Yaşam

Dekorasyonda kullanılan temel kavramlar ve terimler

Google News

Dekorasyon; ev, iş yeri, ofis gibi mekanları kullanım amaçlarına uygun olarak verimli, estetik ve sanatsal bir şekilde düzenleme işidir. Dekorasyon işi için birçok şirket kurularak iş kolu haline gelmiştir. Amaç; yaratıcı tasarımlar geliştirerek renk, şekil ve stillerle temel farklılıklar yaratmaktır. Dekorasyon işlerinde karşımıza birçok kavram ve terim çıkmaktadır.

Dekorasyon işindeki temel kavramlar

Bosaj; duvar yüzeyindeki taşların, çeşitli şekillerde pürüzlü ve çıkıntılı bırakılması uygulamasına denir. Aynı zamanda taş duvar da denilmektedir.

Kartonpiyer; duvar ve tavan ara kesitleriyle, tavan göbeklerine uygulanan, kabartmalı süsleme işlerinde kullanılan sertleştirilmiş mukavva veya alçıdır.

Ambrans; fon perdeleri kenara toplamak için, kuşakların takıldığı uçları metal aksesuarlara denir.

Alınlık; bazı yapıların giriş kısmına ya da kapı ve pencerelerin üst kısımlarına yapılan, üçgen süslemelere denilmektedir.

Abajur; ışığı bir yerde toplayarak, doğrudan gözlere temas etmesini önlemek amacıyla tasarlanan ve loş bir ortam oluşturmak için konulan lamba siperine denir.

inşaat çizim proje

Oran; nesnelerin ebatlarının, çevresindeki diğer nesnelerle olan ilişkisidir. Dekorasyon için kullanılacak materyallerin, mekanın boyutları ile orantılı olması önemlidir.

Denge; mekana yerleştirilen nesnelerin, birbiriyle uyumlu kombinasyon oluşturmasıdır.

Kontrast; aynı stildeki materyallerin farklı renk, desen ve ebatta kullanılmasıyla sağlanır. Mekanı sıkıcı olmaktan kurtarıp çekici kılan etkendir.

Ritim; bir desenin ya da rengin, mekanın değişik köşelerinde kullanılması işidir.

Doku; tavan, duvar ve mobilyalara uygulanan, mekana derinlik kazandıran kavramdır.

Desen; mekanlara hareket getiren dekorasyon tekniğine denir. Bir mekanda genellikle aynı tarzdaki desenleri kullanmak gerekir.

Seramik; yüksek sıcaklıkta pişirilen, bir yüzü sırlanmış, ince döşeme plakasına denilmektedir. Dış cephe ve zeminlere döşenerek dekore edilmektedir.

Asma Tavan; tavanı yüksek ahşap binaların iç mekanlarında, ahşap tavandan sarkıtılan askı materyalleriyle tavan kaplaması yapılan dekorlara denir. Tavan bu şekilde istenilen yükseklikte dizayn edilir.

Kontrplak; üç adet ince katmandan oluşan, birbirine çapraz sıralanmış, reçine ile yapıştırılan tahta panellere denilmektedir.

Perdelik; alçı, ahşap, poliüretan ve strafor gibi malzemelerden elde edilen; kornişleri gizlemeye yarayan, tavanda pencere genişliğinde veya duvardan duvara uzanan uygulamaya denir.

Duvar Kağıdı; duvarları süslemek için yüzeylerine yapıştırılan çeşitli materyallerden üretilen desenli ve renkli kağıtlardır.

Bordur; kapı ve pencerelerin etrafını kuşatan, çerçeve şeklinde süslü ve desenli kenarlara denilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu