Ekonomi

Ekonomik Stagflasyon Nedir?

Google News

İktisatçılar tarafından kısaca “Durgunluk İçinde Enflasyon” olarak anılan ekonomik stagflasyon 1970’li yıllarda hayatımıza girmiştir. ABD’de yaşanan kriz ortamını nitelendirmek için kullanılmış olan bu terim ekonomide enflasyon ile durgunluğun aynı anda izlendiği süreçleri ifade etmektedir. Peki daha detaylı olarak anlatacak olursak ekonomik stagflasyon nedir?

Durgunluk (stagnation) ve enflasyon (inflation) kelimelerinden türetilmiş olan stagflasyon Klasik İktisat Teorisinde paradokslara konu olmuş bir durumdur. Ülkeler için riskli bir durum olan ekonomik stagflasyonun en önemli etkisi işsizliğe olan etkisidir.

Bilimsel açıdan stagflasyonu tanımladıktan sonra bu durumun ekonomiler üzerinde yarattığı etkilerden bahsedelim. Aslında işin özünde piyasaların durgunlaşması, işsizliğin ise artması durumunu irdeliyoruz. Yüksek fiyatlar nedeniyle durgunlaşan piyasalarda işsizliğin azalması sonucu stagflasyon terimi ortaya çıkacaktır.

Stagflasyon sürecinde enflasyon rakamlarının yüksek seyretmesi ülke ekonomisi için olumsuz durum teşkil etmektedir.

İşsizliğin arttığı, ekonomik büyümenin kısıtlandığı ve enflasyonun da yüksek seyrettiği bir ülke için kriz politikaları söz konusu olacaktır. Bu durumda olan ülkeler bir yandan enflasyonla mücadele, bir yandan da ekonomik yönden hareketlilik yaşatacak politikalar geliştirme sürecine girecektir.

Türkiye ve Stagflasyon

Ekonomik açıdan bakıldığında Türkiye‘nin henüz stagflasyon durumunda olduğunu söylemek mümkün değildir. Döviz kurlarında yaşanan yüksek artışlar, vergiler, zamlar ve dış borçlar bir yana enflasyon oranının yüzde 25’in üzerine çıkması aslında ülkemizin ekonomik sıkıntı içinde olduğunu gösteriyor. Yapılan açıklamalar neticesinde izlenecek mali politikalar ve tasarruf projelerinin ise rahatlatıcı bir yönü bulunmuyor. Yaşanan kritik durumla ile ilgili ekonomistlerin herhangi bir tartışması ve açıklaması olmamasına rağmen durum düzeltilemezse Türkiye’nin stagflasyon ile karşı karşıya kalma riski söz konusu

Ekonomik stagflasyon enflasyon oranlarının yukarı yönde seyretmesinden kaynaklanan bir durumdur. Sanayi üretiminde ve ekonomide daralma yaşanan bir süreçte sert kur hareketliliğinin de yaşanması ile birlikte artan enflasyon oranları ülkeyi giderek stagflasyona sürükler.

Bu süreçte gerekli planlamalar yapılmadığı takdirde ülke giderek stagflasyonun eşiğine gelecektir. Ekonomide yaşanan iniş çıkışlı süreçler gerek ülke vatandaşları açısından, gerekse dış yatırımcılar açısından olumsuz etki yaratabilmektedir. Özellikle de belirsizlik durumu ile birlikte ülkeler zaman içerisinde stagflasyon olgusu ile istemese de yüz yüze kalacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu