Eğitim

Yapay zeka programcılığı ve kullanım alanları

Google News

Yapay zeka çeşitli algoritmalar sayesinde belirli bir işi yapmaya, işlemeye yönelik hareket ve sorunların çözümünü yapabilecek teknolojik yeterliliğe sahip materyallerin yazılım sayesinde insana benzer özellikler kazandırılması, kendi kendine problem çözme yeteneğinin geliştirilmesi ve hedeflenen işe tek başına ulaşabilmesi için yapılan yazılım, elektronik sinir ağları vb. teknolojilere sahip olan teknolojik bütünlüktür.

Antik çağdan günümüze kadar uzanan ve ilk olarak mekaniksel olarak işlevleri insanların çeşitli robot ve makineler yapması ile ortaya çıkan ve günümüzde daha yazılımsal ve detaylı bir bölüm haline gelen yapay zekanın yazılımsal temelleri 1945 yılından itibaren modern yazılımın keşfi ile ortaya çıkmakla beraber özellikle satranç vb. oyunların sanal simülasyonu ve bilgisayarların gelişmesi ile beraber doğru orantıda ilerlemiş bulunmaktadır ve günümüze kadar kendi başına analiz yapma becerisi ile öğrenebilecek kapasiteye erişmiş bulunmaktadır.

Yapay zeka kavramı

Yapay zeka, makinelerin karmaşık problemleri insanlar gibi çözümler üretmesini sağlamak için geliştirilen bilim dalı olarak tanımlayabiliriz. Bu insan zekasının karakteristiğini alıp, bilgisayarsa algoritma olarak uygulanarak gerçekleştirilebilir. Arzu edilen ihtiyaçlara göre kullanabilen Yapay Zeka size insan aklının son çalışma kapasitesinde kullanılıp çözümler üretmesini sağlar.

Genellikle bilgisayar bilimleri ile ilişkilendirilmiş olsa da matematik, biyoloji, psikoloji, felsefe ve diğer birçok farklı bilimle de yakından ilgilidir. Tüm bu alanlardaki bilgilerin kombine edilmesi ve geliştirilmesi artık  eninde sonunda yapay zeka konusundaki gelişmelere bağlı olduğunu söylesek abartmış olmayız.

Hareket ettirme ve motivasyon

bilgisayar

Bilgisayarlarda bazı sabit programlanmış kurallar kullanılarak ve mekanik hesaplama konusunda Yapay Zeka çok uygundur. Bu zeki makinelerin, insanların yapmasına uygun olmayan basit monoton işlemleri doğru ve etkili bir biçimde yapmasına olanak sağlar böylece insan gücünü daha verimli alanlarda kullanabiliriz. Ancak karmaşık problemleri çözmekte işler biraz zorlaşır. İnsanlardan farklı olarak bilgisayarlar, özel durumları algılama ve yeni durumlara adapte olma süreçlerini gerçekleştirememektedir bu da yapay zeka ile bu mümkün olabilir. Yapay zeka, bu tarz karmaşık görevlerde, makinelerin davranışlarını geliştirmeyi hedefler. Kısaca insan gibi düşünen robot kavramını söyleyebiliriz.

Öte yandan Yapay Zeka hem makineleri geliştirirken insan beynini daha verimli kullanmamız konusunda da bizim gelişmemizi sağlar. Rasyonel düşünce terimini her ne kadar çok dillendirmekte duygularımızdan dolayı olayları kendi algımızın dışında görmemiz pek mümkün olmamaktadır. Yapay zeka sayesinde İnsanlar rasyonel düşünce ve analizi daha sağlıklı ve verimli yapabilirler.

Yapay zekanın doğal zekadan farkı?

Yapay zeka programcılığı

Doğal zeka daha yaratıcı ve duygusal bir zeka tipinde üstünlük gösterir iken yapay zeka ise daha çok teknik analiz, analitik ve sayısal beceri alanlarında mantıksal üstünlük göstermektedir bu yüzden yapay zeka insanı satranç, sayısal hesaplama ve tahminsel analiz gibi becerilerde rahatlıkla geçmektedir.

Yapay zeka hangi alanlarda kullanılmaktadır?

Günümüzde yapay zekanın kullanılmadı binlerce uygulama alanlı bulunmaktadır. Bu alanlar askeri uygulamalardan, bilgisayar oyunları veya robotik hayvanlar gibi eğlence dünyasına kadar geniş bir yelpazede değerlendirilebilir. Bunun yanında bankacılık, sağlık ve sigorta şirketlerinde ve trend tespiti gibi çok fazla miktarlarda bilgi işlenmesi gereken alanlarda da kullanılabilmektedir.

Yapay Zeka kısaca değinmek gerekirse insanları daha az hata yapmasını sağlayacaktır. Ancak insanların her geçen gün daha kötü olmasından dolayı Yapay Zeka cihazlarının insanlara ne kadar fayda ne kadar zarar getireceği konusu muammadır. Birçok bilim kurgu filminde de işlenen Yapay Zeka kavramı 21.yy ın en önemli kavramı olarak karşımıza çıkar.

Yapay zeka günümüzde endüstri 3.0 ile sanayinin her alanında faaliyet gösterebilen modern bir teknoloji olmakla beraber yapay zeka günümüzde yeni teknolojilerin üretiminde, bilgi işleme ve analizi sayesinde pek çok bilim alanında, bilgisayar ve sanal içeriklerin ise neredeyse tümünde kullanılmaktadır. Yapay zekanın yakın gelecek ve en önemli kullanım alanları ise uzmanlar tarafından yaşamsal faaliyetlerin geliştirilmesi, insan beyninin makine ile bütünleşmesi, kuantum bilgisayarlarının geliştirilmesi olarak nitelendiriliyor.

Yapay zeka programcılığı nedir, yapay zeka programcısı ne yapar?

Yapay zeka programcılığı yapay zekanın çalışımını sağlayan yazılım ve ürünlerin kontrolü ve tasarımında görev alan geleceğin en önemli meslek dallarından birisi olarak görülen mühendislik ve teknik bilim dalıdır. Yapay zeka programcısı ise yapay zeka ve derin öğrenme algoritmaları, yapay zekanın materyalleri hakkında derin bilgiye sahip olan ve bu veriler doğrultusunda yeni bir ürün geliştiren ya da bunların kontrolünü yapan uzman yazılımcı ve mühendistir.

Yapay zeka mühendisi nasıl olunur?

Yapay zeka mühendisliği dünyanın her tarafına yayılmış bir mühendislik dalı olduğundan dolayı dünyanın pek çok yerinde bu bölüm hakkında pek çok üniversite eğitim vermektedir. Türkiye’de yapay zeka mühendisliği okumak isteyenler ise sayısal alanda girilecek sınavdan girecekleri üniversiteler için yeterli puanı aldıktan sonra TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği bölümüne ya da Hacettepe Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği bölümüne başvurabilir ve lisans derecesinde öğrenimlerini tamamlayabilirler.

2019-2020 verilerine göre ise bölümlere başvurabilmek için TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi (Burslu) bölüm için sayısal alandan 509, 33051 puan almak yeterli olurken, Hacettepe Üniversitesi için ise sayısal alandan 482, 06784 puan almak yeterlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu