Yaşam

Merak Edilen Tüm Yönleriyle: Ertuğrul Gazi

Google News

Osmanlı devletinin temellerini atan Ertuğrul Gazi’nin babası Süleymanşah annesi Hayme hatun eşi Halime sultandır. Oğuzların bozok koluna mensuptur. Oğlu Osman Gazi’ye küçük bir beylik ve askeri alanda tecrübeli kumandanlar bırakmıştır. Ertuğrul Gazi hayatını milletine adamış önemli bir devlet adamı olmakla beraber, adil, heybetli,  cömert, şefkatli, sabırlı ve dindar biridir.

Özellikle son dönemlerde TRT 1’de yayınlanan Diriliş ‘Ertuğrul’ dizisiyle gündeme gelen Ertuğrul Gazi hakkında merak edilenlerini ve hayatındaki önemli dönemleri araştırdık. İşte Ertuğrul Gazi’nin bilinmeyenleri ve kısaca hayatı.

Ertuğrul Gazi’nin çocukları

Osmanlı devletinin kurucusu Osman beyin babası Ertuğrul Gazi’nin 3 çocuğu bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir;

  • Osman Gazi
  • Saru Batu Savcı Bey
  • Gündüz Alp

ertuğrul gazi çocukları

Kayıların reisi Süleymanşah vefat edince Kayıların bir kısmı Halep’te kaldı diğer kısmı ise Çukurova’ya göç ettiler. Çukurova’da kayılar ikiye bölündü. Aşiretin bir kısmı Süleymanşah oğulları ile Erzurum Pasinler ovasına göç etti.

Oğulları arasında anlaşmazlık çıkınca, büyük oğulları Sungur Tekin ve Gündoğdu ile birlikte aşiretin bir kısmı ana yurtlarına Horsan’a, Eruğrul Gazi annesi Hayme hatun ve küçük kardeşi Dündar beyle birlikte bir müddet Sürmeliçukur’da kaldıktan sonra Batı’ya göç etti.

Uç Beyi Ertuğrul Gazi

Bir rivayete göre Ertuğrul gazi Seluklu ve Harzemşah’lar arasında yapılan Yassı Çimen savaşında Selçuklu yanında yer alarak savaşı Selçuklular’ın kazanmasına sebep olmuştur. Bunun üzerine Alaeddin Keykubad bu başarılarından dolayı Kayıları ödüllendirmek için Ankara yakınlarında Karadağ’ı yaylak ve kışlak olarak verdi. Anadolu’nun Batı kısmı o dönemde Türkler için gaza diyarlarıydı. Diğer Türk eyleri gibi Ertuğrul Gazi’ye de uç beyliği verildi.

diriliş ertuğrul

Ertuğrul Gazi’nin siyasi ve askeri dehası, cesareti, yiğitliği, zekâsı sonucu olarak, 13. YY ortalarında Karacahisar ve Söğüt fethedildi. Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubat, bu fetihlerin sonucunda mükâfat olarak Söğüt ve Domaniç’i kendisine yurt olarak verdi. Yazları Domaniç yaylalarında, kışları Söğüt’te geçiren Ertuğrul Gazi, Selçuklu Devleti’nin kuzey-batı uç sınırlarını en iyi şekilde koruyup, asayişi temin etti. Domaniç-Söğüt ve çevresine hâkim olduktan sonra, Bizans sınır boylarında bulunan diğer uç beyleriyle birlikte cihat ve gaza ile meşgul olmaya devam etti.

Ertuğrul Gazi nasıl vefat etti?

ertuğrul gazi türbesi
Ertuğrul Gazi türbesi

Ertuğrul Gazi, 1281 yılında 93 yaşlarında iken Söğüt‘te hayatını kaybetti. Türbesi Bilecik – Söğüt’tedir, her yıl Eylül ayının 2. haftası pazar günü anma törenleri yapılmaktadır. “Ertuğrul Gazi’nin kabri nerededir?” şeklinde sık sık gündeme gelen önemli bir konunun yanıtını da ayrıca paylaşmış olduk.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu