Yaşam

Kadın Nüfusunun İstihdam Oranı

Google News

Kadınların eğitime katılma oranı erkeklere göre geridedir. Ancak son yıllarda birçok projeler ile eğitime katılma oranı artmıştır. Kadınların istihdam oranı arttırmak için birçok projeler geliştirilse de ulaşılmak istenen seviyede değildir.

2015 yılında geliştirilen sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmek, kadınların güçlendirilmesi ve kadının insan hakları konusundaki eşitliği, diğer mevcut taahhütlere odaklanmaktadır.

Okur-yazar olan kadın oranı

mutfak

TÜİK‘in 2015 yıl sonu verilerine göre Türkiye’de 25 yaşının üstündeki her 100 kişiden 5’i okur yazar değil. Ancak bu oran cinsiyet olarak ayrıştırıldığında 25 yaşından büyük 10 kadından 1’inin okur yazar olmadığı görülüyor.

Kadınların iş gücüne katılım oranı

Kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğin en net görülebileceği istatistiklerden biri ise çalışan nüfus ve işsiz olup iş arayan nüfusun birbirine eklenmesi ise hesaplanan işgücüne katılım oranı.

TÜİK verilerine göre 100 kadından 31’i çalışıyor veya iş arıyor. Tam tersi 100 erkekten 71’i ise çalışıyor ya da çalışmak için iş arıyor.

İşsizlik oranı hesaplanırken nüfusun iş aramayan kısmının çalışıp çalışmadığına bakılmıyor. Yani kadın nüfusunun erkeklere kıyasla çok daha küçük bir kesiminin iş aramasına rağmen kadın işsizlik oranı yüzde 12.6 ile yüzde 9.6 olan erkek işsizlik oranından yüksek.

Türkiye kadın istihdamı

İstihdam oranı ise huzurevi, hastahane, hapishane, kışla gibi yerlerde ikamet etmeyen, yani çalışmaya müsait olan nüfusun, toplam çalışan nüfusa bölünmesi ile hesaplanan bir istatistik kalemi. Türk kadınları ise kadın istihdam oranı sıralamasında Avrupa’da en son sırada yer alıyor.

Avrupa Birliği‘nde 2015 yılında kadın istihdam oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 74 ile İsveç olurken, Yunanistan yüzde 42,5 ile sonuncu oldu. TÜİK verilerine göre ise Türkiye’de kadın istihdam oranı yüzde 27.5 ile hem yüzde 60 olan AB ortalamasının hem de yüzde 65 olan Türkiye erkek istihdam oranının oldukça altında.

10 kadından 4’ü kendini güvende hissetmiyor

Kadınlar için istatistikler güvenlik alanında da yüz güldürmüyor. TÜİK’in 2016 verilerine göre Türkiye’de  her 100 kadından 37’si kendilerini yaşadıkları çevrede güvende hissetmezken, kadınlar %15 oranında “orta” seviyede güvende hissettiklerini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu