir
  • İki veya Üç Tekerlekli Araçlar – İlk üç yaş ve sonrası her 2 yılda bir muayene edilmelidir.

Araç muayenesi öncesinde dikkat edilmesi gerekenler

Araba için muayene öncesi hazırlanması gereken başlıca hususlar bulunmaktadır. Muayenenin olmazsa olmazları arasında yer alan aşağıdaki eksiklikleri gidermeden veya kontrol edilmesi gereken noktaları test etmeden muayeneye gitmeyin. İşte muayene öncesi araçta kontrol etmeniz gereken noktalar.

  • Lastiklerin yeterince eskimemiş olması son derece önemlidir. Gerekli diş kalınlığının altında kalan lastiğe sahip araçlar muayeneden geçemez.
  • Park lambalarının tümünün de çalışır durumda olması gerekiyor.
  • Far ve sinyallerin tamamı çalışır durumda olması gerekiyor.
  • Fren ve geri vites lambasının çalışır durumda olması gerekiyor.
  • Emniyet kemerlerinin düzgün çalıştığından emin olun.
  • Camda çatlak veya kırık olmadığından emin olun.
  • Silecek ve diğer mekanik kısımların çalışır durumda olduğundan emin olun.
  • Plakada vida izi veya APP plaka olmadığından emin olun. (Yeni yasa ile birlikte artık yıpranmış, vida izi olan veya APP plaka olan araçlar muayeneden geçemiyor. Detaylı bilgi için aşağıdaki konuyu inceleyin.)
Araç muayenesinden geçemeyecek plakalar
İlginizi Çekebilir Araç muayenesinden geçemeyecek plakalar

Yeni sisteme göre araç muayenesi

Araç muayene işlemlerinde yapılan düzenlemelere 2018 yılı itibariyle bir yenisi daha eklendi ve özellikle yazılı evraklarla ilgili düzenlemeler yapıldı. Daha önceden muayene esnasında verilen pul ve muayene onay formu yeni sistemle düzenlendi. Buna göre artık iki farklı şekilde yer alan ruhsat belgeleri artık teke düşüyor, araç muayene çizelgesinin yer aldığı ruhsat belgesi kullanımdan kalkıyor.

Motorlu Araç Trafik Belgesi” adıyla her ruhsat evrakları arasında yer alan belge artık muayenelerde işlenmiyor. Muayene sonrası plakaya yapıştırılan muayene pulu ve muayene sonunda size verilen evrak muayene sürenizi gösteren resmi belge olarak kullanılacak.

Bununla birlikte daha önceden egzoz emisyon pulu aldığınızda kağıt üzerinde işlenen belgeye de ihtiyaç kalmıyor, bu da emisyon pulu işlemi sonrasında  size verilen küçük bir belge ile kayda geçiliyor. Yani artık ruhsat üzerinde aracın muayenesine kalan süreyi gösteren kısım kullanılmıyor, muayene ile ilgili detay sistem üzerinde ve a4 formatında size verilen belge üzerinde kayda geçiliyor. Bu nedenle muayene bitişinde ruhsatınıza işlenmeyen bir sonraki muayene tarihi bilgisinin eksikliği kafanızı karıştırmasın, çünkü bu uygulama artık tarihe karıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu