Teknoloji

İşlemcinin görevi nedir?

Google News

İşlem yapma yeteneğini aritmetik olarak oluşturan donanım parçası olan işlemci, makine dili denilen dili kullanarak, yazlımlar ve giriş çıkış birimlerinin uyumlu çalışmasını sağlar. Mekanik açıdan hiçbir şekilde parça ihtiva etmezler. Milyonlarca sayıda olan transistorü bünyesinde barındırmaktadır. İşlemcinin hızını belirleyen en önemli konulardan bir tanesi de bu transistörlerin sayısıdır.

Ne kadar çok fazla sayıda yer alırlarsa işlemci o kadar hızlıdır.

Bu kadar çok sayıda transistorü bünyesinde barındırmasına baktığınız zamanda da işlemcinin küçük boyutlarda bir eleman olduğunu anlamanız mümkündür. Ki, günümüzde de zaten 0.20 mikron büyüklüğünde üretilmesine dikkat edilmektedir.  Bu mikron şeklinde belirtilmiş olan büyüklük rakamı ne kadar küçük olursa, işlemcinin hızı o kadar artış gösterir.

İşlemci performansı

İşlemcilerin, işlemlerini yapabilme konusunda, performansını belirleyen çeşitli kriterler vardır. Bunun yanında bilgisayarlar içerisinde de işlemcinin hızını belirleyen bir dahili saat vardır. İşlemci bu saatin oluşturmuş olduğu harita üzerinde işlemlerini yerine getirmektedir.

Her komut, bu saat döngüsü içerisinde yerine getirilir. Saatin hızı, işlemcinin daha fazla sayıda komutu işlemesini sağlayan etmenlerden bir tanesidir.

MHZ saniye olarak yer alan bu kavram, 1 milyon saat döngüsü olarak işlemcide tercüme edilir. Bu sayının artışı, tabii ki işlemcinin de daha yüksek sayıda komutları yerine getirmesi olarak yorumlanacaktır.

İşlemci ne işe yarar?

Bilgisayarın bir nevi beyni olarak yorumlanırsa hiç de yanlış olmaz. Ve hatta her ne kadar ekran kartı ile önem sıralamasında yarışsa da, kesinlikle ilk sırada işlemci yer almalıdır. Çünkü işlemci, bilgisayar üzerinde yapılabilecek tüm hareketlerin işlenmesini sağlayan bir elemandır. Diğer aygıtlardan, donanım parçalarından gelecek olan her şey işlemcide işlenir.

Matematiksel işlemler yardımı ile oluşturulan bu işlemler, gerekli yerlere sevk edilirler. Bu işlemlerin gerçekleşme sürelerinin de bir saniyeden çok daha az olduklarını ekstradan belirtmek istiyoruz.

Bünyesinde yer alan milyonlarca transistör sayesinde, bir nevi açma kapama düğmesi benzerliğinde çalışır. Yani gerekli durulmada anahtarın açık olması ya da kapalı olması sağlanarak, elektrik akımının işlemciden geçişi sağlanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu