Yaşam

Türkiye ve Dünya’da Rock Müzik Kültürü

Google News

Rock müzik son 40 yıla damgasını vuran en önemli müzik türü. Ülkemizde de geçmişi en az dünyadaki geçmişi kadar eski. Bunun en önemli sebebi de dönemin Türk rock müzisyenlerinin yurt dışına giderek emekleme çağındaki rock müziği yerinde görme fırsatı yakalamış olmaları. Bu sayede ülkemizdeki rock müzik dünyadaki rock müzik ile paralel şekilde ilerlemiştir.

Rock müziği nasıl ortaya çıktı?

Rock müziğin ortaya çıkışı insanların müzikte saklı enerjiyi açığa çıkarma çalışmaları sonucunda olmuştur. Rock müziğin olmazsa olmaz enstrümanı gitar, alışılagelmiş kullanımının dışında kullanılarak bu müziğin ilk temelleri atılmıştır. Peki o zamana kadar gitarın gücü neden fark edilemedi? Bunun cevabı çok basit çünkü insanlar yaptıkları müziğin yeterli bir müzik olduğunu düşünüyorlardı ve yeni bir arayışa girmek kimsenin aklına gelmiyordu.

Özellikle Jazz ve Blues türleri yeniliklere oldukça kapalı iki müzik türüydü. Ancak başını James Brown, Cream, Pink Floyd, Led Zeppelin ve The Doors’un çektiği birkaç grup gitarın sihrini fark edip daha sert müzikler yaparak rock müzik adı altında bir türle ortaya çıktılar. Bu tür Rock & Roll adıyla kısa zamanda kendi arasında alt kategorilere ayrılacak bir tür olacaktı. Bir bakıma müziği tıkanmışlığı rock müziğin icadıyla ortadan kalktı.

James Hetfield - Metallica
James Hetfield – Metallica

Dönemin pek çok grubu rock müzik yaptıklarını söylüyordu ancak bu grupların yaptıkları işler kulağa çok farklı geliyordu. Bunun sebebi ise grupların kendi soundlarını bulmak için kullandıkları gitarlarda “distortion” olarak bilinen ve gitarın sertlik derecesini ayarlayan ekipmanı farklı şekillerde kullanmalarıydı. Bu sebepten dolayı bazı rock grupları çok sert bazıları ise çok yumuşak müzikler yapmaktaydı.

Sert müzik yapanlar gürültülü olarak adlandırılmaya başladılar. Ancak rock müzikte kalıcı olmayı başaran gruplar hep bu dengeyi iyi kurmuş gruplar oldular.

Kurt Cobain - Nirvana
Kurt Cobain – Nirvana

Rock müziği çok daha sert müzik ve agresif sözlerle yapanlar kendi yaptıkları türe metal dediler. Metal müzik ilk başlarda rock müziğin bir kolu olsa da günümüzde bağımsız bir müzik türü olarak değerlendirilmekte. Tabi ki sadece metal müzik ortaya çıkmadı. Rock müzikten Grunge, Punk, Hard Rock, Brit-Rock, Alternatif Rock, Counrty ve Pop Rock gibi çok sayıda alt müzik türü ortaya çıktı. Dünya genelinde bu alt türlere ait müzikler yapan binlerce grup bulunmakta.

Türkiye’de Rock Müzik

70’li yılların hemen başında Erkin Koray, Cem Karaca, Barış Manço ve Moğollar gibi pek çok sanatçı Avrupa’ya giderek rock müziğin gelişimine birkaç yıl boyunca tanıklık ettiler. Ancak hepsinin ortak fikri bu müziğin ülkemizde Avrupa’daki haliyle kabul görmesinin zor olacağıydı. Ülkemize döndüklerinde Türk motifleri ile sert gitarlı müziği harmanlayarak ortaya Türk dinleyicisinin ilgisini çekebilecek yeni bir rock müzik türü çıkardılar. Anadolu Rock olarak adlandırılacak olan bu türde hem rock müziğin sert gitarları, protest sözleri hem de saz, kabak kemane, ney gibi Türk müziği enstrümanlarına da yer verdiler. Bu sayede ülkemizde rock müzik insanlar tarafından yavaş yavaş bilinen bir tür haline gelmiş oldu.

Moğollar
Moğollar

Elbette direkt olarak yabancıların icra ettiği sert haliyle de ülkemizde rock müzik yapıldı. Ancak 80’lerin ortalarına gelene kadar sert müzik ülkemizde çok fazla rağbet görmedi. 80’li yılların sonlarına doğru kurulan yerli rock ve metal gruplarıyla ile yavaş yavaş sert müzik bilinir bir hale geldi. Bu dönemde Pentagram, Whisky, Kronik ve Metalium gibi yerli rock ve metal grupları ortaya çıktılar. Bu gruplar günümüzde halen varlıklarını sürdürmektedirler. Bunun en büyük sebebi ise rock müzik dinleyicisinin bu gruplara gösterdikleri saygıdır.

Günümüzde rock müzik dünya genelinde en çok seyirciye sahip olan müzik türlerinin başında gelmektedir. Dünyaca ünlü rock grupları stadyumlarda konserler vermekte ve aynı anda binlerce kişiye çalmaktadırlar. Bu alanda en büyük rekor ise Rod Stewart’ın 1993 yılında Copacabana Plajı’nda verdiği konserdir. Bu konseri tam olarak aynı anda 3 buçuk milyon kişi izlemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu