EğitimSeyahatYaşam

Van Başkale’de Öğretmen Olmak

Google News

Her meslek özeldir ama öğretmenlik çok özel bir hizmet alanıdır. Benim için öğretmenlik bir iletişim sanatıdır. Öğrenmeye rehberlik eden evrensel bir uğraştır. Eksildikçe tamamlayan öğrettikçe öğrenendir.

Öğretmen yeryüzündeki en büyük öğrencidir. Memleketin geleceğini yoğuran irfan ordusudur öğretmen. Ailedir öğretmen ana, baba, arkadaş…  Atatürkçülüğün ve Cumhuriyetçiliğin en büyük koruyucusudur öğretmen.

Başkale’de öğretmen olmanın olumlu ve olumsuz yönleri

Başkale konumu gereği Türkiye’nin en doğuda kalan ilçelerinden biri bu açıdan ulaşım sıkıntısını olumsuz yönlerine ekleyebiliriz. Uzun ve soğuk geçen kışları da hayatı olumsuz etkilemekte çoğu zaman kar yağışıyla birlikte yollar kapanmaktadır.

Şehir sosyal etkinlikler bakımından gezip piknik yapacağınız dinlenebileceğiniz yerler yok denecek kadar azdır. Elektrik kesintisi çok fazla yaşanmaktadır. Küçük bir şehir olduğundan dolayı alışveriş yapacağınız yerler kısıtlıdır.

Öğretmen arkadaşlarımız genellikle hafta sonlarını il merkezi Van’da geçirirler. Olumlu kısımlarına baktığımızda birçoğumuz daha önce duymuş olduğu doğu insanının misafirperverlik ve yardımseverliğinden bahsedebiliriz. Ciddi manada sizin için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır bir halk var burada. (Tabi genelleme yapmayacağım.) Büyükşehrin kalabalığı ve insanı yoran gürültüsünün olmaması da insanı bir nebze rahatlatan kısmı.

Van’da Başkale ve diğer kırsal kesimde bulunan okullara ulaşım

Kırsal kesimlerde bulunan okullara ulaşım genellikle eğitim öğretim yılı başında öğretmenlerin birleşerek kiraladıkları aylık belirli bir ücret verdiği minibüslerle sağlanıyor. Tabi bu minibüsler sadece ilçe merkezine yakın köylere servis sağlıyor.

Uzak köylerde ise öğretmenler ya lojmanda ya da köy evlerinde kalıyor. Hatta bazı köylerimiz ilçeye 1.5 saat mesafede ve bu köylerden ilçeye haftada bir ya da iki kez ulaşım sağlanabiliyor. Ulaşım fiyatları çok yüksek değil çoğu zaman servis şoförleri öğretmenlerden para kabul etmiyor. (Tabi bunu köy servisleri için söylüyorum.)

Van’da ve Başkale’de kiralık ev bulmak, ev kirası fiyatları ve evlerin durumu

Başkale öğretmen nüfusu bakımından zengin bir ilçe ama ne var ki bu nüfusu karşılayacak kadar kiralık ev yok. TOKİ vb. konutların da olmaması bunun için önemli bir etken. Genellikle öğretmenlerin kiraladıkları kaloriferli evler 800 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir.

Sobalı evlerin durumu ise çok lüks olmamakla birlikte 350 TL, 550 TL arasında değişmektedir. Birde öğretmen evimiz bulunmakta ama ilçedeki öğretmenlere yetmemektedir. Bunun haricinde Başkale’de hizmet veren bir otel öğretmenlere odaları aylık karşılığında 800-900 TL arası değişen fiyatlarla kiralamaktadır. Ücrete sadece konaklama dâhil, yemek yoktur.

Van ve Başkale genelinde okulların durumu ve eksiklikleri

Başkale genelinde okulların durumu hepsini gezmemekle birlikte teçhizat ve fiziki bakımdan normal durumdadır. Bir çok okulumuzda etkileşimli akıllı tahtalar projeksiyon cihazları ve fotokopi makinaları mevcuttur.

okul öğrenci

Bilgisayar sınıfları ve laboratuvar bakımından eksiklikler çok fazladır. Gözlemlerimden yola çıkarak okul bahçeleri ve çevresi öğrencilerin rahat bir şekilde hareket edebileceği şekilde dizayn edilmemiş. Oyun alanları ve spor salonları yok denecek kadar az. Bir çok okulumuzda kütüphane kurabileceğimiz bir sınıf yada var olan sınıfı dolduracak kadar yeterli sayıda kitap yok.

Bu durumlar Van merkez ve diğer il merkezi okullarda daha görülebiliyor. Köy okulları ve kırsal kesim okullarda ise yukarıda bahsettiğimiz durumlara daha sık rastlamak mümkün.

Sosyal aktivite ve civar ilçe köylerdeki okullarla birlikte etkinlik yapma imkanları

Okulların sosyal aktiviteleri genellikle bahar aylarının gelmesiyle okul yönetimi veya sınıf öğretmenleri eşliğinde dere, nehir vb su kenarlarında yapılan piknik etkinlikleridir. İlçe ve diğer köylerle birlikte çok fazla etkinliğe şahit olmadım ben. Bunda köyler arasındaki mesafe ve köylerin ilçe merkezine uzak olması da etkilidir.

23 Nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı gibi törenler çok büyük bir coşkuyla kutlanır ve bu törene hazırlıklar aylar öncesinde başlar.

Kırsal kesimdeki okullar için lojman ve kalacak yer olanakları

Köy okullarının hemen hemen hepsinde okula ait lojmanlar bulunmaktadır. Bu lojmanların kimi sobalı kimi kaloriferlidir. Cüzi miktarlar karşılığında öğretmenler bu lojmanlarda ikamet etmektedirler. Lojman durumlarına baktığımıza birçoğunun bakımsız olduğu hatta ciddi manada tadilat gerektiğini söyleyebilirim. Onun haricinde köyden göç edip giden vatandaşların evlerini kiralayabilirsiniz, pek kira istemezler zaten.

Öğretmenler genellikle okul lojmanlarında kalırlar öğretmen sayısına göre kadın erkek lojmanlara ayrılırlar ortak bir yaşam alanı oluştururlar. Lojmanlar genellikle eşyasızdır gelirseniz kendinize birkaç parça ev eşyası almak durumunda kalabilirsiniz.

Şırnak’ta Öğretmen Olmak
İlginizi Çekebilir Şırnak’ta Öğretmen Olmak

Köy okullarının genel durumu

Köy okullarının binaları çok eski tarihli değil ama yine de öğrenciler düşünüldüğünde yıpranmış durumdalar. Bazı okullarımız kaloriferli bazı okullarımız sobalıdır. İlçe merkezindeki okullara sağlanan imkanlar köy okullarına da sağlanmaktadır. Ama yine de bazı aksaklıklar oluşmakta, okulların temizliği için görevlendirilen temizlik görevlileri ve kalorifer yakan çalışanlar bazı köy okullarında olmayabiliyor. Kış aylarında ara tatilde suların donması ve haliyle kalorifer peteklerinin donması olayları da yaşandığı görülmektedir.

Köy okullarının en önemli ihtiyaçları

Türkiye’de bulunan binlerce köy okulu gibi bizim okullarımızın da kaleme kitaba kütüphane ihtiyacı var. Köy okullarında okuyan çocukların sosyal ve kültürel desteğe ihtiyacı var. Özelikle yaşanmışlıkların az olduğu köy okullarında çevresinden çok fazla bir şey öğrenemeyen öğrencilerin kardeş okul il dışı gezisi vb. gibi uygulamalara ihtiyacı var.

okul

Köy çocukları, ders kitabı ve televizyon dışında medyaya erişme imkânlarından yararlanamıyor. Taşımalı eğitim uygulaması nedeniyle köy okulları geleneği ortadan kalkmak üzere. Açık olan köy ilkokul ve ortaokullarında öğrenci sayısı da giderek azalmakta. Bu nedenle, sınıf kitaplıklarından ve okul kütüphanelerinden yoksun olarak eğitim gören köy çocuklarının sosyal ve kültürel bakımdan desteklenmeye ihtiyacı var.

Okullara yardım yapmak isteyenler hangi yolu izlemeli, nasıl yardım yapmalı?

Okullarda görevli öğretmenler gerek sosyal çevrelerinden gerekse sosyal medya aracığıyla yardımseverlere ulaşıp okulları için yardım talebinde bulunurlar. Okul yönetimiyle iletişime geçen yardımseverlere gerekli ihtiyaç listesi gönderilir daha sonra bu yardımlar öğrenciyle buluşturulur. Tabi büyük çoğunluğun ihtiyacını gidermek zor.

Elden geldiği kadarıyla öğretmenlerimiz bu işi gönüllülük esasına göre yaparlar. İşin biraz daha resmiyete dökülmesini isteyen yardımseverlerde milli eğitim müdürlüğüyle iletişime geçerek yardımlarını yaparlar, daha sonra ihtiyacı olan okullara bu yardımlar dağıtılır.

Ayrıca paylaşmak istediklerim;

Öncelikle belirtmek isterim ki ben Öğretmenlik mesleğini sadece ekonomik kaygılar güderek, geçimimi sağlamak için yapmıyorum. Öğrenmek ve öğretmeyi seviyorum mesleğimi büyük bir aşkla yapıyorum. Her gün her an yeni şeylerle karşılaşmak yeni yeni şeyler öğrenmek beni heyecanlandırıyor.

Üniversitelerin Eğitim Fakültesini bitirmiş her birey Öğretmen olabilir ama Öğretmen olmakla eğitmek eğitimci olmak arasındaki ince çizgiyi görmek gerekir diye düşünüyorum.

Ben eğitimci olmak şiarıyla çıktığım bu yolda emin adımlarla ilerleyeceğim. İnsanlara insanlığa ülkemize faydalı olmak, faydalı yurttaşlar yetiştirmek boynumuzun borcudur. Burası benim ilk görev yerim, öğrenmeye başladığım ilk yer tekrar yazıyorum öğrenmeye başladığım ilk yer… Her zaman benim için ayrı bir yeri olacağını belirtmek isterim.

Ömer TAŞDEMİR
Sosyal Bilgiler Öğretmeni


Diğer bölgelerle ilgili öğretmen olmak konulu makalelerimizi sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm öğretmen ve eğitimcilerimize saygıyla…

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. ilk atama ile Başkale’ye atandım ve ilçe ile ilgili en düzgün bilgiyi buradan edindim. ama bir konuya değinilmemiş internet ulaşımı var mı? ve elektrik kesintilerini içeren bir alıntı yapılmış onu biraz daha açıklansa güzel olurmuş

  2. Hocam merhaba 🙂 Ben de tercih yapma sürecindeyim. Daha önce doğuda hiçbir il görmedim. O yüzden biraz endişem var. Başkaledeki ev bulma sorunu hala devam ediyor mu? Kaloriferli evler hala az sayıda mı ve ısınma, kira giderleri ne kadarı bulur tahmini?

  3. Merhabalar hocam hayırlı olmasını dilerim. Yazımızın üzerinden baya zaman geçmiş yeni bir güncelleme yapmak gerekirse bir iki tane yeni apart yapıldı 1+1 geneli. Kira elektirik ısınma internet vb giderler dahi 1700 2000 bandında seyrediyor. Tabi yer bulmak pekte kolay olmuyor çünkü talep biraz fazla. Yinede kalacak yer bulacağınızı temenni ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu