SağlıkYaşam

Kış aylarında bitki çaylarının faydaları

Google News

Soğuk kış günlerinde hastalıklardan korunmak için bitki çayı tüketimi oldukça etkilidir. Hem fiziksel hem de zihinsel açıdan pek çok faydaları bulunan bitki çayları nezle, grip gibi genellikle kışın görülen hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Bitki çaylarının içerisinde bulunan faydalı vitaminler sayesinde kışı daha sağlıklı ve zinde geçirmek mümkündür.

Bitki çayları her ne kadar faydalı yönleri ile bilinse de fazla tüketimi yarardan çok zarara neden olur. Bu nedenle günde 3 fincanda fazla tüketilmemelidir. Ayrıca bazı hastalar da belirli bitki çaylarının tüketiminde dikkatli olmalıdır.

Kışın bitki çaylarının faydaları

Kış aylarında tüketilen bitki çayları soğuk algınlığı, sindirim sistemi problemleri, yorgunluk, halsizlik gibi birçok sorunu ortadan kaldırır. Ancak her bitki çayının kendine özgü faydaları bulunmaktadır.

Kışın içilmesi gereken bitki çayları;

Ihlamur Çayı

ıhlamur

Kış aylarının olmazsa olmazlarından olan ıhlamur, soğuk algınlığıyla birlikte idrar ve balgam söktürücü özelliği ile de bilinmektedir. Birkaç damla limon ve bir çay kaşığı bal ile içilebilir. Bal yerine şeker de tercih edebilirsiniz.

Kuşburnu Çayı

Kuşburnu Çayı

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşburnu çayı cilt elastikliğini artırması ile de bilinmektedir. Hastalıklara karşı vücut direncini artıran kuşburnu çayı, C vitamini açısından da zengindir. Günde 2 – 3 bardak tüketilmesi soğuk algınlığının belirtilerini azaltır.

Zencefil Çayı

Zencefil Çayı

Zencefil çayı, Kışın kapıya dayanan hastalıklara iyi gelmesiyle birlikte sindirim sistemini de rahatlatmaktadır. Soyulmuş zencefili ince ince dilimleyerek ortalama 2 dakika kaynatmak yeterli olacaktır. Kaynamış zencefili süzdükten sonra suyuna bir çay kaşığı bal ve bir iki damla limon ilave ederek tüketebilirsiniz.

Papatya Çayı

Papatya Çayı

Papatya çayı strese iyi gelir. Bu nedenle sakinleştirici bir etkisi vardır. Aynı zamanda ağız içindeki yaraların önlenmesinde de etkili rol oynar. Ayrıca boğaz ağrılarına da iyi gelir. Uyumadan 2 saat önce papatya çayı tüketirseniz kolayca uykuya dalabilirsiniz.

Tarçın Çayı

tarçın

Boğaz ağrılarına mükemmel bir etki gösteren tarçın çayı, soğuk algınlıkları için birebirdir. Aynı zamanda kilo vermek isteyenlere de yardımcı olur. Tarçın kök bitkisi olduğu için kaynatılarak tüketilmelidir. Tarçın çayına bal ve limon ekleyerek daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

Bitki Çayı İçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bitki çayları her ne kadar faydalı yönleri ile bilinse de aşırı tüketimi bazı sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda yüksek tansiyon hastaları, hamile kadınlar veya başka hastalıkları olan kişiler bazı bitki çaylarını tüketirken mutlaka doktora danışmalıdırlar.

Bitki çaylarının normal tüketim miktarı günde 3 fincandan fazla olmamalıdır. Çünkü fazla tüketim sindirim sistemini olumsuz etkiler ve tansiyon hastalarına zarar verebilir.

Hastalıklardan bahsetmişken tansiyon hastalarının kekik çayını fazla tüketmemesi tavsiye edilir. Çünkü kekik tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir ve tansiyon düşürücü ilaçlara ek olarak içildiğinde istenmeyen sonuçlara neden olur.

Buna ek olarak yeşil çay da hipertansiyon hastalarında çarpıntıya neden olmaktadır. Adaçayı ve zencefil ise hamile annelerde bazı sorunlara yol açar. Adaçayının sakinleştirici etkisi olduğu için bu çayın fazla tüketimi hamile kadınlara zararlıdır. Aynı zamanda kasılmalara da sebebiyet verir. Zencefil ise hamile kadınlarda düşük riskini artırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu